Зберегти життя і нерви. Як Кочубеївська ОТГ управляє первинним рівнем медицини

Кочубеївська територіальна громада об’єдналася одною з перших в Україні і першою на Херсонщині. Можливо, саме тому встигла набагато більше, ніж інші громади. Наприклад, створити Центр первинної медико-санітарної допомоги, отримати ліцензію на надання медичних послуг та влитися до системи електронної медицини. Каталізатором цього став, як не дивно, тривалий конфлікт громади з Високопільською районною лікарнею. Про це, виступаючи в Українському кризовому медіа-центрі у рамках проекту «Речники громад», розповів голова Кочубеївської об’єднаної територіальної громади Іван Дударь.

- Усе почалося з того, що за наказом Міністерства охорони здоров’я у 2010 році невеличку, лише на 10 ліжок, Кочубеївську дільничну лікарню передали на баланс Високопільського району, – розповів Іван Дударь. – Тоді громада мала, звичайно, дуже обмежений бюджет, але тим не менше, ми робили все можливе, щоб наша лікарня не пасла задніх. Наприклад, ми придбали для неї кардіограф, меблі, медичні інструменти тощо. Та після передання лікарні у район, усе це перекочувало до інших лікарняних закладів, і ми ніяк не могли завадити цьому.

З того часу у стосунках між керівництвом районної лікарні та лідерами тоді ще не об’єднаної громади з’явилася певна напруга. І коли Дударь розпочав об’єднавчий процес, у лікарні, за його словами, йому сказали: «Ну то й лікуйтеся не у нас, а у себе у громаді!» Те ж саме відповідали згодом лікарі Високопільської районної лікарні жителям Кочубеївської ОТГ, які зверталися до них по допомогу.

Іван Дударь намагався залагодити скандал, ініціювавши низку зустрічей з районною владою. Але там допомогти йому не змогли, посилаючись на те, що не мають жодного впливу на лікарів, які женуть від себе пацієнтів. Згодом керівництво лікарні поставило перед головою громади вимогу забрати всі медичні картки мешканців ОТГ. Також воно звільнило усіх медичних працівників, які працювали у Кочубеївській лікарні – буцімто через загальну нестачу коштів.

То ж тепер послуги вторинного рівня медицини мешканці громади отримують у районній лікарні сусіднього Великоолександрівського району. Керівництво цієї лікарні не тільки не відштовхнуло від себе громаду, але й зробило кілька кроків їй назустріч. Наприклад, прийняли на роботузвільнених медпрацівників Кочубеївки та надалив оренду карету «швидкої допомоги» за символічну платню – 1 грн на рік. Взамін лікарня отримала разом з медичними картками жителів ОТГ 60% медсубвенції громади. А також перспективу здобуття додаткових фінансових надходжень після реформи охорони здоров’я, головним принципом якої є виділення лікарняним закладам грошей не за кількістю ліжкомісць, а за кількістю пацієнтів.

- Рішення про перехід до Великооолександрівської лікарні було для нас непростим, – зазначає Іван Дударь. – Депутати виконкому навіть заявили, що проголосують за нього лише після того, як поспілкуються з людьми та зберуть достатню кількість підписів. Але люди вразили своєю одностайністю: 80% жителів усіх 14-ти сіл громади висловилися за перехід до лікарні іншого району.

Після об’єднання громади приміщення старої лікарні у Кочубеївці капітально відремонтували, замінивши там опалення, вікна і дах. Згодом на її базі створили Центр первинної медико-санітарної допомоги. Лікарів для нього після численних звернень до райдержадміністрації та брифінгу у Верховній Раді, який за допомогою свого депутата провели кочубеївці, таки виділила Високопільська районна лікарня, повернувши частину забраного з Кочубеївки майна.

Тепер у громаді діють дві амбулаторії. Є також пункт постійного базування екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, який вдалося відкрити завдяки співпраці з Херсонським обласним відділом охорони здоров’я. Згодом виконком громади виділив кошти на закупівлю комп’ютерної техніки для лікарів, після чого Кочубеївський центр первинної медико-санітарної допомоги було включено до програми електронної медицини.

- Усі наші мешканці невдовзі матимуть власні електронні картки, – розповідає Іван Дударь. – Робота над оцифровкою паперових карток вже йде. Також люди зможуть побачити по інтернету, які ліки та у якій кількості є в амбулаторіях громади; вони зможуть визначити, чи є черги до тих чи інших кабінетів, а також простежити за тим, де перебуває зараз «швидка». Незважаючи на віддаленість від обласного центру (до Херсону від Кочубеївки 160 км), у наших амбулаторіях та аптеках вже можна отримувати безоплатні ліки, які цьогоріч закупило для пацієнтів Міністерство охорони здоров’я. 

Медичний центр додав Кочубеївській громаді 15 робочих місць. Це лікарі, медсестри, фельдшери, водії «швидкої» тощо. Іван Дударь каже, щоф не збирається зупинятися на досягнутому. Адже за стратегією розвитку громади, створеною спільно з Люблинською фундацією менеджерських ініціатив та Міжнародним фондом «Відродження», головним пріоритетом з 2017 до 2027 років має бути збереження життя людей.

Багато хто пам’ятає, що 40 років тому на базі Кочубеївської лікарні діяв пологовий будинок. Іван Дударь каже, що його роботу з часом можна буде відновити. Щоправда, спершу знадобиться підняти народжуваність та зупинити відтік людей з села. Голова громади переконаний, що для цього треба небагато: показати людям, що у селі створюються всі умови для гідного, заможного та здорового життя.

20.05.2017 - 16:11 | Views: 9382
Зберегти життя і нерви. Як Кочубеївська ОТГ управляє первинним рівнем медицини

Tags:

speaker

Область:

Херсонська область

Громади:

Кочубеївська сільська об’єднана територіальна громада Кочубеївська територіальна громада

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...