Новий дитсадок та ЦНАП, відремонтовані дороги та лікарні: результати децентралізації в Дніпровському районі

2016-й став роком будівництва для районів Дніпропетровщини. Відремонтовані дороги та школи, нові дитсадки та ЦНАПи, освітлені вулиці та прокладені водоводи. Додаткові кошти на все це з’явилися завдяки децентралізації, яка допомогла в рази збільшити бюджети громад. Один з кращих прикладів децентралізації в області – громади Дніпровського району.

«Децентралізація - одна з ініціатив Президента Петра Порошенка. На Дніпропетровщині вже створили 34 об'єднані громади. Мешканці області не побоялися взяти на себе відповідальність за розвиток рідних населених пунктів та вже мають перші результати. У 2016-му доходи новостворених громад зросли у 1,5-2 рази. Вони отримали додаткові кошти на ремонти доріг, садочків, лікарень. Один з кращих прикладів децентралізації – громади Дніпровського району», - розповів голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

Приклад децентралізації – новий садочок у Слобожанському Дніпровського району, який збудували без допомоги держбюджету. Він складається з п’яти будівель. Усередині – затишні спальні, велика ігрова, зимовий сад, кімната емоційного розвантаження, соляна кімната, сучасний комп’ютерний клас. Дитсадочок відвідують 220 дітей.

У майже двох десятках шкіл та садочків району зробили капітальний ремонт. У навчальних закладах оновили покрівлі, утеплили стіни, замінили вікна, реконструювали системи опалення. Школи отримали 3 новенькі автобуси.

2016-го в районі відремонтували чотири сільські клуби та три амбулаторії. У Дніпровській районній лікарні оновили неврологічне відділення, де допомагають долати наслідки інсультів.

«У відділенні замінили всі мережі, облаштували спеціальну душову для людей, які не можуть самостійно пересуватися, відремонтували палати для «важких» хворих, кожну з них оснастили санвузлом, у коридорах зробили поручні, - розповів завідувач неврологічного відділення Дніпровської районної лікарні Сергій Марченко. – Для нас такий ремонт - довгоочікувана подія. До цього відділення не оновлювали з 1984 року».

Всі житлові будинки Слобожанського стали більш енергоефективними. Там поставили пластикові вікна, утеплили фасади, зробили ремонт у під’їздах. У Чумаках та Партизанському з’явилися нові дитячі майданчики. В Любимівці, Обухівці, Чумаках та Слобожанському відремонтували каналізацію.

Майже у всіх населених пунктах району минулоріч ремонтували дороги. Оновили понад 100 тисяч квадратних метрів шляхів.

У 2016 році в Слобожанському та Сурсько-Литовському відкрилися Центри надання адміністративних послуг. Зручно, швидко, комфортно та прямо за місцем проживання люди можуть оформити субсидію, подати документи для отримання допомоги при народженні дитини та отримати ще декілька десятків послуг.

«У 2016-му в Дніпровському районі з’явилося 3 об’єднані громади: Слобожанська, Новоолександрівська та Сурсько-Литовська. На розвиток району витратили вдвічі більше коштів – майже 165 мільйонів гривень. Це додаткові ремонти шкіл, лікарень, доріг. 2016-й став для Дніпровського району роком будівництва», - зазначив голова району Артем Фісунов.

Нині на Дніпропетровщині 34 об’єднані територіальні громади, планується створити – 84.

 

Область:

Дніпропетровська область

Source:

Сайт дніпропетровської ОДА

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...