Володимир Гройсман: Кінцева мета децентралізації - самодостатня громада, спроможна якісно, без допомоги держави надавати послуги громадянам

Уряд продовжить делегування повноважень на місця, що дозволить забезпечити самодостатність громад та їх здатність надавати громадянам якісні послуги. Про це заявив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, відкриваючи нараду з обговорення проблемних питань об'єднання територіальних громад на прикладі Сокирянського району Чернівецької області.

"Зараз нам треба утримувати той темп, який ми взяли, вирішити усі технічні питання і продовжувати створення самодостатніх громад. Я дуже хочу, щоби самодостатні громади були здатні: перше, отримати напряму податки, які будуть забезпечувати розвиток економіки. Друге, ви маєте отримати усі необхідні повноваження щодо управління землею, щодо реєстрації майна, бізнесу. Всі інші послуги, які надає держава, мають бути делеговані вам: РАГС, МРЕВ і так далі. Це шлях, яким ми сьогодні йдемо", - заявив Володимир Гройсман.

Голова Уряду зауважив, що реформа з децентралізації вже показала позитивні результати, зокрема у результаті розпочатої фінансової децентралізації значно зросли надходження до місцевих бюджетів. За його словами, ці ресурси збільшують можливості громад щодо вирішення нагальних потреб.

Прем'єр-міністр висловив сподівання, що реформа з децентралізації забезпечить належні умови для надання на місцях якісної, конкурентної освіти. Для цього потрібно забезпечити високу якість персоналу та повний цикл навчання, зазначив він.

Також має бути збільшена кількість дитячих садочків, забезпечена висока якість надання медичних послуг. Потрібно розвивати інфраструктуру, провадити ремонт доріг та заходи з енергозбереження, зазначив Голова Уряду.

Крім того, важливо, щоби керівництво громад дбало про розвиток місцевої економіки та малий бізнес, наголосив він.

За його словами, центри адміністративних послуг громад мають бути орієнтовані на людей, а громадяни мають отримувати адміністративні послуги якісно та швидко.

"Відповідь тільки одна - самодостатня громада має бути спроможна без допомоги держави надавати ці послуги. Це є кінцева мета нашої спільної з вами реформи", - підкреслив Володимир Гройсман.

Голова Уряду зазначив, що об'єднання громад підвищуватиме їхню спроможність у вирішенні нагальних проблем, а самодостатність громад після об'єднання буде збережена.

"Чим об'єднана громада більша - тим краще. Це дасть можливість більше заробляти грошей і надавати якісніші послуги. Чим більші ви - тим сильніші", - зауважив він.

13.06.2016 - 13:31 | Views: 10105
Володимир Гройсман: Кінцева мета децентралізації - самодостатня громада, спроможна якісно, без допомоги держави надавати послуги громадянам

Tags:

Volodymyr Groysman

Область:

Чернівецька область

Source:

ДЕПАРТАМЕНТ ІНФОРМАЦІЇ ТА КОМУНІКАЦІЙ З ГРОМАДСЬКІСТЮ СЕКРЕТАРІАТУ КМУ

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...