Децентралізація не здатна нашкодити Україні, - Юрій Ганущак

Децентралізація як явище не здатне нашкодити Україні, адже в регіони не передаватимуть силових повноважень, — переконаний експерт
У 30 українських громадах вже відбулися вибори старост. З чим пов’язані маневри деяких політичних сил довкола питання децентралізації та які подальші кроки по впровадженню цієї реформи чекати українцям, — на "Громадському радіо" говорили з директором Інституту розвитку територій Юрієм Ганущаком.

Андрій Куликов: В Україні відбулися вибори 29 старост. Наскільки ці вибори є значущими і чому саме вони у нас першими в цьому році відбулися?

Юрій Ганущак: Значущість цих виборів полягає в тому, що вони перші і першим старостам буде досить незвично. Їх повноваження визначені законом, але це зовсім новий інститут в Україні, і ці люди зіштовхнуться з цілим рядом проблемних питань.

Закон виписаний таким чином, що старости перебирають на себе більшість функцій сільського голови і секретаріату. Великих труднощів не буде, але з часом треба буде посилювати вплив старост у громаді і треба буде трохи міняти закон.

Андрій Куликов: Наскільки кандидати у старости і старости підготовлені до цієї роботи? Скільки з них походять з середовища сільських голів, а скільки нових людей?

Юрій Ганущак: Це не так важливо. Дуже багато людей входять в публічне управляння з нуля і стають керувати навіть великими містами. Наразі головна мета полягає в тому, щоб простежити за тим, які труднощі виникають у роботі старост і відповідним чином відкоригувати законодавство.

Анастасія Багаліка: Сьогодні увагу питанню децентралізації приділяли в своїх промовах президент Порошенко і прем’єр-міністр Яценюк. Це пов’язано з Мінським процесом. Як ці речі перегукуються з тим, що вже відбувається в рамках децентралізаційного процесу, що вже розпочався?

Юрій Ганущак: Зараз треба виходити з того, що або ми зараз робимо децентралізацію, або ми її вже не робимо ніколи. На цей процес наклалося дуже багато: зовнішній тиск і внутрішні потреби. Я зацікавлений в тому, щоб проблеми вирішувалися внутрішньо. Зовнішній тиск може допомогти, а може і зашкодити Україні. Наш політикум відстає від суспільства і його потреб суттєво, тому я сподіваюся, що зовнішній тиск все ж допоможе.

Андрій Куликов: Яку роль відіграють у нинішніх процесах децентралізації такі організації як «Асоціація міст України», «Українська асоціація обласних та районних рад»?

Юрій Ганущак: Якщо ми хочемо мати дійсно децентралізовану державу, то в розмові між органами місцевого самоврядування і урядом має бути посередник. Логічно, що це буде певна асоціація. Саме тому прийнятий закон про асоціації вказує, що є такі посередники. Це є абсолютно нормальним явищем.

Один із принципів передачі повноважень — це наявність постійних консультацій на предмет того, скільки коштують повноваження, чи доцільно їх передавати, чи можуть освоїти ці повноваження органи місцевого самоврядування. Це мають вирішувати люди, які сидять не на місцях, а які можуть узагальнити ситуацію і діяти, як аналітичні центри.

Анастасія Багаліка: Чи може зовнішній тиск спричинити те, що децентралізація зашкодить процесам, що відбуваються в країні?

Юрій Ганущак: Децентралізація за означенням не може нашкодити країні. Вона означає передачу повноважень і відповідальності за прийняття рішень. Фактично — це диверсифікація ризиків, адже міськради можуть приймати рішення, які ніколи не прийме Верховна Рада.

У нас зараз в державі відбувається дуже швидка регіоналізація. Фактично розпад країни на феодальні удільні «князівства». Наприклад, теж саме Закарпаття практично не кероване з центру. Якщо ми не зробимо децентралізацію, то країна буде мати дуже погані перспективи. Децентралізація сьогодні фактично рятує країну. Президент і спікер ці питання теж чудово розуміють, тому і наполягають на них.

Анастасія Багаліка: За умови збройного конфлікту на території країни, децентралізація буде тими ліками, які потрібні?

Юрій Ганущак: Так. Це абсолютно необхідний елемент. Адже децентралізація передбачає передачу локальних повноважень, серед яких немає силових структур. І в той же час державна влада в особі префектів звільняється від тиску місцевої еліти. Префект — це представник саме держави, а не місцевої еліти. Це є важливим елементом децентралізації і проти нього надзвичайно протестують деякі наші фракції. Якщо всі позиції децентралізації не будуть впроваджені, нас чекає розпад держави.

Слухати випуск можна ТУТ

26.01.2016 - 12:41 | Views: 10097
Децентралізація не здатна нашкодити Україні, - Юрій Ганущак

Tags:

Yu.Hanushchak

Source:

Громадське радіо

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...