Тут могла б бути Ваша децентралізація. Чому вчить одна з найуспішніших громад України

Про містечко Новий Калинів навряд чи знає багато мешканців навіть рідної Львівської області. Але, цілком імовірно, за деякий час про нього говоритиме вся Україна. Причиною цьому – гідні показники вже на першому році існування «за новими правилами місцевого самоврядування». В успішності цієї громади на власні очі переконалися кореспонденти ІА «Дивись.Info» завдяки поїздці, організованій ГО «Європейський діалог».

Гідні поваги показники

Ще у листопаді 2015 року довкола міста Новий Калинів було створено відповідну об’єднану територіальну громаду: включно із містом до неї увійшли 5 сільських рад (усього до складу об’єднання входить 8 населених пунктів). Раніше там вперше на Львівщині відбулися вибори старост.

Сьогодні ж Новокалинівська об’єднана територіальна громада має найбільший бюджет в області та є єдиною в усій Україні, для якої призначено реверсну дотацію. Це означає, що із її бюджету державі надходять додаткові кошти для вирівнювання податкоспроможності інших територій. Як розповів голова громади Богдан Юзвяк, на сьогоднішній день за таким принципом до державної казни надійшло вже 218 тисяч гривень.

Також місцева влада звітує, що за перше півріччя вдалося перевиконати запланований бюджет громади на 2,5 мільйони гривень. За різноманітними програмами фінансування (державними, обласними, інших фондів) для виконання конкретних проектів додатково залучили близько 10 мільйонів гривень.

«За планування 2015 року, обсяг бюджету Новокалинівської ОТГ на 2016 рік закладався на рівні 20 мільйонів гривень. Сьогодні ми маємо 30 мільйонів. Гадаю, рік ми завершимо із показником у 35 мільйонів», - каже голова.

Реформа, яку всі бачать

Голова Новокалинівської об’єднаної територіальної громади, як і її секретар Ярослава Каркач, в один голос говорять, що першим завданням нового утворення є виконання передвиборчих обіцянок перед мешканцями. А це – відбудова соціальної інфраструктури.

Відтак одразу у двох селах – Малій та Великій Білині (найвіддаленіший пункт громади) – постали нові фельдшерсько-акушерські пункти. Це не був косметичний ремонт старих приміщень – для ФАПів повністю переобладнали будівлю малобілинської сільської ради і задіяли невикористовуване раніше приміщення у великобілинській школі. Схожа доля чекала й на будівлю сільської адміністрації у Калинові: нині там розташовано дитячий садок, який відвідують 23 дитини.

Також Калинів і Гординю відтепер з’єднує нова дорога (приблизно 6 кілометрів; у самому Новому Калинові з асфальтним покриттям на вулицях досі є проблема). На цей рік заплановано спорудження дороги від Гордині до Малої Билини. Для абсолютної більшості українських сіл ремонт автошляху навіть на невеличкій ділянці залишається недосяжною мрією.

До кінця цього року у селі Корналовичі за кошти Державного фонду регіонального розвитку планують реконструювати школу. За конкурсами мікропроектів Новокалинівська об’єднана територіальна громада отримає 1 мільйон 200 тисяч гривень для придбання сміттєвоза, має змогу провести вуличне освітлення до сіл Корналовичі та Калинів і створити амбулаторій сімейної медицини у селі Гординя.

Невдовзі планують завершення будівництва нового (!) дитячого садочка на 140 місць у Новому Калинові. Площа цього закладу дозволятиме розмістити чимало творчих гуртків. Для його остаточного подання в експлуатацію потрібне затвердження дофінансування з боку держави: нині споруда потребує лише фінального оштукатурення та проведення комунікацій.

Повну версію читати ТУТ

Область:

Львівська область

Громади:

Новокалинівська міська об’єднана територіальна громада

Source:

«Дивись інфо»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...