Маєте повноваження, будьте готові до відповідальності, - на Полтавщині пройшов семінар для місцевих депутатів (+фото)

Що повинен знати депутат обласної ради, щоб реалізовувати запити громади, яка його обрала. Тонкощі бюджетування — не просто “голосувати за папірці” від розпорядників коштів, а розуміти усі можливості у формуванні бюджету.

Серія семінарів від DESPRO стартувала на Полтавщині за ініціативи голови Полтавської обласної ради Олександра Біленького. “Це відповідь на запит депутатів, який неодноразово лунав у сесійній залі “Потрібно розібратись”. А для цього потрібно багато знати у правовому і економічному плані, розумітись на “підводних каменях”, щоб не дати ввести себе в оману”, – переконаний голова обласної ради.

«Особисто мене цікавить тема бюджетування, додаткових можливостей. Це одна з причини, чому ми залучили до участі у навчанні депутатів експертів саме міжнародної організації DESPRO, яка спеціалізується на проектах підтримки органів місцевого самоврядування. Тут маса проблем: сьогодні є програми і проектів різного рівня, про які представники громади або просто не знають, або не розуміють, як можна використати ці можливості. Хоча саме вони допоможуть зняти левову часку тиску саме на місцеві бюджети», – переконаний Олександр Біленький.

Та економічна стратегія — не єдина тема, якій присвячена програма. Права і можливості депутата місцевих рад — здавалося б і не питання. Є закони, демократичні, прогресивні і європейські. «Та чи вміють ними користуватись?”, – поставив присутнім запитання провідний експерт Олександр Солонтай. – А хто знає, що можливості і права депутатів обласної ради на їхній території ширші, ніж навіть у народного депутата і в плані отримання інформації, і в плані реалізації ініціатив? І за порушення цих прав, звертаю увагу, – не адміністративна, а кримінальна відповідальність».

Повчитись було чому. Особливо жвавим було обговорення практичних проблем, які виникають у депутатів під час їх роботи. Ініціатор проведення семінарів, голова обласної ради Олександр Біленький пообіцяв — навчання продовжиться. Була б лише зацікавленість депутатів.

«Цікава тема — парцитипаторне бюджетування. Участь громад у розподілі коштів — це нормальна європейська практика, яку потрібно адаптувати до потреб Полтавщини. От розробці механізмів ми і присвятимо наступні семінари», – сказав Олександр Біленький.

19.09.2016 - 16:42 | Views: 10223
Маєте повноваження, будьте готові до відповідальності, - на Полтавщині пройшов семінар для місцевих депутатів (+фото)

Attached images:

Tags:

O.Solontay

Область:

Полтавська область

Source:

ОКІА «Новини Полтавщини»

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 March 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 March 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...