Об’єднані громади насамперед відновлюють інфраструктуру

Переважна більшість новостворених об’єднаних громад у Львівській області намагається спрямувати всі сили на відновлення соціальної інфраструктури. Такий висновок можна зробити після відвідин Новокалинівської міської об'єднаної громади, що була сформована в 2015 році, йдеться у матеріалі Galinfo. 

Отож, після створення в 2015 році - ОТГ виникла внаслідок об`єднання 5 сільських рад довкола міста Новий Калині - об’єднана громада направила левову частку фінансових надходжень на відновлення соціальної інфраструктури на своїй території.

Так, протягом 2016 року, на території Новокалинівської міської об’єднаної громади були відкриті 2 сучасні ФАПи (фельдшерсько-акушерські пункти) в с. Велика Білина та с. Мала Білина; дошкільний навчальний заклад в с. Калинів на 25 місць.

«На реконструкцію кожного з ФАПів ми витратили по 280 тисяч гривень. Для початку ми зробили ремонт приміщень, потім подивились якого обладнання не вистачає для, щоб згодом його закупити», - розповів Богдан Юзвяк, голова об’єднаної громади.

Він також зазначив, що на території громади є лікарська амбулаторія. Вона має пересувний апарат, що робить кардіограми. «Ми погоджуємо з місцевими мешканцями дні, в котрі їм зручно, щоб до них приїхали лікарі з амбулаторії. В такий день і проводимо обстеження. Якщо люди захочуть терапевта, буде їхати терапевт. Якщо необхідного спеціаліста у нас не буде, то буде оплачувати роботу спеціаліста із Самбірської лікарні», - розповів Богдан Юзвяк.

Втім, як зазначив голова громади, часто профільне законодавство відстає від реформи децентралізації та стримує розвиток. «Виникає ситуація, коли ми хочемо взяти на роботу певного медичного спеціаліста, на це в нас є необхідні кошти, однак профільне законодавство не передбачає в штаті такого спеціаліста», - розповів Богдан Юзвяк.

Окрім тог,о до кінця року заплановано провести реконструкцію Корналовицької СЗШ I-III ступенів, завершити будівництво дошкільного навчального закладу в м. Новий Калинів на 115 місць, провести реконструкцію вуличного освітлення в с. Корналовичі та с. Калинів, відкрити сучасну амбулаторію сімейної медицини в с. Гординя.

За кошти обласного конкурсу мікропроектів планується розробити проектно-кошторисну документації для реконструкції водозабору та каналізаційно-насосної станції в м. Новий Калинів, а також виготовити документацію на будівництво дитячої школи мистецтв.

«Школа мистецтв буде нашою родзинкою. В Новому Калинові у нас є квартал під забудову, де відведено територію під будівництво школи мистецтв. До того часу, як нам вдасться збудувати приміщення, школу мистецтв ми плануємо розмістити на третьому поверсі новозбудованого дитячого садочку в м. Новий Калинів. Маємо запит від батьків, тож повинні створити умови для розвитку наших діток», - зазначив голова громади.

Додмамо, що Новокалинівська об’єднана територіальна громада – перша громада на Львівщині, де відбулись вибори старост. 17 квітня 2016 року були обрані три старости. При цьому жителі с. Калинів та с. Кружики вирішили, що для їх сіл посада старости не потрібна.

За результатами 6 місяців цього року до загального фонду бюджету Новокалинівської об’єднаної громади надійшло 7,4 млн.грн., що на 1,3 млн.грн. більше від запланованого (121,6%) та майже на 2,7 млн.грн. більше за аналогічний період 2015 року.

Публікацію підготовлено за сприяння ГО "Європейський діалог".

Video:

Tags:

amalgamation of hromadas

Область:

Львівська область

Громади:

Новокалинівська територіальна громада

Source:

Share the news:

Read more:

21 March 2024

У двох громадах Харківщини відкрили Центри життєстійкості

У двох громадах Харківщини відкрили Центри...

Валківська та Кегичівська громади першими на Харківщині відкрили Центри життєстійкості для своїх мешканців. Відтепер...

21 March 2024

Сприяти мобілізації, але не роздавати повістки: інтерв’ю зі старостою

Сприяти мобілізації, але не роздавати повістки:...

Як старості вибудувати роботу з жителями громади, завоювати їхню довіру і не зрадити очікування. Автор: Євген...

18 March 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

07 March 2024

Як Мостиська громада залучає мешканців до цивільного захисту

Як Мостиська громада залучає мешканців до...

Мостиська громада, що на Львівшині, за допомогою міжнародних партнерів створила добровільну пожежну команду у селі...