Запуск регіонів: ОТГ Сумщини вчилися стратегічному плануванню. На черзі Полтавщина

В червні ініціатива Запуск регіонів відкрила програму стратегічне планування і менеджмент в Сумській та Полтавській областях. 3-8 липня у Сумській області відбулись два семінари для представників об’єднаних територіальних громад та міст Сумщини щодо стратегічного планування власної громади та використання проектного менеджменту у роботі ОТГ та міст.

Експерти з розвитку ОТГ протягом 6 днів працювали з представниками виконкомів громад та місцевих НГО Сумщини. До участі в семінарі були відібрані Березівська ОТГ, Бездрицька ОТГ, Боромлянська ОТГ, Бочечківська ОТГ, Грунська ОТГ, Краснопільська ОТГ, Миколаївська ОТГ, Миропільська ОТГ, Недригайлівська ОТГ, Нижньосируватська ОТГ, Хотінська ОТГ а серед міст до програми доєдналися Білопілля, Тростянець, Конотоп та Шостка. Логіка семінарів полягала у формуванні комплексного бачення для подальшого економічного розвитку. Програма була побудована таким чином що громади в своїх робочих групах аналізували ситуацію в своїх громадах, визначали пріоритетні сфери та прописували проекти. Весь цей процес відбувався під модерацією  і консультуванням експертів, які після семінару будуть продовжувати надавати консультаційну підтримку громадами протягом двох місяців. Робочі групи громад через підготовку своїх проектів вчилися аналізувати свої сильні слабкі сторони, ризики і переваги, шукати економічний потенціал і унікальність громади, конкурентність для розвитку.

Цей курс був важливий також тим, що кожна громада зараз працює над підготовкою проектних пропозицій для отримання фінансування в ДФРР, де успішність проекту залежить від грамонтості його написання.

Рівень залучених до тренінгу громад був дуже різним, але ключовим тут є бажання якісно змінювати власні громади і застосовувати кращі практики та моделі для підвищення своєї спроможності, розробки стратегії розвитку та залучення інвестицій до своєї громади, створення умов для економічного розвитку в громаді.

Після значної паузи в динаміці створення ОТГ (минулого року в Сумській області була тільки одна ОТГ) в цьому році громади значно активізувалися - станом на червень 18 ОТГ.

 Зараз уже йде мова про створення ОТГ навколо міст, зокрема активну роботу веде місто Тростянець. На фоні новостворених громад, які поки не мають досвіду організації роботи, однак ОТГ створена минулого року показує значний потенціал  розуміння процесів  роботи громади, а це, в свою чергу, значно стимулює інші громади, які бачать значний прогрес їхніх сусідів протягом одного року.

Новоутворені громади перебувають зараз на етапі організації своєї роботи, де важливо розуміти розподіл повноважень і функцій, і направляти на тренінгові програми відповідальних осіб в своїх громадах, які зможуть надалі формувати політику і організовувати роботу чи в сфері організації медичної допомоги, менеджменту системи освіти чи місцевого економічного розвитку.

Учасники також часто піднімали питання відсутності комплексного розуміння розвитку у керівної ланки і депутатського корпусу, коли новітні інструменти не завжди можуть бути застосовувані оскільки чи голова ОТГ чи депутати ОТГ не розуміють переваг і економічного зиску. Учасник семінару з Грунської  ОТГ Роман Москаленко підтвердив, що важливо залучати керівництво ОТГ до навчальних тренінгів, щоб лідери громад розуміли нові тенденції та економічно вигідні рішення, які можуть використані в їхній громаді.

Перевагою обраного формату навчання Запуску регіонів було те, що кожна громада у представлена 3-4 учасниками з виконкому і місцевих НГО, які після навчання повинні будуть створити в громаді робочу розширену групу для доопрацювання своїх проектів, а після 2 місяців консультацій експерти проекту будуть протягом всього дня працювати в громаді і проводити спільно громадські слухання консультації, зустрічі з бізнесом, НГО, депутатським корпусом.

“Створені в рамках реформи об’єднані територіальні громади стикаються з більш-менш однаковими проблемами – відсутність чіткого бачення вектора свого розвитку та необхідність вже і зараз вирішувати нагальні поточні питання, що заважає громадам думати стратегічно і виробляти системний підхід до свого розвитку, котрий є запорукою спроможності. Саме тому ми звертаємо увагу громад на важливість такого інструменту як стратегічне планування і вчимо громади практично застосовувати його у своїй роботі. При формуванні комплексного економічного плану розвитку потрібно залучати не тільки місцеву владу, а й місцевий бізнес та громадські організації” – координатор проекту “Запуск Регіонів: Планування та менеджмент” Катерина Сідаш.

Спікерами на семінарах були представники Мінрегіону – Лілія Попова та Лідія Євтушенко, експерти з економічного розвитку, проектного менеджменту та публічного врядування Ірина Ковра, Едуард Рахімкулов, Ігор Баб’юк, Надія Афанасьєва.

Наступні два семінару проекту «Запуск регіонів: планування і менеджмент» відбудуться у Полтавській області 17-19 та 21-23 липня 2017 року. Зацікавлені об’єднані територіальні громади можуть зареєструватись в он-лайн формі . Участь у проекті є безкоштовною. Громади-учасники відбираються на конкурсній основі.

Після завершення навчальних семінарів учасникам заходів буде надана консультативна підтримка експертів проекту у розробці власних проектних пропозицій та пошуку можливостей для залучення додаткових ресурсів у громаду.

Проект «Запуск регіонів: планування і менеджмент» є частиною ініціативи «Запуск Регіонів» Українського інституту міжнародної політики щодо реформи децентралізації, розвитку регіонів та наближення стандартів Європейського союзу для Україні в сфері регіонального розвитку, місцевого самоврядування та підвищення прозорості та відповідальності місцевої влади.

Проект «Запуск регіонів: планування і менеджмент» здійснюється Українським інститутом міжнародної політики у співпраці з Міністерством регіонального розвитку за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

Більш детальна інформація щодо проекту на Facebook сторінці  Запуск Регіонів.

 

12.07.2017 - 00:31 | Views: 8212
Запуск регіонів: ОТГ Сумщини вчилися стратегічному плануванню. На черзі  Полтавщина

Attached images:

Tags:

Launch of regions

Область:

Сумська область Полтавська область

Source:

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 March 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 March 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...