Форум у Волновасі надав поштовх децентралізації на півдні Донецької області

29 вересня у місті Волноваха (Донецька область) відбувся одноденний форум «Об’єднання територіальних громад. Що далі?», який зібрав понад 150 представників громад Донеччини, центральних органів влади й місцевого самоврядування. експертів з децентралізації з України та Польщі. Під час форуму ґрунтовно обговорили переваги та складнощі децентралізації.

«Діяльність вже сформованих об’єднаних територіальних громад в Україні доводить, що успішно розвиваються ті, де є міцні сформовані команди, які спрямовують свої зусилля на розвиток своєї громади шляхом використання власного потенціалу та інших можливостей, які надає децентралізація», - зазначив на відкритті форуму директор Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування Артем Вівдич.

Саме тому учасникам форуму було запропоновано детально обміркувати шляхи підвищення економічного потенціалу сільськогосподарських громад та ознайомитися з успішними прикладами спільного вирішення проблем за допомогою міжмуніципального співробітництва.

Особливу зацікавленість присутніх викликала та частина форуму, яку провели експерти з Польщі. Вони поділилися досвідом формування і управління бюджетом польської гміни (громади), створення позитивного інвестиційного клімату, навчили оптимально структурувати комунальні організації, заклади освіти та охорони здоров’я. Було багато запитань про  розподілення податків, структуру управлінських органів громади, облаштування території та благоустрою, на які польські експерти надали вичерпні відповіді.

У 2017 році у Волноваському районі планується завершення формування одразу трьох об’єднаних територіальних громад: Волноваської, Хлібодарівської та Ольгинської. Громади пройшли всі етапи створення ОТГ і тепер очікують оголошення перших виборів.

Народний депутат України Дмитро Лубенець пояснив, чому польський досвід варто вивчати для втілення на півдні Донецької області. Він також наголосив на тому, що створення ОТГ передбачає не тільки переваги, а й відповідальність.

«В Польщі є сільськогосподарські громади, створені навколо великих індустріальних міст. У Волноваському районі поруч із Маріуполем також розташовані сільські території. Польський досвід наочно показує, який поштовх до розвитку отримали сільськогосподарські громади після об’єднання. Перш за все, це збільшення бюджетів громад. Але, з другого боку, збільшення відповідальності за те, що відбувається на місцях – дороги, школи, дитсадки, медичні заклади, муніципальна поліція, підрозділи ДСНС поступово перейдуть до повноважень об’єднаних громад», - сказав Дмитро Лубенець.

Сільськогосподарські громади можуть бути економічно спроможними. Приклади таких успішних ОТГ в Полтавської області навів Петро Ворона, доктор наук з державного управління, професор кафедри парламентаризму та політичного менеджменту НАДУ при Президентові України.

«Саме створення об’єднаної територіальної громади дає фінансові переваги: вона має більше коштів для розвитку, оскільки в ОТГ залишається більше податків, також вона може отримувати додаткові кошти з різноманітних джерел – з Фонду регіонального розвитку, Фонду підтримки об’єднаних громад, Фонду вирівнювання інфраструктури ОТГ, міжнародних фондів, які в своїх грантових програмах надають перевагу об’єднаним громадам. Головне, що ОТГ виходять на прямі бюджетні відносини, тобто між ними та державним бюджетом немає посередників у вигляді області або району, що виключає можливу корупційну складову. І взагалі об’єднана громада має можливість більш раціонально використовувати власну інфраструктуру та інтелектуальний потенціал», - підкреслив Петро Ворона.

Наприкінці форуму учасники відзначили гарну організацію події та включення у порядок денний актуальних питань, які доведеться вирішувати громадам. «Депутати нашої сільради завжди використовують можливість отримати нові знання та обмінятися досвідом децентралізації. Тому вважаю, що цей форум дуже важливий для просування реформ на місцевому рівні», - поділилася своїм в раженням Тетяна Каїка, Ольгинський селищний голова.

03.10.2017 - 17:07 | Views: 9727
Форум у Волновасі надав поштовх децентралізації на півдні Донецької області

Tags:

forum U-LEAD

Область:

Донецька область

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...