Об’єднані територіальні громади отримують потужний ресурс, але й несуть велику відповідальність, - голова Байковецької громади

Байковецька об'єднана громада, що на Тернопільщині, об’єднала 5 окремих сільських рад. Мотивацією для об’єднання стали нові повноваження, що їх надає закон. Втім, новостворена громада повністю свідома відповідальності, що виникає разом із потужним ресурсом, який отримує місцеве самоврядування. Про це розповів Анатолій Кулик, голова Байковецької громади Тернопільської області, під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі у рамках ініціатива УКМЦ «Речник громад». «Я та мої колеги прочитали закон і побачили там мотивацію, що ми отримаємо, коли почнемо об’єднуватися. Ті, хто виступає проти, зазвичай не вважають за потрібне його читати», – зазначив він.

Звідки гроші?

За словами Анатолія Кулика, зараз у громаду прийшли інвестори, у селі працює потужне підприємство «Sumitomo Electric BordNetze», що виробляє бортові системи для автомобілів Volkswagen. «Цей завод повністю побудований за рахунок іноземних коштів. Він створив 2,5 тисяч робочих місць і вже планує розширення», – зазначив він. За підрахунками громади, у цьому році надходження від підприємства у місцевий бюджет складатиме 50 мільйонів гривень. «Порахувавши кількість робочих місць та їхні заробітні плати, а також те, що 60% податків на доходи фізичних осіб будуть осідати у місцевій громаді, ми зрозуміли, що це великі кошти, що з ними можна йти і розвивати території не лише власного населеного пункту, але й ті території, що долучаться до нас. Тепер ми також можемо самостійно вирішувати, куди ці кошти направляти», – пояснив пан Кулик.

Також створили реєстраційний центр. Із прийняттям необхідного законодавства у жовтні цього року, усі кошти від діяльності центру йтимуть у місцевий бюджет. Це приблизно мільйон гривень на рік.

У Байковецькій громаді також змінили нормативно-грошову оцінку землі. Для цього розробили та затвердили генплан, змінили межі населеного пункту – ввели всю територію сільської ради. «Буквально за один рік із 200 тисяч гривень за плату за користування землею ми отримали 1,5 мільйона гривень. При цьому ми понизили ставку орендної плати», – підкреслив Анатолій Кулик.

Розвінчання міфів

Противники об’єднання громад висловлювали побоювання, що після цього у селах зникнуть школи, позакриваються ФАПи, що люди будуть змушені за довідками їздити в інший населений пункт. Анатолій Кулик натомість розповідає, що у громаді зараз розвивається і медицина, і освіта та культура. Послуги також надаються у зручний спосіб. «Ми домовилися, що за довідкою ніхто у центр може не їхати, ми цю довідку видаємо на місцях. І староста, і представник оргвідділу мають печатки і на місці видають довідки»,- пояснив пан Кулик.

За словами Володимира Гуля, в.о. старости сіл Лозове та Курники, що також увійшли до Байковецької громади, проте не стали її центром, його села вже отримали близько 1 мільйона гривень. На них провели капітальний ремонт будинку культури, покращили благоустрій, вуличне освітлення та закупили найсучасніший кабінет фізики до школи. «Я вже не кажу про дороги, вони не ремонтувалися років 20 чи навіть 30. А зараз сполучення між нашими селами – 5-10 хвилин», – розповів він.

Кошти з бюджету громад йдуть також на утримання медичної інфраструктури. За словами Кулика у кожному селі є ФАП, повністю забезпечений першочерговими медикаментами та апаратурою. В одному із сіл є амбулаторія, де окрім всього є необхідне устаткування для біохімічного аналізу крові. У громаді також працюють сімейні лікарі. «Це все відбувається безкоштовно. […] У цьому році ми також вирішили закупити медичні послугу вторинного рівня. Ми готові її проплачувати не лише у частині субвенції від держави, але й додаючи з власного бюджету. Ми уклали угоду з лікарнею у Тернополі. Тепер нашим людям не потрібно закупати медичні товари, аби їх почали лікувати. У нас іде персоніфікований облік людей, які отримують там послуги і ми по факту їх надання – їх оплачуємо», – зазначив Анатолій Кулик.

Пріоритети

За словами голови Байковецької громади, кошти від роботи заводу та інших джерел бюджету планують направити на розвиток, у першу чергу віддалених сіл. Серед пріоритетів – дороги, медичні послуги, розвиток освіти та культури. На розвиток інфраструктури з центрального бюджету отримали 4,5 мільйони, будують лінію електропередачі та вже утеплили одну зі шкіл.

Виклики

Пан Кулик вважає, що необхідно відмінити мораторій на продаж землі. «Люди мають пайові наділи, але вони не є їхніми господарями. Ними користуються великі латифундатори, які мають великі масиви паїв. Вони приїжджають у громаду, і абсолютно не вкладають нічого у розвиток інфраструктури. Люди при цьому отримають 3-5% – це не ті суми грошей, які вони мають отримувати від оренди. Фактично власник паю не є його власником, якщо він не може їм розпорядитися на свій розсуд», – переконаний він.

Голова Байковецької громади вважає, що законодавець не встигає за розвитком громад і часто змушує їх йти обхідним шляхом: ухвалювати генплан, змінювати межі населених пунктів, аби хоч якось реалізовувати своє право на розпорядження власною землею.

Також проблемою є нестабільне законодавче поле. Постійно вносяться законопроекти, які пропонують перекласти на громади додатковий фінансовий тягар. «Нам важливо знати, на чому ми стоїмо. Ми згодилися грати по одним правилам, і вони мають бути стабільними. А так на нас хочуть покласти додаткові видатки. Це на, мій погляд, трохи не чесно. Закони мають бути стабільним», – вважає пан Кулик.

Відеонариси про успіхи Байковецької об'єднаної громади є ТУТ

21.10.2016 - 14:39 | Views: 12250
Об’єднані територіальні громади отримують потужний ресурс, але й несуть велику відповідальність, - голова Байковецької громади

Video:

Tags:

speaker

Область:

Тернопільська область

Громади:

Байковецька сільська об’єднана територіальна громада Байковецька територіальна громада

Source:

Український кризовий медіа-центр

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...