Бюджет Коростишівської міської об’єднаної громади за рік зріс у 4 рази

Коростишівська міська об’єднана громада, що на Житомирщині, була створена восени минулого року. Завдяки реформі децентралізації за рік бюджет громади зріс у 4 рази, розповів міський голова Іван  Кохан під час робочої зустрічі 28 вересня.

«Якщо минулого року ми мали 36 мільйонів гривень в бюджеті, то цього року планові показники доходів громади складають 142 мільйони, а фактично ми перевиконуємо бюджет приблизно на 5 мільйонів.  І це дало нам змогу розпочати масштабний процес модернізації нашої інфраструктури. За рік ми відремонтували кілометри доріг, побудували декілька водогонів у селах громади та реалізовуємо низку інших проектів», - сказав він.

Такі приклади змін у новоствореній громаді важливі для громад, які лише створюються. Адже масштабні проекти та реальні результати на місцях у порівнянні із десятками років виживання – це найкращий показник успішності реформи.

«Коростишівська громада має значний ресурс. Це майже 30 тисяч населення, численні підприємства каменеобробки, родючі землі. Але до реформи кошти із використання цих ресурсів йшли куди завгодно, але не на розвиток територій», - наголосив Сергій Романович, експерт із децентралізації Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Громада має 23 заклади освіти, 27 закладів культури, у кожному населеному пункті працює ФАП, а районна лікарня цього року отримала від громади 3 мільйони гривень субвенції. Також цього року за кошти Державного фонду регіонального розвитку та міжнародних фінансових інституцій у громаді реалізовують 5 інфраструктурних проектів. Зокрема, реконструюють та утеплюють дитячі садки №10 та №13 та школу №3. Також громада замовила містобудівну документацію та транспортні засоби спеціалізованого призначення.

«Нам потрібен час, щоб вирішити численні побутові проблеми. Сьогодні на це ми маємо ресурс. Але паралельно ми повинні розвивати громаду, а тому сьогодні робоча група у міській раді займається розробкою стратегії розвитку території», - зазначив Іван Кохан.

Сьогодні перед об’єднанням стоїть багато завдань та викликів, зокрема стосовно екології та каменеобробки, адже численні підприємства забруднюють навколишнє середовище. І якщо раніше про вирішення цієї проблеми говорили лише тоді, коли порушення фіксували правоохоронці, то сьогодні цим питанням переймається влада громади.

02.10.2017 - 14:30 | Views: 10475

Attached images:

Tags:

U-LEAD

Область:

Житомирська область

Громади:

Коростишівська міська об’єднана територіальна громада Коростишівська територіальна громада

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...