«Тісна комунікація з громадами дає дієві рішення». Друга зустріч Мінрегіону та Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» з громадами, акцент - ЖКГ

Комплекс проблемних питань житлово-комунального господарства в умовах воєнного стану обговорили сьогодні на спільній зустрічі представники Міністерства розвитку громад та територій України, Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та територіальних громад.

Організатори (Мінрегіон та Проєкт USAID «ГОВЕРЛА») ставили собі за мету визначити нагальні проблеми органів місцевого самоврядування, які потребують вирішення на рівні Уряду.

«Сьогодні - друга тематична зустріч з громадами. Тему ЖКГ визначили самі громади в опитуванні, яке ми провели в травні. Нам важливо розуміти конкретику потреб місцевого самоврядування базового рівня, оскільки саме вони забезпечують життєдіяльність кожного населеного пункту на своїй території. Спільно з громадами, асоціаціями органів місцевого самоврядування ми готуємо і проекти рішень для вирішення проблем. Тісна комунікація дає дієві рішення», - зазначив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Марат Кюрчевський, керівник проектів з місцевого самоврядування та децентралізації влади Агентства США з міжнародного розвитку в Україні:

«Агентство США з міжнародного розвитку USAID раде підтримати таку ініціативу через Проєкт «ГОВЕРЛА» і спільно з Мінрегіоном сприяти налагодженню діалогу між органами місцевого самоврядування та Урядом. Дуже важливо, щоб рішення, які приймаються на національному рівні враховували точку зору та потреби громад. Питання комунальних послуг та забезпечення житлом є особливо важливими, адже це критичні послуги, які безпосередньо впливають на якість життя людей, і саме ці послуги зазнають найбільшої шкоди від війни. Тому обмін поглядами, а також спільний пошук рішень має життєво важливе значення для ефективного врядування в Україні».

Учасники зустрічі, серед іншого, обговорили питання підготовки до опалювального сезону 2022-2023 рр. За словами заступниці Міністра розвитку громад та територій Наталії Хоцянівської, робота вже розпочалася. Це – підготовка об’єктів житлового фонду, соціальної інфраструктури, об’єктів теплопостачання, водопровідно-каналізаціного та дорожньо-мостового господарств.  За словами заступниці Міністра, цьогоріч підготовка до опалювального періоду особливо складна: російська армія зруйнувала повністю або частково майже три сотні котелень. Значних руйнувань зазнали 3 ТЕЦ: м. Охтирка Сумської області, м. Кременчук Полтавської області та м. Чернігів. Пошкоджено 5 ТЕЦ: м. Зеленодольськ Дніпропетровської області, м. Авдіївка Донецької області, смт. Есхар Харківської області, м. Суми та м. Миколаїв. Підготовчі роботи з їх відновлення вже розпочалися, Мінрегіон тримає це питання на контролі.

«Нам важливо спільно з громадами акумулювати всі ресурси і сили, щоб опалювальний сезон розпочати вчасно і забезпечити його стабільність. Уряд створив Штаб із підготовки до опалювального періоду 2022/23 років на час воєнного стану, який очолив Міністр Олексій Чернишов. Вже ведуться роботи на об’єктах Охтирської, Чернігівської і Кременчуцької ТЕЦ. На контролі і питання реструктуризації боргів теплопостачальних та теплогенеруючих організацій», - сказала Наталія Хоцянівська.

Вона також зауважила, що міністерством підготовлений проект постанови, який передбачає фіксовану станом на лютий 2022 року вартість природного газу для споживачів.

Про інші питання, обговорені в ході зустрічі Мінрегіону, Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» з представниками органів місцевого самоврядування громад – у наступних матеріалах «Децентралізації».


Нагадаємо, тематики онлайн-зустрічей визначаються на основі проведеного в травні опитування органів місцевого самоврядування територіальних громад.

Перша зустріч Мінрегіону та Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» з представниками органів місцевого самоврядування громад була присвячена питанням наповнення місцевих бюджетів та їх видатків. Результат - Уряд вніс зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 9 червня 2021 року № 590, чим розширив перелік пріоритетних видатків бюджетів в умовах воєнного стану. Також 31 травня Уряд схвалив законодавчу ініціативу Мінрегіону – зміни до Бюджетного кодексу, які передбачають можливість передачі коштів зі спеціального до загального фонду місцевого бюджету та їх використання за загальновстановленими правилами.

10.06.2022 - 16:19 | Views: 2569
«Тісна комунікація з громадами дає дієві рішення». Друга зустріч Мінрегіону та Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» з громадами, акцент - ЖКГ

Tags:

infrastructure V.Nehoda

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...