Об’єднана громада, що «поглинула» весь район: візит до Сновської ОТГ

23 травня міжвідомча робоча група у складі, затвердженому Віце-прем'єр-міністром України - Міністром регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадієм Зубком, відвідала Сновську міську об’єднану територіальну громаду, територія якої повністю співпадає з територією Сновського району Чернігівської області.

Це вже друга з запланованих поїздок, мета яких - функціональне обстеження діяльності райдержадміністрації, виконавчого апарату райради та виконавчих органів ради об'єднаної територіальної громади з подальшим напрацюванням пропозицій щодо удосконалення територіальної організації влади у таких районах.

Сновська ОТГ була створена у 2016 році: перші вибори голови та місцевих депутатів відбулися там минулої зими - 18 грудня. Отже в громаді зараз відбуваються процеси формування виконавчого комітету та власних виконавчих органів, перебираються майно і повноваження від райдержадміністрації та райради.

Будівля Сновської міської ради символічно розташована на вулиці Банковій

Сновська міська рада об’єднаної територіальної громади складається з 26 депутатів. Рада ОТГ вже має більшість повноважень на території: по освіті, охороні здоров’я тощо. Але рада ще формує свій виконавчий комітет (зараз там 93 працівника, а передбачено 140) і не поспішає перебирати максимум повноважень, які фінансуються державою і виконуються районною адміністрацією.

Заплановані на 2017 рік обсяги видатків на утримання посадових осіб Сновської міської ради ОТГ складають близько 7,1 млн грн (близько 6 % від загального бюджету громади).

«Більшість повноважень від райради та райдержадміністрації ми забрали. Але цей процес виявився складнішим, ніж ми розраховували. Для забезпечення ефективної роботи виконкому потрібен досвід фахівців з адміністрації. Конфліктів з райдержадміністрацією  у нас немає, працюємо пліч-о-пліч. Я думаю, що саме співпраця і взаєморозуміння між нами сприятиме формуванню оптимального формату та чисельності виконкому та інших виконавчих органів ради заради розвитку нашої об'єднаної громади і добробуту людей» - зазначив голова Сновської ОТГ Олександр Медведьов.

Районна рада у складі 26 депутатів теж діє і приймає рішення щодо районного бюджету, земельних, соціальних питань, які все ще у віданні району. Але через майже повну відсутність інших повноважень її виконком зараз складається лише з декількох працівників, які, в основному, займаються питаннями передачі майна до ради ОТГ. Після цього, планується, що вони перейдуть працювати до виконкому ради ОТГ. Видатки на утримання райради на 2017 рік заплановані в обсязі 764 тисячі грн.

Районна державна адміністрація передала більшість повноважень раді ОТГ. Функції, які залишилися в РДА, – це управління праці і соціального захисту населення на території, а також оцінка землі за межами населених пунктів. При цьому штатна чисельність РДА поки значно не скоротилася: з 80 осіб в 2015 році до 78 – в 2017. Заплановані на 2017 рік обсяги видатків з держбюджету на утримання апарату і структурних підрозділів районної державної адміністрації складають майже 7,8 млн грн.

Характеризуючи сьогоднішню ситуацію в районі голова Сновської районної державної адміністрації Валерій Радібед сказав:

«Ми розуміємо, що маємо змінюватися, бо більшість повноважень за законом передані об’єднаній громаді. Але є такі повноваження і функції, які ОТГ виконувати без нас не зможе, принаймні поки не будуть внесені зміни у законодавство, – наприклад, щодо соціального захисту населення, окремих земельних питань тощо. Отже на цьому етапі ми тісно співпрацюємо з ОТГ, наші працівники допомагають виконкому міської ради. Головна наша спільна з керівництвом ОТГ мета – розвиток території і надання якісних послуг людям».

Директор Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону Сергій Шаршов, звертаючись до представників місцевої влади, зазначив:

«Звичайно, процес становлення нової громади нелегкий. Важливо не втратити довіру людей, не зрадити їх очікування щодо покращення ситуації та динамічного руху вперед. Ми на рівні експертів і Міністерства готові всіляко допомагати і підтримувати ОТГ. Тим більше є можливість використовувати досвід сотень громад, які вже успішно пройшли таку трансформацію, мають стратегію розвитку на середньострокову перспективу, реалізують якісні інфраструктурні проекти. Ситуація, коли район повністю «накривається» однією громадою, є специфічною. Робоча група, після обстежень подібних до вашого районів має запропонувати оптимальний варіант територіальної організації влади. Отже, ми не приїхали нікого ліквідувати, а лише дослідити особливості діяльності райдержадміністрації, виконавчого апарату райради та виконавчих органів об'єднаної громади в умовах, що склалися».

Представники місцевої влади відзначили, що певна напруга у Сновську і зокрема у міськраді щодо приїзду робочої групи була даремною. «Ми бачимо, що експерти приїхали не вказувати на наші помилки чи чомусь повчати, а вислухати, почути і підтримати. І це нам зараз дуже допомагає», - резюмував зустріч Олександр Медведьов.

Передбачається, що найближчим часом робоча група відвідає також Старосинявську, Летичівську (Хмельницька область) та Апостолівську (Дніпропетровська область) об’єднані громади.

Матеріал за результатами першої поїздки робочої групи (до Народицької ОТГ Житомирської області) є ТУТ.

Як повідомлялося, Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода раніше зазначав, що формування ефективного районного рівня треба починати зі змін до законодавства, які б вирішували проблеми взаємодії місцевої влади там, де вони вже очевидні – у районах, територія яких повністю співпадає з територією однієї-двох об’єднаних громад.

25.05.2017 - 13:12 | Views: 20975
Об’єднана громада, що «поглинула» весь район: візит до Сновської ОТГ

Tags:

S.Sharshov rayon Oleksandr Medvedov

Область:

Чернігівська область

Громади:

Сновська міська об’єднана територіальна громада Сновська територіальна громада

Source:

Share the news:

Read more:

18 March 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 March 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 March 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 March 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...