5520: Україна отримала новий стимул для збільшення кількості та якості об’єднаних громад

14 березня законопроект щодо особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів (№5520), нарешті прийнято. Як цей документ вплине на виконання завдань реформи, ми розпитали народних депутатів та експертів.

Анатолій Ткачук, директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства:

«Радянська система районів свого часу розвалила систему природно утворених волостей. А межі нинішніх об’єднаних громад (наприклад, Чорноострівська громада на Хмельниччині) часто повторюють межі колишніх волостей (…) Цей законопроект треба розглядати у контексті нещодавно прийнятого, але на разі не підписаного Президентом закону про приєднання до вже існуючих громад. Адже в Україні є кільканадцять громад, до яких тяжіють сільради сусідніх районів. Об’єднатися з цими громадами раніше сільради не могли. Але тепер це стало можливим. Вчора я, до прикладу, спілкувалися з представниками Іршанської громади Хорошівського району Житомирської області. Район розділено таким чином, що сусідні з Іршанськом села знаходяться вже в іншому районі. До недавнього часу вони не могли приєднатися до Іршанська. А тепер довкола нього буде створено потужну громаду, на території якої будуть як міські, так і сільські території – і всі населені пункти знаходитимуться відносно недалеко від центру. Тобто завдяки цим двом законам Україна отримала новий стимул для збільшення кількості та якості громад».

Олександр Дехтярчук, народний депутат України:

«Ухваливши цей законопроект, Верховна Рада зробила перший крок до зміни адміністративного устрою України. Адже система районів, створена за радянських часів і не відповідає сучасним потребам держави. У Західній Україні райони взагалі утворювалися відповідно до кількості членів компартії. При цьому не враховувалися ні місцеві, ні ментальні особливості, ні комфортність проживання мешканців районів та сіл. У парку вимощувати доріжки треба там, де ходять люди, а не там, де їх запланував архітектор. Так само і тут: райони мають утворюватися самими громадами так, щоб їм було зручно. Власне, прийнятий вчора закон відкриває шлях до розвитку 33-м громадам, які досі не могли об’єднатися через відмову ЦВК призначати у них вибори».

Ганна Гопко, народний депутат України:

«Прийняття в цілому законопроекту №5520 – це важливий крок на шляху створення самодостатніх територіальних громад. Адже він розблоковує створення об’єднаних громад, які територіально перебувають у межах сусідніх районів. Скажімо, містечко чи кілька сіл з одного району хочуть об'єднатися з сусідніми селами, які знаходяться в іншому районі. Законодавство не забороняло їм цього робити, і є багато випадків, коли люди, місцеві ради підтримали такі рішення і прийняли рішення про об’єднання. Але ЦВК досі не призначала вибори у таких громадах, посилаючись на технічні прогалини у законодавстві. Тепер ці прогалини усунуто. ЦВК призначить вибори, і об’єднані громади буде створено – вони оберуть депутатів, голів, отримають широкі повноваження, значні ресурси й самостійні бюджети. Після цього межі районів зміняться – вся громада опиниться у тому районі, до якого належить її центр. Прийнятий вчора закон дозволить відійти від штучних меж районів, встановлених комуністичним режимом за числом членів КПРС чи через інші надумані причини. Тепер межі районів будуть більш природними і зручними для людей».

Іван Лукеря, спеціаліст з місцевого самоврядування Реанімаційного пакету реформ:

«Прийняття законопроекту №5520 вирішило проблему близько півмільйона українців, які хотіли об’єднатися у громади, але не могли зробити цього через позицію ЦВК. Тепер ці люди зможуть на законних підставах організовувати процес управління власними територіями. Громади, які знаходяться на межі районів, отримають простір для розвитку, якого вони раніше не мали». 

 

Вікторія Пташник, народний депутат України:

«Деякі громади чекають на проведення виборів вже понад рік, тому для тих, хто підтримує і вболіває за реформу децентралізації, це – перемога. За, здавалось би, такий потрібний та актуальний законопроект, довелося поборотися. Ми дійсно щасливі, що всі витрачені зусилля не виявилася марними і зміни, на які так чекають на місцях, відбудуться».

 

 

15.03.2017 - 17:57 | Views: 9753
5520: Україна отримала новий стимул для збільшення кількості та якості об’єднаних громад

Tags:

A.Tkachuk V.Ptashnyk I.Lukerya

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...