Послуги у сфері соціального захисту населення: відповіді на типові питання

Експерти шведсько-українського проекту PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» підготували відповіді на 35 поширених запитань щодо надання послуг у сфері соціального захисту населення.


Чи зобов’язані батьки дитини відкривати спеціалізований рахунок в Приватбанку із спеціальним режимом використання для отримання грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка»?

На період військового стану внесено зміни в частині надання даної послуги, відтак надано можливість перерахування коштів грошової компенсації на будь-який рахунок, відкритий в АТ КБ «Приватбанк».

Гроші замість «пакунку малюка» можна витрачати тільки в певних крамницях?

На даний час знято обмеження щодо купівлі товарів виключно в тих закладах торгівлі, які приєднались до програми з реалізації пілотного проекту. Також кошти компенсації можна зняти, перерахувати на іншу картку або оплатити онлайн необхідні витрати.

Чи може надаватись компенсація власникам житла за розміщення членів своєї сім’ї?

Компенсація НЕ надається за розміщення членів своєї сім’ї (в розумінні Сімейного кодексу України): дружини, чоловіка, їх неповнолітніх дітей, інших членів сім'ї, які спільно проживають та пов’язані спільним побутом (батьки, повнолітні діти, тощо).

Чи може особа, яка є власником жилого приміщення і є ВПО, надаючи безоплатно належне їй жиле приміщення для розміщення інших ВПО, отримувати компенсацію за розміщення в себе ВПО?

Така особа може отримувати компенсацію.

Чи є послуга «єМалятко» обов’язковою для замовлення?

Ні, послуга надається виключно за бажанням батьків дитини чи одного з них. 

Отримати свідоцтво про народження заявники можуть лише в установі, де замовляли послугу?

Ні, заявники також можуть замовити надсилання свідоцтва про народження рекомендованим листом. Вартість доставки сплачує заявник під час отримання листа (вартість кур'єрської служби Укрпошти).

Якщо чоловік їде на заробітки за кордон, чи буде дружина отримувати соціальну допомогу (860 гривень) на немовля?

Дружина має право продовжувати одержувати державну допомогу при народженні дитини, якщо чоловік буде працювати за кордоном. Законодавством для визначення права отримання виплати є вимога постійного проживання на території України лише одержувача допомоги, в цій ситуації матері з дитиною.

Особа стояла на обліку в Центрі зайнятості і пішла в декретну відпустку, скільки передбачається «дородових»?

Якщо на момент отримання довідки для виплати допомоги по вагітності та пологам заявниця перебуває на обліку в Центрі зайнятості – виплата допомоги збільшується до 100 % мінімальної допомоги по безробіттю (у порівнянні особи, що не працюють, – 25%).
Повний розмір допомоги повідомить територіальний орган соціального захисту населення (розмір залежить від терміну, зазначеному у довідці від медичного закладу – 126 або 140 календарних днів).

В складі сім’ї двоє дітей віком до трьох років. Допомогу при народженні на обох дітей отримує мама. Чи правомірно перевести виплату допомоги на одну дитину на батька (за його заявою)? На одну дитину отримує мама, на іншу — тато?

Допомогу при народженні дитини може оформити будь-хто батьків – як тато, так і мама. Якщо, Ви вже оформили допомогу при народженні обох дітей на себе, законодавством не передбачено переоформлення допомоги на другого батька (крім певних обставин).

Особа знаходиться за кордоном і там стала на медичний облік щодо вагітності. Чи правда що, якщо особа не стане на облік по вагітності в Україні, то не буде отримувати «дитячі»?

Не перебуваючи на обліку в медичному закладі по вагітності, Ви втрачаєте лише право на одержання допомоги по вагітності та пологам.
Оформити допомогу при народженні дитини особа має право, звернувшись до управління соціального захисту, населення чи ЦНАПу до досягнення дитиною 12 місяців.
У разі одержання свідоцтва про народження в іншій країни – необхідно легалізувати його в установленому порядку.

Особа отримала статус ВПО (дитина народилася в одному регіоні), прибули в інший регіон, чи можливо оформити допомогу «Пакунок малюка»?

Так, допомога надається за місцем проживання /перебування особи. Пакет документів стандартний, інших додаткових документів не вимагається.

У який термін мають звернутися батьки для оформлення компенсації «Пакунок малюка»?

Батьки мають 12 місяців з дати народження дитини для оформлення зазначеної компенсації вартості «Пакунок малюка», у військовий час термін не змінено.

ВПО виїхала за кордон, не повідомивши ЦНАП, і не скасувавши довідку, які подальші дії ЦНАП?

Відповідно до чинного законодавства, ЦНАП не може скасувати довідку без поданої заяви ВПО або отримання відомостей з ДМС про підтвердження перетину кордону. У даному випадку у людини залишається статус ВПО до повернення в Україну або до того часу, поки орган соціального захисту населення не проведе перевірку ВПО щодо її місця перебування.

