Як голови громад Дніпропетрощини у Німеччині побували

Робочі нариси Артура Шевцова - голови Вакулівської громади Софіївського району:

- Лейпциг, Вурцен,Бішофсверд - познайомились з муніціпалітетах та Бургомістрами Землі Саксонія ФРН.

Дійсно бургомістри "горять на роботі" про кращі в Європі дороги і так зрозуміло,а от досвід створення нових робочих місць, залучення новітніх технологій (3-д принтери), вітряки, сонячні електростанції чистота починаючи з свого подвір'я, досі громади об'єднуються спочатку добровільно потім на підставі закону.... маса корисної інформації

- Берлін, общини Вустермарк, Міхендорф. Федеральна Земля Брандербург площа 52,9 км* населення 8.7 тис. бюджет 16 млн. євро. 5дитячих садків, 1 початкова школа, 1 середня школа. 23 км від Берліну об'єднали 5 Громад у 2006році. Безробіття відсутнє -221 підприємство працює, є проблема з житлом для громадян,та в планах збудувати 56 га землі адже по автобану 10 хв.до Берліну.Основна Школа знаходиться у приєднаній громаді до якої 15 км. Харчування для всіх дітей платне підвіз на шкільному автобусі платний - 120 € в рік. Група продовжувального дня 44 € в місяць 2,2 € обід (в школі не готують) і 2 сніданки по 0,5 €, дитячий садок 180 € в місяць. Зарплата бургомістра (селищного голови ) 6 000 € -42% знімають на податки, бездітність та ін. Вчителі отримують трохи білше 2000 €. В класах по 25 учнів, 26 годин навчальне навантаження (всього 40 годин). Уроки починаються о 7 ранку. Цікавий підхід у одній початковій школі 1 і 2 класи займаються разом, оцінки не виставляються. Освіта контролюється адміністрацією Землі,вони проводять перевірки та виплачують заробітну плату, громада оплачує комунальні, та обслуговуючий персонал.

Федеральна Земля Брандербург Міхендорф об'єдналися у 2003році. Площа 68,7 км кв, населення 12000. Бюджет 21 млн.грн. зареєстровано 935 підприємств, 194 ремесляних майстерня, 173 торгових підприємств. До Берліна 20хв. Комунальні підприємства працюють на наш погляд ідеально (утилізація побутових відходів, очищення стічних вод) благоустрій території (ремонтують дорогу товщина асфальтобетону 50 см!!!!!!!). Пожежна охорона в громадах на добровільних безоплатних засадах. Громадянське суспільство високорозвинуте, нажаль і в такому суспільстві є проблеми-це старіння нації, із за цього зменшення висококваліфікованої робочої сили; та проблема з біженцями. Хочу повернутись до ліцею у БІШОФСВЕРД. Комунальний заклад Побудований за останніми науковими розробками (інтерактивне дошка-це просто величезний планшет у кожному класі - 7000€). В коридорах місця з компютерами для роботи як учнів так і вчителів (блоки по 4 компютерних столи) Wi-Fi території в школах і ліцеях відсутні, користуватись мобільними на уроках заборонено. Після 12 років діти проходять тестування, хто пройде може перейти у ліцей. Багато дітей приїздить до ліцею на мопедах, велосипедах. Німці - спортивна нація, починаючи з дитячого садках спорту приділяють дуже багато уваги.

Висновок - Україна реалізує найуспішнішу реформу, яка вже відбулася і продовжує відбуватися в Європі. Децентралізація влади принесла країнам Європи заможність. Вірю, що зі створенням громадам так відбудеться - і вже відбувається - і у нас.

Область:

Дніпропетровська область

Громади:

Вакулівська сільська об’єднана територіальна громада Вакулівська територіальна громада

Source:

Офіс реформ

Share the news:

Read more:

18 March 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 March 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 March 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 March 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...