Децентралізація: Європа може запропонувати багато прикладів, але українці мають обрати самі, - експерт

На форумі «Європа-Україна», що відбувся у Польщі, обговорювали питання децентралізації в Україні та впровадження можливих моделей місцевого самоврядування, пише «Вголос».

В межах форуму обговорювалися питання впровадження реформи децентралізації в Україні. До обговорення були запрошені міжнародні експерти, а також представники з української сторони, зокрема: Юрій Ганущак – директор Інституту територіального розвитку, голова підкомітету місцевого самоврядування ВРУ Юрій Бублик та голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

В ході обговорення, професор Міланського університету Катеріна Філіппіні зазначила, що децентралізація в Україні – така ж сама проблема як в Молдові чи Грузії. В Україні реформа місцевого самоврядування є лише на 1-му рівні – місцевому, на 2-му і 3-му рівні є проблеми. Ті ж райради, наприклад.

Також професор порівняла реформи децентралізації в Україні із реформуванням у Польщі. Оскільки в Україні є проблемні регіони Донбасу, професор також запропонувала взяти на озброєння модель Італії, де є автономні регіони.

Натомість, директор Інституту європейських регіонів Франц Шаусбергер зазначив, що Європа всіляко намагається підтримати реформування та децентралізацію в Україні. Також він додав, що у 2017-му році українським урядом значно зменшено фінансування регіонів. І в перспективі це не є добре, адже децентралізація не є достатньою на місцевому рівні.

«Європа може запропонувати багато добрих прикладів, але українці мають обрати самі, куди рухатися», - додав Шаусбергер.

Чи готове українське суспільство до реформи децентралізації і як це вплине на стосунки із Європою? Про це кореспондент «Вголосу» запитав у експерта з підтримки національної політики Марини Бриль:

«Я вважаю що так, готове. Тому що всі зараз розуміють, що саме децентралізація, саме передача повноважень на той рівень, який може виконати ці повноваження найбільш ефективно, дійсно єдиний правильний шлях. Щоби питання місцевого значення вирішувалися на місцях за рахунок місцевих ресурсів, яких достатньо, а не з центру хтось би керував, який толком не знає, що відбувається на місцях. Єдиний момент, що зараз є дуже багато представників влади, які не зацікавлені в цій реформі. І хтось десь її гальмує, хтось саботує, хтось за рахунок ЗМІ посилає дуже негативну інформацію.

Ті люди, які живуть в об’єднаних територіальних громадах, вони «за» обома руками за ці реформи. Вони допомагають місцевій владі, співпрацюють з ними. І це правильно.

Перебуваючи тут на форумі два дні, я бачу, я чую досить позитивні відгуки представників єврокомісії щодо України, щодо поступу в реформах. Так, одні говорять що реформи йдуть занадто повільно. Інші, які краще розуміють специфіку реформ, так як Польща, Литва, вони навпаки більш позитивно оцінюють наш прогрес, тому що реформа не робиться за один день. Це досить тяжкий процес. Враховуючи специфіку країни, враховуючи сусіда українського, враховуючи війну і тих, хто не підтримує, все-таки процес йде повільніше, ніж би нам того хотілося. Але загалом сприйняття України є досить позитивним. І кожен із представників Європи говорив про повну підтримку України. І надалі вона буде тільки збільшуватися. Але ми, зі свого боку, не повинні оглядатися по сторонах. У нас своє життя. У нас свій шлях і ми повинні по ньому йти».

30.01.2017 - 19:47 | Views: 9762
Децентралізація: Європа може запропонувати багато прикладів, але українці мають обрати самі, - експерт

Tags:

Source:

Вголос

Share the news:

Read more:

18 March 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 March 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 March 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 March 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...