Нюанси отримання власниками житла компенсації за проживання ВПО-членів сім'ї. Хто конкретно до них відноситься (діти, внуки, які проживають та зареєстровані окремо, ін.) В якому випадку власник не отримає коштів?

Компенсація не надається власникам житла за прихисток членів сім'ї – дружини, чоловіка, їх неповнолітніх дітей, інших членів сім’ї, які спільно проживають та пов’язані спільним побутом (батьки, повнолітні діти, тощо), у разі виникнення додаткових нюансів рішення щодо нарахування чи відмови в нарахуванні приймає орган який уповноважений розглядати такі звернення та приймати рішення щодо нарахування.

Як людині здати пакет документів на пільги, якщо УПСЗН вимагає довідку про реєстрацію ф13, а працівникам ЦНАП закрито доступ до реєстру для її видачі?

Особа може самостійно замовити витяг про реєстрацію місця проживання на порталі Дія, і надати такий документ  органу соціального захисту для отримання пільги.

ВПО вже набула статусу в громаді і подала заявку на державну допомогу 2000 грн., потім перемістилася в іншу громаду, чи потрібно подавати знову заяву на допомогу?

Так, ВПО повинні звернутися до органу соціального захисту, ЦНАП чи уповноваженої особи ОМС для подання заяви на статус ВПО та подання повторної заяви на виплату допомоги. Після отримання заяви, орган соціального захисту направить запит до органу, який видав первинну довідку для уточнення виплат (за який період такі виплати були отримані).

Чи потрібно людині прикладати довідки про доходи з паю, пенсійного фонду для отримання соціальних допомог?

Так, по догляду на непрофесійній основі; несплата аліментів.

Яка процедура відмови в реєстрації ВПО?

Заявнику може бути відмовлено у видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, в таких випадках:

  • - у заявника немає відмітки про реєстрацію місця проживання (прописки) на тимчасово окупованій території України або в районі проведення АТО і відсутні докази, що підтверджують факт проживання на цій території;
  • - у державних органів є факти про подання завідомо неправдивих відомостей для отримання довідки;
  • - заявник втратив документи, що засвідчують його особу (спочатку необхідно відновити документи, а потім стати на облік);
  • - докази, подані заявником для підтвердження факту проживання на тимчасово окупованій території України або в районі проведення АТО не підтверджують факту проживання заявника на відповідній території. Рішення про відмову у видачі довідки з обов’язковим зазначенням підстав для відмови, підписане керівником уповноваженого органу, видається заявнику в день подання заяви про взяття на облік, а у випадку, передбаченому абзацом другим пункту Порядку, - не пізніше ніж через 15 робочих днів після її подання.

Чи потрібна письмова згода співвласників на проживання та отримання компенсації витрат власникам житла за тимчасове розміщення ВПО?

Ні, така вимога відсутня у постанові КМУ 333, За компенсацією звертається один із співвласників.

Як підтвердити родинні зв'язки, якщо малолітня дитина (ВПО) прибула з матір'ю батька (ВПО). Батьки дитини не одружені та відсутнє доручення на дитину від матері для встановлення статусу ВПО?

Необхідно звернутися до служби у справах дітей для отримання довідки. На основі поданих даних служба у справах дітей видасть довідку для оформлення статусу ВПО неповнолітній особі.

Коли працівник ЦНАП зможе роздрукувати довідку ВПО громадянам, які зареєструвались у Дії?

Працівник ЦНАП може скористатись шерингом документів і роздрукувати довідку. На сьогодні є технічні моменти щодо друку довідки з ПК Соціальна громада так як там відсутні відомості звідки людина прибула і де проживає. Також довідку ВПО поданому через Дію може видати орган соціального захисту населення так як саме УПСЗН має доступ до єдиної державної бази даних ВПО.

Як здійснюються виплати для ВПО через програму ООН?

У багатьох містах працюють різні представництва від ООН. Уряд України підписав мемораднум про співпрацю з міжнародними організаціями, відповідно, людина самостійно може подати заявку на допомогу від міжнародних оранізацій на сайті Єдопомога https://edopomoga.gov.ua/, вказавши персональні дані та рахунок для зарахування допомоги, також веб-ресурс дозволяє перевіряти стан поданої заяви.

Як подати відповідь на запит від УСЗН про зареєстрованих осіб в житловому приміщенні, якщо відсутній доступ до реєстру територіальної громади?

Якщо у громаді працює локальний реєстр, таку інформацію можна надати. В деяких громадах УПСЗН підключений до такого реєстру. На даний час реєстр територіальної громади закрито і надати таку інформацію неможливо.

Чи можливо залучити працівника УПСЗН до прийому документів на соціальні послуги, якщо на даний момент штат ЦНАП не розширюється.

Так, можливо. Працівники УСЗН так само мають право по законодавству здійснювати прийом громадян, як і працівники ЦНАП.

Якщо особа ВПО переїжджає в іншу область або повертається додому, який алгоритм скасування довідки ВПО?

