Керівник програми «DOBRE» Беррі Рід – завітав з візитом у Шумську громаду

У Шумську громаду завітали представники програми USAID «DOBRE» на чолі з її керівником Беррі Рідом та представником Агентства США з міжнародного розвитку Маратом Кюрчевським, аби презентувати проекти, які протягом 2018 року реалізували на території Шумської ОТГ у рамках даної програми.

 

 

Перший – спортивно-оздоровчі комплекси під відкритим небом для молоді на території Шумського НВК-гімназії та в с.Рохманів на території дитячого майданчика, другий - придбання обладнання та програмного забезпечення для оформлення та видачі закордонних біометричних паспортів у міському ЦНАПі, а також – «Quvik Winn» або «швидкий грант» - придбання сучасного обладнання для кабінету фізики у Шумському НВК.

 

 

Вчитель фізики Шумського НВК Олександр Омельчук продемонстрував  учням, вчителям навчальних закладів Шумської громади та усім присутнім нове обладнання, а це – інтерактивна дошка, 4 цифрові вимірювальні комп’ютерні комплекси, комп’ютер для вчителя, в чому його переваги. Під час відкриття спортивно-оздоровчого комплексу під відкритим небом на території Шумського НВК діти продемонстрували, як вони  користуються тренажерами. Від імені учнів Соломія Трачук, одинадцятикласниця Шумського НВК-гімназії, подякувала усім причетним до створення цих проектів та особисто Беррі Рідду англійською мовою, і продемонструвала з учнями руханку «Спортом займайся – здоров’я набирайся», до якої  запросили і спонсорів реалізованих проектів та міського голову.  Далі гості відвідали центр надання адміністративних послуг. Про послуги, які надає ЦНАП, а їх – понад двісті, ознайомила присутніх начальник центру надання адміністративних послуг Людмила Мельничук. Вона зазначила, що Шумський ЦНАП є першим в області, які запровадили оформлення та видачу українських та закордонних біометричних паспортів. Аби зменшити черги на паспорти (на сьогодні вона сягає січень наступного року), за фінансової підтримки програми «ДОБРЕ» закуплено другу станцію.

У залі засідань Шумської міської ради відбувся звіт – що зроблено завдяки програмі «DOBRE» за весь період, починаючи з травня 2017 року і до сьогодні, та що є у планах, який розпочали з перегляду відеоролика.

Начальник відділу економічного розвитку торгівлі та інвестиції Шумської міської ради Ігор Ткачук, розповів, що основним завданням Шумської ОТГ стало визначення бачення розвитку громади, написання Стратегії, яка б визначила цілі та завдання Шумської ОТГ на тривалий період. Після обрання Шумської ОТГ до списку громад, які увійшли до програми агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в травні 2017 року керівником програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність «DOBRE»  Беррі Рідом та головою Шумської об’єднаної територіальної громади Володимиром Плетюком був підписаний договір та меморандум про співпрацю, створена робоча група з розроблення стратегії сталого розвитку громади, з покращення послуги, з питань економічного розвитку, з питань гендерно-орієнтованого бюджетування та інші. Першим інфраструктурним проектом, який вдалося реалізувати спільно із програмою «DOBRE» - реконструкція частини приміщення кінотеатру під зал засідань міської ради. Ще три проекти, які ми сьогодні офіційно представляли нашим партнерам - це проект “Quvik Winn” або “швидкий грант” - сучасний кабінет фізики для Шумського НВК, молодіжний проект - облаштування спортивно-оздоровчого комплексу під відкритим небом на території Шумського НВК та на дитячому майданчику в с.Рохманів та третій проект - придбання обладнання та програмного забезпечення для оформлення та видачі закордонних біометричних паспортів у міському ЦНАПі.

 

 

Що планують реалізувати найближчим часом? Це - придбання планшетних комп’ютерів з метою проведення опитування громадян Шумської ОТГ щодо якості послуг. Проект покращення надання послуги поводження з твердими побутовими відходами на території Шумської ОТГ, яким передбачено придбання контейнерів для індивідуального житлового сектору, будівництво  контейнерних майданчиків для роздільного збирання та сміттєвоза.

Іванна Мрига, керівник громадської організації «Центр розвитку ініціатив «ІнСорс» розповіла про те, що при підтримці фонду розвитку громадських організацій «Західно-український ресурсний центр» працювала з програмою «DOBRE»,  починаючи з 2018 року в межах компоненту «Покращення через залучення громадян». Основною метою цієї діяльності є розвиток громадської активності на місцях і залучення громадян до прийняття рішень.

Віктор Смоляк розповів про створення фотоальбому «Шумська громада. Погляд крізь об’єктив», в який увійшло біля сто фото, адже він найбільше доклався і зібрав любителів фотографувати з кожного населеного пункту.

 

 

Про подальшу співпрацю, про враження про Шумську громаду ділився керівник програми «DOBRE» Беррі Рід, який зазначив: щоразу, коли він приїжджає до Шумська - бачить зміни в громаді, як вона робить це крок за кроком.

У 2017 році Шумською ОТГ, спільно із програмою «DOBRE» та західно-українським ресурсним центром впроваджено конкурс «Бюджет участі». За його результатами перемогли два проекти – «Відпочинкова зона з арт-об’єктами «Алея парасольок» та «Містечко дитячої мрії», які реалізовані у 2018 році за кошти міського бюджету, тож гості відвідали ці об’єкти.

Міський голова Володимир Плетюк подякував керівнику програми «Децентралізація приносить кращі показники та ефективність» Беррі Ріду, який на Шумщині за півтора року часу співпраці уже втретє, програмі USAID «DOBRE», Global Communities та всім причетним до реалізації всіх проектів на території Шумської громади.

Tags:

DOBRE cooperation

Область:

Тернопільська область

Громади:

Шумська міська об’єднана територіальна громада Шумська територіальна громада

Source:

Шумська об'єднана територіальна громада

Share the news:

Read more:

18 March 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 March 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 March 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 March 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...