Ситуація у Старосинявській ОТГ демонструє, для чого потрібен закон, який вирішує питання існування районів, повністю «накритих» об’єднаними громадами

«Децентралізація влади» продовжує досліджувати проблему, яка склалася в Старосинявській об’єднаній громаді Хмельницької області. Нагадаємо, саме на території цієї громади інвестор будує завод з переробки сої вартістю 1,5 млрд грн. Виробництво розраховане більше, як на 200 робочих місць. Плановий пуск в експлуатацію заводу – через 2 місяці. Однак сьогодні будівництво заводу під загрозою зупинення. Причина – Старосинявська районна рада не затвердила нормативну вартість оцінки земельної ділянки, на якій завод планує користуватися водою для технологій виробництва.

Детальніше читайте у матеріалі під назвою «Будівництво заводу вартістю в 1,5 млрд грн на території Старосинявської ОТГ під загрозою зупинення»

Валерій Олійник, заступник голови Хмельницької обласної державної адміністрації, який опікується питання децентралізації в регіоні, у розмові з «Децентралізацією влади» зазначив, що і Старосинявська районна рада, і Старосинявська районна державна адміністрація повинні дбати про інтереси громади.

«Крім чиїхось особистих амбіцій, інших причин, що призвели до такої ситуації, я не бачу. Це моя особиста думка. Межі Старосинявськох громади повністю співпадають з межами Старосинявського району. Районна рада не має коштів на утримання свого апарату, адміністрація не хоче віддавати тих повноважень, які повинна виконувати рада об’єднаної громади, тобто розпорядчі функції. Там треба провести відповідну роботу. Це вже другий рік тягнеться. Днями на колегії ми піднімали це питання. Особисто я розмовляв головою райдержадміністрації і звернув його увагу на необхідності чітко виконувати свої обов’язки. Очевидно, що він заважає громаді працювати», - сказав Валерій Олійник.

Голова Старосинявської районної державної адміністрації Ігор Русий відкидає всі звинувачення. Каже, що від нього, як від голови РДА, нічого не залежить. А прийняття чи не прийняття того чи іншого рішення – справа депутатів районної ради.

«Намітилася така тенденція – безпідставні звинувачення на адресу райдержадміністрації. З боку адміністрації ми не можемо впливати на рішення районної ради. Розумієте, чи ні? Є на те депутати, є відповідні комісії, є процедура прийняття рішень. Ті депутати, які нарікали, не забезпечили явку своїх колег. Глибоко переконаний, якби була відповідна підготовча робота, то напевно рішення було б прийняте. Дуже багато різних легенд, якими обростає будівництво цього заводу і відвертої брехні. І представникам заводу, і керівникам фракцій треба працювати над цим питанням (…) Є селищна рада, яка в першу чергу повинна опікуватися цим питанням, є виконуючий обов’язки старости, є договір, в якому передбачено надходження 1% від загальної суми будівництва в бюджет селищної ради. Не треба звинувачувати РДА, треба фахово працювати. Для того і відбуваються реформи. А ті, хто в цьому процесі, вони ще не навчилися цьому. Розумієте? Вони мусять навчитися, щоб мати результат», - прокоментував Ігор Русий.

Від редакції

Правда десь посередині. Проблема виглядає такою, якої могло б і зовсім не бути. Але це в тому випадку, коли всі сторони справді зацікавлені у розвитку території громади. Можливо, хтось з них не здогадується, що мешканці Старосинявського району і мешканці Старосинявської громади – це одні і ті ж мешканці. І їх інтереси мають бути в центрі уваги будь-якої влади будь-якого рівня. Можливо хтось з них не зауважив, що в той час, коли більшість громад з ніг збилася у пошуку інвесторів, Старосинявська громада якраз зуміла першою залучити інвестиції на свою територію. І дивно, що коли будівництво заводу майже на завершальній стадії, виникають проблеми. Так, вони формального характеру, але вони загрожують зупинці будівництва заводу.

Кожен, хто прочитає цей матеріал, зробить свій висновок. Але важливо, щоб потрібні висновки зробили всі сторони цієї ситуації і вчинили за законом.

І ще: щоб запобігти виникненню подібних фактів, необхідно якнайшвидше прийняти закон «Про порядок утворення, ліквідації районів, встановлення і зміни їх меж». Документ зараз перебуває на розгляді у Верховній Раді України.

 

06.07.2017 - 20:53 | Views: 8101
Ситуація у Старосинявській ОТГ демонструє, для чого потрібен закон, який вирішує питання існування районів, повністю «накритих» об’єднаними громадами

Область:

Хмельницька область

Громади:

Старосинявська селищна об’єднана територіальна громада Старосинявська територіальна громада

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...