Мережа правового розвитку допоможе територіальним громадам ефективно використовувати ресурси

Відбулась координаційна зустріч експертної групи за проектом «Посилення спроможності місцевого самоврядування через моніторинг проблем у громадах та аналіз ефективності місцевої бюджетної політики у Волинській, Харківській та Вінницькій областях».

Метою проекту є проведення дослідження процесів управління ресурсами громад в умовах децентралізації, ідентифікація проблем громад, розробка та поширення методології підвищення ефективності управління їх ресурсами та, зокрема, наповнення місцевих бюджетів.

У рамках проекту буде проведено фокус-групи у трьох-чотирьох пілотних громадах, збір даних та загальної інформації про громаду, моніторинг наявності місцевих програм та їх ефективності, локальних нормативних актів та процесів прийняття рішень ОМС. Вже визначені пілотні громади у Волинській (Велицька об’єднана територіальна громада) та Харківській областях (Чкаловська об’єднана територіальна громада). Перелічені заходи дозволять ідентифікувати проблеми цих громад та сформувати їх паспорти. За результатами обробки та узагальнення зібраної інформації буде напрацьовано рекомендації, які презентують у форматі діалогу для кожної пілотної громади разом з анонсуванням подальших кроків з їх впровадження.

Серед особливих завдань, які стоять перед проектною командою, є проведення картографування проблем громади, джерел надходжень та напрямів видатків за методом фандмеппінгу, що дозволить в результаті визначити потенційний обсяг надходжень бюджетів територіальних громад та створити можливості для запровадження чітких пріоритетів у сфері місцевих видатків, ініціювання змін бюджетної політики та механізмів контролю за їх реалізацією.

Захід проведений в межах спільної реалізації Мережею правового розвитку та Центр політико-правових реформ проекту «Посилення спроможності організацій громадянського суспільства у регіонах України впливати на органи державної влади та місцевого самоврядування з метою прискорення реформ», який фінансується Програмою МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Область:

Херсонська область

Source:

«Політична Херсонщина»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 March 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....