Як залучити 6 грн інвестицій на 1 грн власних коштів. Досвід Омельницької ОТГ

49-те місце зі 159 у рейтингу фінансової спроможності об’єднаних територіальних громад зайняла Омельницька ОТГ Полтавської області. Дослідження, проведені Фінансовою групою Центрального офісу реформ при Мінрегіоні показали, що ця громада, за результатами минулого року, не потребувала жодної копійки державних дотацій, а на одного її мешканця припало трохи більше, ніж 3 тис грн власних доходів. Виступаючи в Українському кризовому медіа-центрі у рамках проекту «Речники громад», голова Омельницької ОТГ Полтавської області Олександра Шереметьєва розповіла, що минулоріч її команді вдалося реалізували 34 проекти на 14 млн грн, вклавши у ці проекти лише 2 млн грн власних доходів громади. Тобто на кожну власну гривню громада залучила 6 грн позабюджетних коштів.

- Насамперед це вдалося завдяки тому, що держава виконала свою обіцянку щодо підтримки громад: минулоріч ми отримали 5 млн грн. від держави на розвиток інфраструктури, як і сподівалися, – каже Олександра Шереметьєва. – Ще 234 тис грн нам вдалося залучити з обласного бюджету, вигравши відповідний конкурс. Ми працювали не тільки з державою: водогін в Омельнику нам допоміг реконструювати швейцарсько-український проект DESPRO, а завдяки проекту ПРООН було зроблено вуличне освітлення у селі Щербаки. Підключалися і спонсори і побудували ще один водогін у селі Запсілля, витративши на це 860 тис грн.

Цікаво, що для написання заявок до різноманітних європейських грантодавців громада залучила власну молодь, яка зараз навчається за кордоном.

- Було б непогано, щоб усі реєстраційні документи державні органи могли б за потреби дублювати англійською мовою, – веде далі голова Омельницької ОТГ. – По-перше, це все одно колись доведеться робити, якщо ми прагнемо до Євросоюзу. А по-друге, це набагато спростило б для нас процес пошуку грантів.

Незважаючи на очевидні фінансові успіхи громади, Олександра Шереметьєва вважає, що головним здобутком реформи децентралізації влади стало не збагачення громад, а зміна світогляду їхніх мешканців, які вже сьогодні намагаються жити за принципом: «Якщо не я, то хто?»

22.06.2017 - 20:02 | Views: 6565
Як залучити 6 грн інвестицій на 1 грн власних коштів. Досвід Омельницької ОТГ

Video:

Tags:

speaker

Область:

Полтавська область

Громади:

Омельницька сільська об’єднана територіальна громада

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...