Геннадій Зубко привітав переможців конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування»

16 грудня за участю Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка відбулася підсумкова конференція та церемонія нагородження переможців конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування».

Відбір кращих практик цього року проводився за трьома напрямками: «Енергозбереження та енергоефективність», «Влада та бізнес: сприяння, партнерство», «Влада та громада: інформування, діалог, участь».

Геннадій Зубко привітав переможців і відзначив надзвичайну важливість для розвитку країни представлених на конкурсі робіт.

«Енергозбереження і енергоефективність - сьогодні це питання не стільки економії ресурсів, скільки національної безпеки. Чим більше сьогодні місцевих громад запропонують, яким чином зменшити споживання імпортного газу і тих енергоресурсів, за які країні доводиться платити непомірну ціну, тим скоріше ми станемо енергетично незалежними», - сказав Віце-прем’єр-міністр.

Не менш важливим для країни сьогодні, за його словами, є підтримка середнього і малого бізнесу на державному і місцевому рівнях.

«Майбутнє України залежить від того, які можливості для розвитку ми створимо середньому і малому бізнесу. А це значною мірою залежить і від того інвестиційного клімату, який створюється місцевим самоврядуванням. Тому нам потрібно дати місцевому самоврядуванню усі необхідні для цього інструменти. Ми плануємо провести повну дерегуляцію, зменшити кількість «дотиків» держави до бізнесу. Бо як тільки чиновник починає регулювати діяльність того чи іншого бізнесу, виникає корупція», - зазначив Геннадій Зубко.

Поряд з енергоефективністю та підтримкою бізнесу, вагомим для розвитку країни Геннадій Зубко назвав  діалог місцевої влади та громади.

«Дії місцевої влади мають бути прозорими. Для того, щоб люди підтримували діяльність місцевої влади, вони повинні її розуміти. Громада сама має розставляти пріоритети, визначати першочергові потреби», - сказав Геннадій Зубко.

Довідка

Переможці конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування» у 2014 році

1.      Тематика 1 «Енергозбереження та енергоефективність»:

1.1.   У номінації «Обласні та районні ради»:

І місце – Харківська районна рада Харківської області «Енергоефективне село (на практиці с. Веселе Харківського району Харківської області)».

ІІ місце – Міжгірська районна рада Закарпатської області «Біоенергія Карпат».

ІІІ місце – Веселівська районна рада Запорізької області «Організація виробництва паливних брикетів на території Веселівського району».

1.2. У номінації «Міські ради»:

І місце – Вінницька міська рада Вінницької області «Модернізація (реконструкція) системи моніторингу та управління технологічними об’єктами вуличного освітлення м. Вінниці».

ІІ місце – Славутицька міська рада Київської області «Впровадження комплексного механізму зниження обсягів споживання енергетичних ресурсів в
м. Славутич».

ІІІ місце – Криворізька міська рада Дніпропетровської області «Реконструкція теплорозподільних пунктів котельні шахти «Гігант» КПТМ «Криворіжтепломережа».

1.3.   У номінації «Селищні та сільські ради»:

І місце – Рожнівська сільська рада Косівського району Івано-Франківської області «Інноваційні енергоефективні заходи в ДНЗ «Сонечко»; модернізація системи енергопостачання з застосуванням ВДЕ (енергії сонця)».

ІІ місце – Онуфріївська селищна рада Онуфріївського району Кіровоградської області «Сонячне світло і вдень, і вночі – безпечне дозвілля».

ІІІ місце – Антонінська селищна рада Красилівського району Хмельницької області «Інноваційні енергоефективні заходи вуличного освітлення смт Антоніни. Будівництво з використанням ВДЕ (енергія сонця)».

2. Тематика 2 «Влада та бізнес: сприяння, партнерство»:

2.1. У номінації «Міські ради»:

І місце – Дніпропетровська міська рада Дніпропетровської області «Впровадження пілотного проекту «Електронний Бізнес-центр» Дніпропетровської міської ради».

ІІ місце – Павлоградська міська рада Дніпропетровської області «Стратегія соціального партнерства ТОВ ДТЕК та міста Павлоград на
2013-2015 роки».

