Великоберезовицька громада розробила інвестиційний профіль та працює над запрошенням релокованого бізнесу

Великоберезовицька громада розробила інвестиційний профіль та працює над запрошенням релокованого бізнесу

Створення сприятливого бізнес-середовища в територіальній громаді - тривалий процес, який вимагає системної роботи у цьому напрямку. Великоберезовицьку громаду, що на Тернопільщині, можна назвати одним із прикладів такої роботи, яка за неповні два роки з моменту свого створення досягла чималих результатів у роботі з бізнесом.


Великоберезовицька територіальна громада бере активну участь практично у всіх ініціативах Програми «U-LEAD з Європою». Разом з експертами U-LEAD у громаді розробили стратегію розвитку Великоберезовицької територіальної громади на 2021-2027 роки. У ході роботи над стратегією представники громади змогли об’єктивно оцінити соціально-економічний та ресурсний потенціали громади, визначити пріоритети розвитку, організувати свою діяльність для їх досягнення. 

– Вже вдалося реалізувати дещо із запланованого, а саме: ми придбали шкільний автобус, провели капітальні ремонти у закладах освіти громади, збудували мультифункціональний майданчик, працюємо над капітальними ремонтами доріг у населених пунктах громади тощо. У 2022 році вже були виділені кошти з ДФРР та місцевого бюжету на будівництво закладу освіти у селищі Велика Березовиця (на 600 учнів) та ЦНАПу, але повномасштабне вторгнення росії завадило у реалізації цих та інших проєктів. Віримо, що після нашої перемоги все вдасться реалізувати, – ділиться Володимир Тимчій, заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів.

 

Великоберезовицька територіальна громада

 

Великоберезовицька громада за підтримки «U-LEAD з Європою» реалізувала проєкт «Громада, дружня до бізнесу». Партнером громади у цьому проєкті стала громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад». В рамках проєкту було проведено ряд тренінгів для наявного бізнесу та молоді  громади, створено консультаційний пункт для бізнесу, розроблено програму підтримки малого та середнього підприємництва та інвестиційний профіль громади. Також громада отримала презентаційні інформаційні стенди та сувенірну продукцію.  

Інвестиційний профіль важливий інструмент інформування та залучення інвесторів. Саме через фактори інвестиційної привабливості, які в ньому означені, можна стимулювати діючий бізнес розширюватись, а інвесторів – створювати нові бізнеси.

– Великоберезовицька територіальна громада багато працює з представниками місцевого бізнесу та налагодила з ними якісну систему комунікації. Особливо це було помітно при розробці стратегії розвитку та інвестиційного профілю громади, коли в робочих групах було чимало підприємців. Як бачимо, така синергія влади та бізнесу вже починає давати свої перші результати. Громада має якісний інвестиційний профіль, який допоможе їм у пошуку нових інвесторів та підтримки наявного бізнесу, – зазначає Наталія Онищук, керівниця регіонального офісу U-LEAD у Тернопільській області.

 

 

Інвестиційний профіль Великоберезовицької громади розміщений на офіційному сайті селищної ради, а також є надрукована міні-версія профілю для поширення на заходах та зустрічах з потенційними інвесторами.

– Ми працюємо над розвитком громади, створенням нових робочих місць, залученням додаткових інвестицій, адже інвестор обирає ту громаду, яка є для нього найбільш приваблива. Головним завданням, яке ми ставили при розробці інвестиційного профілю громади, є привернення уваги потенційного інвестора та надання максимально структурованої базової інформації, що є необхідною для прийняття рішення про співпрацю. За допомогою інвестиційного профілю потенційні інвестори зможуть чітко з'ясувати інвестиційні пріоритети нашої громади та можливості для інвестування. Це також допоможе у формуванні позитивного іміджу Великоберезовицької громади та підвищення інвестиційної активності локального бізнесу. Адже лише правильно використаний інвестиційний потенціал може бути чинником подальшого економічного розвитку та зростання спроможності громади, – розповідає Андрій Галайко, голова Великоберезовицької громади.

 

Андрій Галайко, голова Великоберезовицької громади

 

З квітня 2022 року у селі Острів Великоберезовицької громади успішно запрацював релокований бізнес із Запорізької області. Компанія запустила лінію виробництва майонезів та соусів, а також розливу соняшникової олії. Лінія виробництва була перенесена одного із міст Запорізької області, де ведуться бойові дії.

Тривають перемовини про релокацію іншого бізнесу в громаду, але про це згодом. Керівництво громади зазначає, що завжди готове до співпраці на взаємовигідних умовах. Також у громаді є можливість релокації бізнесу із розміщенням на виробничих площах наявних підприємств.

 

 

 

– Участь нашої громади в проєкті «Громада, дружня до бізнесу» допомогла нам у розвитку сприятливого бізнес-середовища, ми покращили її інвестиційну привабливість, вдалося налагодити ефективний діалог з бізнесом. Все це допоможе у економічному розвитку та промоції громади, а інвестори отримають першочергову інформацію про громаду та визначать можливості для  кооперації з місцевою владою. Завдяки розробленому інвестиційному профілю, громада визначила та розуміє свої конкурентні переваги і готова до залучення інвестицій, – підсумовує Оксана Зазуляк, начальниця відділу економічного розвитку, інвестицій та державних закупівель Великоберезовицької селищної ради.

 

 

Великоберезовицька громада націлена на розвиток інфраструктури, покращення благоустрою території та створення додаткових робочих місць. У громаді зацікавлені у співпраці з вітчизняними та міжнародними інвесторами в проєктах економічного та соціального розвитку. При цьому громада діє в межах власних факторів інвестиційної привабливості та використовує наявні адміністративні інструменти та ресурси. Інвестиції у Великоберезовицьку громаду – це інвестиції у громаду, яка націлена на розвиток успішного бізнесу, людського потенціалу та створення умов для комфортного життя. 

 

Tags:

business war stories stratehiia rozvytku

Область:

Тернопільська область

Громади:

Великоберезовицька територіальна громада

Source:

Share the news: