Війна впливає на освіту: що таке освітні та психологічні втрати?
Війна впливає на освіту: що таке освітні та психологічні втрати?

Як правильно завершити найважчий у нашій історії навчальний рік та чи мусять ОМС компенсувати дітям втрачені можливості?


Навчальний рік 2022/2023 прямує до завершення. Російська агресія проти України зробила його, м'яко кажучи, особливим, та серед усього іншого призвела до психологічних втрат та освітніх розривів. Органи місцевого самоврядування обов’язково мусять напрацювати організацію компенсації цих втрат.

Про це розповів керівник «U-LEAD з Європою» в Луганській області Ігор Агібалов під час інформаційної сесії «Організоване завершення навчального року», яку для громад зі Східних областей країни організувала команда його Регіонального офісу.

Що таке освітні втрати?

Як пояснив експерт Програми U-LEAD, фахівець з управління освітою Сергій Дятленко, освітніми втратами можна умовно назвати недосягнення освітніх результатів учнями через відсутність чи обмеженість можливостей для навчання.

За його словами, дослідження Державної служби якості освіти України свідчать, що лише 40% опитаних батьків зазначили про постійне навчання своїх дітей упродовж цього навчального року. Навчанню перешкоджали повітряні тривоги, брак електрики, інтернету, укриття, бойові дії на територіях громад, зруйновані приміщення закладів освіти чи використання їх для прихистку ВПО тощо.

Також за останній рік помітно погіршився психологічний стан здобувачів освіти. Майже вдвічі, в порівнянні з початком лютого 2022 року, збільшилася кількість учнів, які почуваються тривожно, напружено, у півтора рази – втомлено.

Експерт зазначив, що є алгоритм компенсації психологічних та освітніх втрат. Розпочати його варто з моніторингу рівня цих втрат, тобто для кожного учня з кожного навчального предмета чи освітньої галузі. Далі — діагностика потреб та ресурсів (період, кадри, умови). Наступним кроком є визначення шляхів компенсації, а також тих, хто допоможе її здійснити: адміністрація закладу, вчителі, батьки. Останнє – реалізація плану, його впровадження, корегування, підсумки.

Ігор Агібалов наголосив на тому, що організація компенсації психологічних та освітніх втрат є обов'язковою для ОМС:

“Форма та зміст компенсації для різних закладів освіти можуть відрізнятися. Це може бути продовження навчального року, організація індивідуальних та групових занять/консультацій, літні школи чи організація курсів тощо. Шлях компенсації заклад освіти може обговорювати та обирати разом із батьками школярів”.

За його словами, з понад 60 опитаних учасників заходу половина громад-учасниць інформаційної сесії вже запланувала заходи щодо компенсації психологічних та освітніх втрат.

Views: 1743
Related news: education
Read more: