Юрій Ганущак про аспекти децентралізації та реформу медицини з громадами Запорізької області

Як розробити повноцінний та якісний Перспективний план формування територій громад? Як будуть об’єднуватись райони? Яким чином відбувається формування місцевих бюджетів? Відповіді на ці та інші питання громадам Запорізького регіону надав директор ГО «Інститут розвитку територій» Юрій Ганущак, який був запрошений Регіональним ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування» та Запорізькою обласною державною адміністрацією.

- Наразі я їзджу по всіх областях України для того, щоб, як кажуть, звірити годинники. Запорізька область мене приємно вразила. Це друга область, в якій голова обласної державної адміністрації був присутнім на семінарі. Сьогодні зібралась велика аудиторія, а це каже про те, що люди небайдужі. Я хочу зазначити, що інвестор йде туди, де є ініціативні люди та туди, де реформа активно впроваджується. В цьому звісно Запорізька область приємно вражає. Я думаю, що інвестори прийдуть в громади регіону. Після прийняття ще декількох законодавчих актів процес піде значно швидше. Можливо, що до кінця року територія області буде покрита територіальними громадами, а це буде великою перевагою, насамперед часовою. Там, де процвітає ініціатива людей, там процвітає добробут. Епоха зневіри закінчилась. Ми прокинулись і готові зараз всій Європі та всьому світові заявити про себе, - поділився своїми думками Юрій Ганущак.

Голова Запорізької обласної державної адміністрації Костянтин Бриль вважає, що сьогодні реформа децентралізації є однією з головних та найбільш якісною.

- Наразі найголовнішою метою є передача влади людям для того, щоб прибрати корупційну, кадрову та фінансову вертикалі. Що б не казали скептики, але фінансові показники демонструють успіх впровадження реформи. Надалі ми боротимемось за кожну копійку, яка повинна лягати в скарбничку об’єднаних територіальних громад. Я хочу, щоб наші люди побачили, що в країні відбуваються позитивні зміни. Це не політичні лозунги – це реформа, - розповів Костянтин Бриль.

Заступник голови – керівник апарату Запорізької обласної державної адміністрації Зінаїда Бойко зазначила, що проблеми, які є на територіях та питання, які обговорюються сьогодні, вони є спільними і вирішувати їх необхідно також спільними зусиллями.

- Я вдячна Запорізькому «Центру розвитку місцевого самоврядування» за те, що ініціювали проведення сьогоднішнього семінару і безумовно вдячна Юрію Ганущаку. Він приділяє достатньо уваги нашому регіону, дуже багато знає про наші території та наші проблеми, намагається разом з нами створити найбільш сприятливі умови для розвитку громад Запорізького регіону, - зазначила Зінаїда Бойко.

В свою чергу, директор Запорізького ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування» Олександр Свистун повідомив, що захід відзначився активною дискусією між громадами та запрошеним експертом.

- Під час семінару стало зрозуміло, що найактуальніші питання стосуються нюансів процесу об’єднання, ролі Перспективного плану та оптимальної площі громад. Сьогодні представники ОТГ, районних адміністрацій та керівники структурних підрозділів охорони здоров’я зазначили, що найгострішими наразі є саме питання, які пов’язані з земельною реформою та госпітальними округами. На наш захід ми запросили Юрія Ганущака, який є провідним експертом в даних питаннях, саме тому всі присутні мали змогу отримати не лише корисну теоретичну та практичну інформацію, а й вичерпні відповіді на свої питання, - повідомив Олександр Свистун.

04.05.2017 - 20:33 | Views: 10460

Attached images:

Tags:

Yu.Hanushchak

Область:

Запорізька область

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 March 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....

27 March 2024

Загрози та виклики соціальної сфери громад на тлі повномасштабного вторгнення: результати дослідження

Загрози та виклики соціальної сфери громад на...

Проєкт «Підтримка децентралізації: підвищення компетенцій територіальних громад у сфері соціальних послуг»...