ІІІ місце – Криворізька міська рада Дніпропетровської області «Віртуальний бізнес-інкубатор на порталі «Криворізький ресурсний центр» та Івано-Франківська міська рада Івано-Франківської області «Купуємо івано-франківське – даємо роботу іванофранківцям» та запровадження практики підписання Меморандуму про співробітництво підприємств роздрібної торгівлі та підприємств харчової галузі міста».

2.2. У номінації «Селищні та сільські ради»:

І місце – Черепинська сільська рада Корсунь-Шевченківського району
Черкаської області «Створення багатофункціонального сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Обрій» (БСОК «Обрій»)».

ІІ місце – Горбівська сільська рада Куликівського району Чернігівської області «Від партнерства бізнесу та влади до сталого розвитку громади».

ІІІ місце – Привільненська сільська рада Баштанського району Миколаївської області «Створення умов для забезпечення реалізації прав дітей Привільненської сільської ради».

3. Тематика 3 «Влада та громада: інформування, діалог, участь»:

3.1. У номінації «Обласні та районні ради»:

І місце – Томаківська районна рада Дніпропетровської області «Управління змінами в місцевому самоврядуванні для розбудови громадянського суспільства через діяльність Томаківського районного ресурсного центру громадських ініціатив».

ІІ місце – Маловисківська районна рада Кіровоградської області «Створення центрів місцевої активності для розвитку громади на базі будинків культури та бібліотек».

ІІІ місце – Хотинська районна рада Чернівецької області «Створення Модельних правил благоустрою територіальних громад Хотинського району та їх впровадження у громадах».

3.2. У номінації «Міські ради»:

І місце – Нікопольська міська рада Дніпропетровської області «Розробка міської комплексної Програми з екологічної безпеки та оздоровлення
м. Нікополя на 2014-2017 роки та її інформаційно-промоційний супровід».

ІІ місце – Тростянецька міська рада Сумської області «Активізація участі громадян м. Тростянець Сумської області у місцевому розвитку через створення квартальних комітетів та дієвої системи громадського моніторингу дій місцевих органів влади».

ІІІ місце – Павлоградська міська рада Дніпропетровської області «Конкурс міні-грантів «Місто власними руками» та Жовтоводська міська рада Дніпропетровської області «Створення студії «НАРД» (навчання, активний розвиток, дозвілля) для дітей та підлітків з обмеженими функціональними можливостями».

3.3. У номінації «Селищні та сільські ради»:

І місце – Андріївська сільська рада Покровського району Дніпропетровської області «Підвищення добробуту сільських родин Андріївської територіальної громади шляхом створення сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу для розвитку молочного скотарства».

ІІ місце – Варвинська селищна рада Варвинського району Чернігівської області «Вплив органу самоорганізації населення «Варин-плюс» на розвиток Варвинської територіальної громади».

ІІІ місце – Суворовська сільська рада Тульчинського району Вінницької області «Соціальна мобілізація жителів сіл Суворовського, Білоусівки, селища Пестеля на вирішення проблеми забезпечення населення громади та об’єктів соціальної сфери якісною питною водою і в достатній кількості шляхом побудови водогону по селу».

Конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування» проводиться в Україні втретє. Мета Конкурсу - відбір і поширення кращих практик і корисних ініціатив органів місцевого самоврядування з питань соціально-економічного розвитку територій. Основними завданнями Конкурсу є: сприяння в набутті нових знань, обміну досвідом органів місцевого самоврядування; публічне визнання досягнень органів місцевого самоврядування як інструмент заохочення до подальших напрацювань у напрямі підвищення стандартів якості життя громади; поширення кращих практик та корисних ініціатив, спрямованих на розвиток територіальних громад. 

Протягом 2012-2013 року Конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування впроваджувався Центром експертизи реформ місцевого самоврядування Ради Європи в рамках Програми «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні». Проведення таких конкурсів є загальноєвропейською ініціативою, яку з 2012 року підтримує і Україна як держава – член Ради Європи.

16.12.2014 - 20:00 | Views: 16528
Геннадій Зубко привітав переможців конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування»

Attached images:

Tags:

H.Zubko

Source:

Мінрегіон

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 March 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 March 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...