Царичанка: для чого потрібна STEM-освіта в громаді та як її впроваджувати?

„Аргументація – для чого потрібна STEM-освіта в громаді”, – над цим питанням працювали учасники третього делібераційного засідання в Царичанській громаді 21 вересня. До заходу долучилися майже 30 запрошених організаторами представників галузі освіти ОТГ та активні громадяни сіл, які входять до складу об’єднаної громади. На засіданні були присутні освітяни, батьки та учнівська молодь, керівництво ОТГ, депутат.

У ході засідання аудиторія визначила, чому важлива STEM- освіта для вчителів, учнів, батьків та громади. Найперше, це усвідомлення того факту, що нині Україна на шляху інтенсивного розвитку і потребує значної кількості висококваліфікованих спеціалістів в інноваційній сфері, які стануть запорукою успішного економічного розвитку та конкурентоспроможності нашої держави в найближчому майбутньому.

Продовження цієї теми знайшло своє відображення у проблематиці наступного, четвертого делібераційного засідання 22 вересня „Заходи та ресурси по впровадженню STEM-освіти в громаді”. Його метою стало забезпечення принципу рівного доступу до якісної освіти для учнів різних вікових груп, можливостей, зокрема учнів з особливими потребами, в процесі реалізації STEM-освіти застосовуються сучасні мережеві, дистанційні форми навчальної комунікації.

Отож, що, на думку учасників заходу, потрібно для рівного доступу до якісної освіти:

Початкова школа. Основне завдання – стимулювання допитливості і підтримка інтересу до навчання і пошуку знань, мотивація до самостійних досліджень, створення простих приладів, конструкцій тощо.

Середня школа. Основне завдання – викликати у дитини стійку цікавість до природничо-математичних наук, дати сукупність практично важливих знань, необхідних для подальшого життя людини у техносфері, глибокого розуміння екології і Природи в цілому. Залучення до дослідництва, винахідництва, що дозволить збільшити відсоток тих, хто стане талановитим ученим, дослідником.

Старша школа. Основне завдання –сприяння свідомому вибору подальшої освіти STEM профілю, поглиблена підготовка з групи предметів STEM (профільне навчання), освоєння наукової методології. Для забезпечення науково-методичної підтримки впровадження STEM-освіти учасники готові до наступної підсумкової зустрічі і позитивно налаштовані на подальшу роботу.

В ході делібераційної зустрічі напрацьовані заходи по впровадженню STEM-освіти в громаді:  для  – початкової школа- „Я – пошуківець”, середня школа – „Я -дослідник”, старша школа – „Впроваджння  майбутньої професії”.

У хрді засідання були визначені ресурси по впровадженню STEM-освіти в громаді, кожна група виробила презентацію  по  ресурсах і коштах із урахуванням грантових програмах для впровадженню STEM-освіти в громаді.

„Четверта зустріч була потрібною, цікавою, насиченою інформацією щодо процесу реформування освіти і мала практичне спрямування із виробленням пропозицій до програми із елементами колективно групової роботи при прийнятті рішень”, – резюмував тренер-консультант проекту „Співпраця об’єднаних громад для участі громадськості в управлінні освітою” в Царичанській ОТГ Олександр Шамрай.

У Царичанці мають намір вийти на кінцевий результат – сесійне рішення селищної ради щодо „Програми впровадження STEM-освіти у громаді”. Останнє, п’яте засідання на цю тему у форматі „круглого столу” має відбутися тут у жовтні.

30.09.2017 - 18:11 | Views: 16709
Царичанка: для чого потрібна STEM-освіта в громаді та як її впроваджувати?

Tags:

education

Область:

Дніпропетровська область

Громади:

Царичанська селищна об’єднана територіальна громада Царичанська територіальна громада

Source:

«Frdl»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...