Мінрегіон активізує роз’яснювальну роботу щодо реформи місцевого самоврядування та децентралізації

Попередні результати проведення реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади позитивні. Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода.

За його словами, об’єднання всього за 4 місяці на добровільній основі тієї кількості територіальних громад, які вже 25 жовтня обиратимуть місцевих депутатів та голів рад, перевершило очікування.

«800 територіальних громад об’єдналися у 159 – це говорить про те, що рухаємося у правильному напрямку», - сказав В’ячеслав Негода.

Однак, він наголосив, що в процесі проведення децентралізації владних повноважень - передачі повноважень на рівень громад, важливим етапом є внесення змін до Конституції України, без яких реформа буде неповноцінною. І в цьому контексті важливе місце має посісти саме інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення, народних депутатів, місцевих адміністрацій, органів місцевого самоврядування.

«Спільно з асоціаціями органів місцевого самоврядування і за підтримки зарубіжних проектів з підтримки децентралізації в Україні протягом минулого року, і цьогоріч ми проводили чимало інформаційних заходів в регіонах і Києві – експертних зустрічей, круглих столів, конференцій, семінарів, проведено сотні інтерв’ю… Але, з огляду на поширення немалої кількості неправдивої інформації щодо конституційних змін в частині децентралізації, мусимо інтенсифікувати роз’яснювальну роботу», - сказав Перший заступник Міністра.

За його словами, наприкінці вересня Мінрегіон у співпраці з європейськими партнерами організував поїздку групи народних депутатів України до Франції, де вони зможуть вивчити досвід роботи префектів. За підтримки зарубіжних проектів з підтримки децентралізації в Україні, найближчим часом кілька груп українських журналістів та представників прес-служб матимуть змогу побувати в навчальних турах з питань реформи у Польщі. Очікується також продовження комунікаційної роботи збоку експертного середовища, в тому числі і зарубіжного, адже експерти можуть неупереджено оцінювати роботу, що ведеться в країні в напрямку децентралізації.

«Ми не боїмося критики. Навпаки, конструктивна критика допомагає нам удосконалювати роботу в цьому напрямку. Але критика і відвертий обман, який часто поширюють противники реформи – різні речі. Бо обман шкодить суспільству і країні», - сказав В’ячеслав Негода.

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 March 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....