Програма USAID DOBRE підписала меморандум про співпрацю із Харківськими ОВА та облрадою
Програма USAID DOBRE підписала меморандум про співпрацю із Харківськими ОВА та облрадою

Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) і Харківські обласна військова адміністрація та обласна рада підписали тристоронній меморандум про співпрацю, яка триватиме до середини 2025 року.


Шість громад-партнерів Харківщини протягом цього періоду отримають фінансування власних проєктів, а також навчальну та консультаційну допомогу для відновлення та посилення спроможності місцевого самоврядування. Ще шести громадам протягом 2023 року буде надана екстрена допомога на подолання викликів війни.

Загалом для кожної громади Харківської області лише у 2023 році передбачено на реалізацію проєктів понад 100 тисяч доларів.

Тристоронній меморандум про співпрацю підписали керівник Програми USAID DOBRE Браян Кемпл, начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов та голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко.

У заході також взяли участь заступник керівника Програми USAID DOBRE Максим Бурдавіцин, старший регіональний менеджер Програми USAID DOBRE Андрій Нагорний, програмна спеціалістка Програми USAID DOBRE Катерина Шептій, керівники 12 місцевих громад – партнерів Програми USAID DOBRE, представники структурних підрозділів Харківської ОВА та Харківської облради.

«Важливо, щоб органи місцевого самоврядування, які найбільше постраждали від російського вторгнення, ефективно працювали та відновлювалися. Від початку повномасштабного вторгнення громади Харківщини уже отримують в рамках Програми USAID DOBRE невідкладну допомогу. Подальша співпраця допоможе нашим громадам підготувати плани комплексного відновлення територій, провести незалежну оцінку пошкодженого нерухомого майна. Особливу увагу ми приділятимемо відновленню житлового фонду, закладів освіти та охорони здоров’я. Дякую керівникові Програми USAID DOBRE Браяну Кемплу та усім нашим друзям і партнерам. Ваша допомога безцінна», – сказав під час підписання меморандуму начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко зазначила, що Програма USAID DOBRE залишається надійним партнером для територіальних громад Харківщини, підтримує місцеве самоврядування та допомагає йому ліквідувати наслідки російської агресії, відновитися та розвиватися.

 

 

Керівник Програми USAID DOBRE Браян Кемпл наголосив на тому, що Програма DOBRE у Харківській області підтримує 12 громад першочергово в подоланні викликів, спричинених війною.

«У Харківській області громади отримають від Програми USAID DOBRE технічну та невідкладну допомогу. В межах діяльності Програми ми прагнемо передати нашим партнерам кращі світові практики та досвід розвитку місцевого самоврядування. Ми встигли відвідати дві громади Харківської області і побачили всі жахіття руйнувань, які вони зазнали. Я відчував гнів та сум, але був позитивно вражений зустрічами з представниками громад, яким довелося пережити страшні випробування. Я побачив наскільки ці люди віддані, як вони вирішують проблеми і допомагають один одному. Мене вразила їх сила, мужність та позитивний настрій. Ми будемо підтримувати їхні прагнення відновити життя на власних територіях», – сказав Браян Кемпл.

Програма USAID DOBRE працює в Харківській області з 2016 року. У першій фазі в Програмі брали участь чотири громади. За цей час було реалізовано 24 розвиткові проєкти на загальну суму 729 тисяч доларів.

«Спільно з Програмою USAID DOBRE ми втілили в життя чимало проєктів розвитку. Разом поліпшували послугу з вивезення твердих побутових відходів, завдяки нашим партнерами маємо сучасну машину-сміттєвоз. У Малинівській громаді вдалося створити молодіжний хаб і реалізувати туристично-спортивний проєкт, облаштувати місцевий парк. Спеціалісти та експерти Програми підказували, навчали, консультували наших працівників і громадськість. Завдяки співпраці наша громада стала міцнішою та стійкішою. Ми раді, що співпраця продовжується і вже після деокупації та повномасштабного вторгнення. Це Програма, яка не залишає нас у скрутні часи, і додає нам впевненості в майбутньому», – зазначив начальник Малинівської військової адміністрації Микола Семер’янов.

У другому етапі Програми USAID DOBRE братимуть участь 12 громад Харківської області. Під час події Браян Кемпл вручив протоколи про співпрацю із Програмою DOBRE представникам Мереф’янської, Старосалтівської, Малинівської, Роганської, Чугуївської, Балаклійської, Куп’янської, Вільхівської, Великобурлуцької, Оскільської, Дергачівської та Липетської громад.

«Ми вдячні Програмі USAID DOBRE, адже друзі пізнаються тоді, коли важко. Ми почали співпрацю з Програмою минулого року і вдячні за допомогу в облаштуванні пунктів незламності, де створено належні умови для наших жителів на випадок надзвичайних ситуацій. Сьогодні спільно з експертами Програми USAID DOBRE працюємо над Програмою комплексного відновлення територій, адже Чугуївська громада зазнала значних руйнувань під час повномасштабного вторгнення. Для нас дуже важливий також економічний розвиток громади та покращення послуг для людей. І ми вдячні за професійну консультаційну підтримку та досвід, який ви нам передаєте», – сказала начальниця Чугуївської військової адміністрації Галина Мінаєва.

За словами заступника керівника Програми USAID DOBRE Максима Бурдавіцина, Програма USAID DOBRE допоможе шістьом громадам Харківської області підготувати Програми комплексного відновлення територій. А загалом 19 громад-партнерів спільно з USAID DOBRE розроблять Програми відновлення.

Тільки у 2023 році для 60 громад-партнерів України передбачено понад 9 мільйонів доларів матеріальної підтримки. Більшу частину коштів буде спрямовано на допомогу у відновленні та подоланні наслідків збройної агресії. Найбільше, близько 1,5 мільйона доларів, передбачено для проєктів місцевого економічного розвитку та на вдосконалення послуг місцевого самоврядування.

Views: 1128
Related news: international support
Read more: