Полтавці на Київщині знайомилися зі школою майбутнього, а вдома гостям презентують успішний досвід об’єднаних громад

Про Путрівську школу майбутнього, що у Васильківському районі Київської області, говорили і писали багато. І до делегацій у Путрівці також звикли. Щоправда, не до таких численних, як гості з Полтавщини.

Минулого тижня сюди завітав чималий десант із освітян, голів ОТГ, начальників відділів освіти, представників Офісу реформ та органів місцевого самоврядування. Ініціатором поїздки стала Полтавська ОДА та Департамент освіти.

— Ми розробляємо власну модель опорної школи, яку реалізуватимемо у Полтавській області, — прокоментував напередодні поїздки голова Полтавської ОДА Валерій Головко. — Проте й досвіду колег не цураємося, вивчаємо, переймаємо краще, компонуємо, щоб створити таку школу, яка даватиме сучасні знання, конкурентні на освітньому ринку, школу, в яку діти йтимуть із задоволенням. І тут важливі не лише стіни, термомодернізація, зовнішнє і внутрішнє оформлення, а саме сучасні технології навчання і високий рівень знань педагогів.

uchni

У Путрівці якраз і роблять акцент на технології. Тут зізнаються, що яскраве оформлення фасаду, мурали та оздоблення приміщення школи — важлива частина, проте не головна. Вони радше для привернення уваги, і вітчизняної преси зокрема. Наголос тут роблять саме на технології. Тим паче, що термомодернізації у Путрівці не робили, адже будівля нова, збудована із застосуванням енергозберігаючих технологій і здана в експлуатацію у 2013 році. До цього сільські діти навчалися у приміщенні старої школи, ще 1905 року будівництва, або ж у сусідньому Василькові, із яким межує Путрівка.

Уроки математики на інтерактивній дошці

Нині звичайна сільська школа у Путрівці Васильківського району практикує методи навчання, які є не в кожній столичній школі. Фізику, хімію і біологію вивчають за допомогою віртуальних STEM-лабораторій. У молодшій школі звичні дошки сусідять із інтерактивними, за допомогою котрих за програмою «Розумники» вивчають українську мову і математику, перевіряють власні знання. Місцеві вчителі використовують у роботі так звані кейс-уроки, ведуть електронні журнали і щоденники.

— Були різні бачення щодо того, як саме запроваджувати сучасні технології в навчання, — розповідає голова Васильківської РДА Владислав Одинець. — Думку про те, щоб придбати планшети чи ноутбуки для кожного учня, відкинули. Дорого і не практично. До того ж у діти й так забагато часу витрачають на сучасні гаджети. Ми познайомилися із компанією «Розумники» — і пішли іншим шляхом. Вони надали програмне забезпечення (поки що розроблене для 1-3 класів), ми придбали інтерактивні дошки — за 65 тисяч гривень кожна. Дітям надзвичайно цікаво і для бюджету дешевше.

ton-u-ruhankah-i-fizkulthvylynkah-tut-tezh-zadayut-kompyuterni-tehnolohiji

Тон у руханках і фізкультхвилинках тут теж задають комп’ютерні технології

Загалом сучасне технічне оснащення всієї школи — закупівля мультимедійних комплексів для вчителів (з робочим ноутбуком, проектором, дошками) STEM-лабораторіями, програмним комплексом — обійшлося бюджету у 6-7 мільйонів гривень. Причому закупівлі відбувалися на умовах співфінансування — кошти на освіту власних дітей і сучасні технології виділяла і Путрівська сільська рада. За словами керівника району, цього року на Васильківщині планують зробити ще 4 такі школи. Фінансуватимуть роботи за рахунок щонайменше трьох бюджетів — обласного, районного та сільських.

— У нас теж є не гірше оформлені школи, — прокоментувала директор Департаменту освіти Полтавської ОДА Олена Харченко. — Тому нам цікаві саме технології. Бо інколи доводиться місцевій владі, що закуповувати потрібно не колби і штативи, а отакі от STEM-лабораторії, робити сучасні класи. Реактиви і пробірки — це вже вчорашній день, досліди у сучасній школі переходять у віртуальну площину.

До речі, у Путрівці говорили не лише про сучасну освіту, а й про реформу децентралізації. Представників місцевої влади приємно вразив той факт, що на Полтавщині функціонують вже 18 ОТГ і процес об’єднання триває. У Київській області з цим виникли проблеми, тож місцева влада охоче прийняла запрошення відвідати Полтавщину. Тим паче, що голови ОТГ обіцяли поділитися власним досвідом і презентувати вже реалізовані у своїх громадах проекти.

 

Область:

Полтавська область

Source:

«Новини Полтавщини»

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...