Це два різні випадки: повернення на постійне місце проживання та переїзд в іншу територіальну громаду. У першому випадку людина звертається до УСЗН чи ЦНАПу зі письмовою заявою, на підставі чого працівник УСЗН знімають з обліку ВПО; а в другому випадку, у  разі зміни фактичного місця проживання/перебування заявник звертається за видачою довідки до уповноваженого органу за місцем фактичного проживання/перебування. Раніше видана йому довідка вилучається, про що вносяться відповідні зміни до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Чи можливо редагування заяв? Чи є можливість формування звітів у ЦНАП?

Так редагування заяв можливе; необхідно направити листа на електронну пошту ІОЦ, і заява буде направлена на доопрацювання. Формування звітів у ПК "Соціальна громада" здійснюється через фільтри програми, де можна побачити прийняті заяви за певний період. Статистичні звіти у ПК "Соціальна громада" недоступні.

Нарахування компенсації ВПО, які оформились з 24 лютого 2022, отримували в березні-квітні, але була призупинена виплата в травні 2022 року. В травні 2022 згідно переліку деякі ОТГ знову буди внесені до зони бойових дій. Чи потрібно знову подавати заяви на компенсацію витрат на проживання ВПО які не здали довідки?

Так, необхідно повторно подати заяву на оформлення виплати на проживання для ВПО.

Питання щодо заборгованості по комунальним послугам власників будинків, що надають прихисток ВПО.

Відповідно до Пункту 16 Постанови КМУ №333 чітко зазначається, що компенсація особам, що розмістили внутрішньо переміщених осіб, виплачується за умови відсутності заборгованості за житлово-комунальні послуги. Факт відсутності заборгованості за житлово-комунальні послуги особа, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, підтверджує своїм підписом, що проставляється у заяві про отримання компенсації. Не передбачається вимога додатково інших підтверджуючих документів про відсутність заборгованості.

Терміни виплати компенсації власникам житлових будинків за розміщення ВПО?

Відповідно до Пункту  16 Постанови КМУ №333:
Компенсація особам, що розмістили внутрішньо переміщених осіб, виплачується за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів (зокрема, резервного фонду бюджету), коштів підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, іноземних держав та міжнародних організацій у вигляді благодійної, гуманітарної та матеріальної допомоги, а також добровільних пожертвувань фізичних і юридичних осіб, благодійних організацій та громадських об’єднань, інших не заборонених законодавством джерел у безготівковій формі за зазначеними у заяві банківськими реквізитами до кінця місяця з дня закінчення звітного місяця.

Чи можливо призначити допомогу при народженні дитини батьку, якщо дитина народжена за кордоном?

Так, оформити допомогу при народженні дитини батько дитини має повне право – звернувшись до управління соціального захисту населення чи ЦНАПу до досягнення дитиною 12 місяців.
Допомогу буде призначено та виплачено – 10 320,00 грн. (місяць народження дитини), 860,00 грн. щомісяця до досягнення дитиною 3- річного віку.
У разі одержання свідоцтва про народження в іншій країни – необхідно легалізувати його в установленому порядку.

Як оформити послугу, якщо вимагають довідку про склад сім'ї. Яким документом її замінити, і хто повинен надавати відповідний документ?

Відповідно до чинного законодавства, довідка про склад сім'ї скасована (згідно з наказом Мінсоцполітики від 17 липня 2019 № 1106). Видається довідка про зареєстрованих осіб, якщо у громаді є локальний реєстр. Якщо такого реєстру немає і немає доступу до реєстру територіальної громади ДМС, рекомендовано подати витяг з реєстру територіальної громади на кожного члена сім’ї (колишня довідка форми 13).

Особа подавала на малозабезпечену до введення воєнного часу на території, яка перебуває в тимчасовій окупації. Зараз ця особа перебуває на підконтрольній території України, але виплат так і не отримала. Що треба їй робити, щоб отримувати виплати?

Необхідно звернутись до УПСЗН на підконтрольній Україні території та уточнити, чи опрацьовано було справу і чи призначено було допомогу.

Який алгоритм підключення надання послуг «єМалятко» щодо реєстрації місця проживання?

Для того, щоб була можливість надавати послугу реєстрації місця проживання у комплексній послузі «єМалятко», необхідно адаптувати реєстр, у якому працює громада, через систему підключення API, така робота проводиться IT-працівником громади та ДМС. Очікуємо, коли така послуга буде поступна у громадах які працюють у РТГ ДМС (в розробці).

Допомога ВПО недієздатним психічного хворим. Хто має бути заявником, який має бути рахунок? Як діяти з коштами?

Для оформлення статусу ВПО та допомоги на проживання звертається опікун, який має відповідне рішення суду, рахунок відкривається на опікуна, допомога призначається опікуну.

05.07.2022 - 20:12 | Views: 22244
Послуги у сфері соціального захисту населення: відповіді на типові питання

Tags:

Administrative services war war ASC

Source:

Проект PROSTO

Share the news:

Read more:

18 March 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 March 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 March 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 March 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...