Ще 30 громад поповнили лави об’єднаних і наполягають на якнайшвидшому проведенні перших місцевих виборів

Процес добровільного об’єднання територіальних громад  (ОТГ) триває. Крім 159 ОТГ, в яких пройдуть 25 жовтня перші місцеві вибори, станом на 21 вересня в Україні утворилися ще 30 ОТГ (об’єднали в собі більше 140 територіальних громад). 21 з новоутворених ОТГ потребує зміни меж районів і рішення з цього приводу прийматиме Верховна Рада України.

Так Радивилівська міська рада Рівненської області об’єднала довкола себе 4 сільські ради – Дружбівську, Башарівську, Немирівську, Підзамчівську. Міський голова Микола Карапетян каже, що об’єднаній громаді зовсім трішки не вистачило часу, щоб встигнути провести перші місцеві вибори. Однак радіє, що вдалося донести до людей суть і переваги об’єднання і, як результат, утворено Радивилівську міську об’єднану територіальну громаду.

«Ні я, ні мої колеги місцеві голови, з якими спілкуюся, не відчували жодного тиску ззовні, як це іноді можна почути від політиків. Однак знаю, що часто у сільських громадах місцеві голови доносять до людей неправдиву інформацію про об’єднання громад. Мовляв, електроенергія коштуватиме в селі так само, як і у місті, землю заберуть і таке інше. Це все міфи, якими лякали людей. Ми ж провели чіткі соціально-економічні розрахунки – що мають нині громади, що матимуть після об’єднання і донесли це до людей. Тому маємо результат. Тепер наше завдання – перегорнути вчорашню сторінку, максимально скористатися всіма перевагами, які мають об’єднанігромади, щоб люди відчули, що обрали правильний шлях», - прокоментував Микола Карапетян.

Повертаючись до теми перших місцевих виборів, міський голова висловив розуміння, що чинне законодавство не дозволяє їх провести 25 жовтня об’єднаним громадам, утвореним після 5 вересня. Але зізнається, що якби була на те воля законодавця, щоб не витрачати в жовтні кошти на чергові місцеві вибори в таких громадах і дозволити підготуватися та провести перші місцеві вибори в ОТГ дещо пізніше, то це б дуже допомогло для успішного старту новостворених громад.
Його підтримує Старосалтівський селищний голова (Харківська область) Парасковія Задорожна. Старосалтівській селищній об’єднаній громаді, до якої ввійшли ще 5 сільських рад – Шестаківська, Молодівська, Гонтарівська, Червоноармійська, Хотімлянська, не вистачило 2 дні, щоб отримати можливість провести перші місцеві вибори 25 жовтня.

«Так, ми знаємо і виконуємо закон. І отримали відповідь Центральної виборчої комісії, що до питання призначення перших місцевих виборів в таких громадах, як наша, Комісія повернеться після 25 жовтня. Ми б дуже хотіли, щоб нас почули і законодавці, і ЦВК. Вважаємо, що доцільніше 25 жовтня відмінити чергові вибори в об’єднаних громадах, що утворилися  після 5 вересня, а перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів дати можливість провести до нового року», - зазначила Парасковія Задорожна.

Вона пояснила, що Старосалтівська селищна об’єднана громада вже підготувала 16 проектів з розвитку і готова їх реалізовувати з початку 2016 року.

«Наші люди повірили в успішність об’єднаних громад, в децентралізацію і дуже хочемо власним прикладом довести собі, і всій Україні, що це працює. В нас люди готові брати безпосередню участь у прийнятті рішень, спрямованих на розвиток громади і контролювати їх виконання», - наголосила селищний голова.

 

25.09.2015 - 23:57 | Views: 11178
Ще 30 громад поповнили лави об’єднаних і наполягають на якнайшвидшому проведенні перших місцевих виборів

Tags:

amalgamation of hromadas

Source:

Share the news:

Read more:

18 March 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 March 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 March 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 March 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...