Самоорганізація населення: історії Шацької та Миргородської громад

 

Долучитися до розв’язання проблем громади можуть усі жителі, і при цьому зовсім не обов’язково бути посадовими особами місцевого самоврядування. Мешканці громад можуть створювати органи самоорганізації населення для вирішення низки завдань, що стосуються соціально-економічного й культурного розвитку відповідних територій, а також взаємодіяти з органами місцевого самоврядування. Представники Шацької громади Волинської області та Миргородської громади Полтавської області, які є партнерками Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», поділилися своїм досвідом самоорганізації та розповіли про реалізовані ініціативи.


Чим займаються органи самоорганізації населення?

Самоорганізація населення є однією з форм участі членів територіальних громад сіл, селищ, міст і районів у містах у вирішенні окремих питань місцевого значення. Зокрема, до повноважень органів самоорганізації населення (ОСН) належать:

  • представлення інтересів жителів будинку, вулиці, мікрорайону, села, селища, міста у відповідній місцевій раді та її органах;
  • внесення пропозицій до проєктів місцевих програм соціально-економічного й культурного розвитку, а також до проєктів місцевих бюджетів;
  • організація заходів щодо охорони навколишнього природного середовища й пам’яток історії та культури;
  • контроль за якістю послуг;
  • проведення культурно-освітньої, спортивно-оздоровчої та виховної роботи серед населення;
  • розвиток художньої творчості;
  • підтримка вразливих груп населення;
  • допомога органам пожежного нагляду в здійсненні протипожежних заходів тощо.

Зазначені повноваження реалізовуються за підтримки органів місцевого самоврядування, які передають кошти, а також інші ресурси, необхідні для втілення конкретних ініціатив. Діяльність органів самоорганізації може мати різний масштаб: від будинкових, вуличних і квартальних комітетів до комітетів мікрорайонів, районів у містах, сільських і селищних.

 

Створили сільський комітет, щоб представляти власні інтереси

Мешканці села Мельники (Шацька громада, Волинська область) скористалися своїм правом створити ОСН. Так у червні 2022 року виник сільський комітет «Мельники», який представляє інтереси жителів. Його поява була викликана тим, що жодний депутат або староста громади не проживав у цьому селі й, відповідно, не міг бути настільки обізнаний у місцевих питаннях, як його мешканці. Жителі Мельників зрозуміли, що й самі можуть організуватися, донести свою позицію органам влади й цим самим посприяти розвитку території.

Сільський комітет активно співпрацює з владою. За підтримки органів місцевого самоврядування за кілька місяців «Мельники» в партнерстві з громадською організацією «Пісочні береги» провели низку культурних подій і благодійних заходів на підтримку Збройних сил України, а також організували роботи з прибирання територій. У своїй діяльності сільський комітет інтегрує внутрішньо переміщених осіб у життя села, залучаючи їх до участі в ярмарках, творчих майстер-класах, спортивних турнірах тощо.

Руслана Сидорук, голова ОСН «Мельники», зазначає:

«Пріоритетний напрям діяльності комітету – комунікація з місцевою владою в господарських і культурних питаннях. Спільними зусиллями ми вже відремонтували дві вулиці. Також комітет поставив за мету допомогти комунальному підприємству укласти з усіма домогосподарствами договори на вивіз твердих побутових відходів. Це допоможе зберегти природу та красу п’яти озер, розташованих у Мельниках».

 

Вуличні комітети: досвід мешканців Миргорода

Люди, які проживають на одній чи кількох прилеглих вулицях, можуть утворити вуличний комітет (вуличком) для спільного розв’язання питань, пов’язаних з відповідною територією. У місті Миргород (Миргородська громада, Полтавська область) функціонують вуличні комітети, які представляють інтереси мешканців міста.

Питання, які порушують представники комітетів, стосуються здебільшого стану доріг, вуличного освітлення, транспортного сполучення та благоустрою територій. Зокрема, завдяки діяльності вуличкому Миргородська міська рада заасфальтувала вулицю Космонавта Комарова, дорожне покриття якої було зруйноване через стихійне лихо.

Юлія Савенко, яка з 2021 року очолює один з вуличних комітетів Миргорода, розповідає, що в його діяльність залучені всі мешканці вулиці:

«Ми організувалися за допомогою соцмереж, що дало змогу ділитися інформацією, обговорювати нагальні питання, проводити голосування та згуртувати колектив. Наприклад, якщо є проблема з подачею електроенергії, хтось пише в групу, що блимає світло, інший вимірює показники, я оперативно рекомендую вимкнути всі побутові електроприлади та зв’язуюся з Полтаваобленерго. Ми працюємо як одна команда на користь нашої маленької громади. Я вважаю, що місія вуличкому – бути містком між громадою та владою».

Самоорганізація населення є важливим етапом у розвитку не тільки конкретної громади, а й усього українського суспільства. Небайдужість і активність мешканців територіальних громад здатні розв’язати місцеві питання, а отже, зробити чергові кроки до позитивних змін у якості життя громадян та розвитку громади.

Однією з цілей Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» є залучення мешканців для прийняття рішень на місцевому рівні. Інструмент самоорганізації населення – один із механізмів, який допоможе ім сприяти розвитку власної громади.

Tags:

participation of citizens

Область:

Волинська область Полтавська область

Громади:

Миргородська територіальна громада Шацька територіальна громада

Source:

Share the news:

Read more:

21 March 2024

У двох громадах Харківщини відкрили Центри життєстійкості

У двох громадах Харківщини відкрили Центри...

Валківська та Кегичівська громади першими на Харківщині відкрили Центри життєстійкості для своїх мешканців. Відтепер...

21 March 2024

Сприяти мобілізації, але не роздавати повістки: інтерв’ю зі старостою

Сприяти мобілізації, але не роздавати повістки:...

Як старості вибудувати роботу з жителями громади, завоювати їхню довіру і не зрадити очікування. Автор: Євген...

18 March 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

07 March 2024

Як Мостиська громада залучає мешканців до цивільного захисту

Як Мостиська громада залучає мешканців до...

Мостиська громада, що на Львівшині, за допомогою міжнародних партнерів створила добровільну пожежну команду у селі...