Крига скресла. Децентралізація в охороні здоров’я – тепер реальність

Шлях, який пройшла Україна протягом 2015 року в напрямку реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, і швидкість, з якою Україна долає цей шлях, в десятки разів випереджає темпи впровадження подібних реформ, що відбувались в країнах Європи.

Населення очікує від реформи підвищення ефективності місцевого самоврядування та розуміє децентралізацію головним чином як передачу частини повноважень від центральних органів влади до органів місцевого самоврядування.

Децентралізація в кожній сфері – це окрема річ. Наприклад, в освіті – це створення оптимальної мережі навчальних закладів, яка може гарантувати отримання якісних освітніх послуг. І сьогодні вже розпочато процес створення освітніх округів на базі об'єднаних громад.

На жаль, в сфері охорони здоров’я ми фактично стоїмо на місці. Громади отримали гроші через медичну субвенцію, але ми не надали їм інструменти для розпорядження цими грошами.

Розуміючи важливість та важкість цієї реформи, за дорученням віце-прем’єр-міністра – міністра регіонального розвитку та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка було створено робочу групу з представників міністерства охорони здоров’я, Мінрегіону та експертів,  які  протягом тижня працювали в трьох областях: Хмельницькій,  Рівненській та Тернопільській, зустрічаючись з головами громад, фахівцями медичної галузі на рівні областей та районів. Метою роботи цієї групи було напрацювання конкретних завдань, які необхідно виконати, в першу чергу, для організації на базовому  та субрегіональному рівні якісної медичної допомоги.

За результатами роботи робочої групи є чітке бачення того, чи відбувається сьогодні децентралізація повноважень у сфері медицини на первинному рівні, та які кроки ми маємо разом зробити, щоб реформа була реалізована.

Для прикладу, розглянемо Тернопільську область. Тут створено 26 об'єднаних громад, які отримали в 2016 році медичну субвенцію у розмірі 141,6 млн грн, але оскільки нормативні акти передбачають, що фінансування має іти виключно через центр первинної медичної (медико-санітарної) допомоги (ЦПМД), громади змушені передавати всі ці кошти на первинну медицину на районний рівень. Тобто децентралізація, про яку ми голосно говоримо, для створених об'єднаних громад в сфері охорони здоров’я не відбулась! – фінансування охорони здоров’я для громад відбувається через районний бюджет шляхом повернення громадами субвенції до району.

Згідно з затвердженою Концепцією реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, ми маємо передати повноваження, в т.ч. в частині охорони здоров’я, на базовий рівень.

Є три завдання, які не просто, але важливо здійснити:

  1. За надання медичних послуг на первинному рівні має відповідати сільський, селищний, міський голова об'єднаної громади, якого обрали люди, який має вирішувати, в якій формі організувати надання медичних послуг в громаді.
  2. Вторинна медична допомога має надаватись на рівні медичних округів, і ці медичні округи мають стати основою формування субрегіонального рівня – нових укрупнених районів.
  3. Задля державного контролю якості надання медичних послугнеобхідно впроваджувати госпітальну (медичну) інспекцію – аналог КРУ в медицині.

Для виконання цих трьох завдань необхідно виконати такі кроки, які мають стати першою частиною дорожньої карти з впровадження децентралізації у сфері медицини:

Первинний рівень:

  1. Негайно внести зміни у законодавство, які б розблокували можливість надання медичних послуг на рівні громад (управління первинною медициною має здійснюватись через виконавчі комітети об'єднаної громадм чи  ЦПМД).
  2. Проаналізувати існуючу структуру ЦПМСД і виробити примірну структуру управління наданням послуг у сфері охорони здоров’я в об'єднаних громадах різного розміру.
  3. Закінчити роботу з формування медичних протоколів для первинного рівня та визначити обсяг обов’язкових медичних послуг на цьому рівні.
  4. При формуванні бюджету на 2017 рік розраховувати норматив бюджетної забезпеченості на первинний рівень, виходячи із обрахованої вартості таких послуг (стандарти).

Вторинний рівень:

  1. Виробити вимоги до формування адміністративних округів, беручи за основу вимоги до організації надання вторинної медичної допомоги.
  2. Створити медичні округи як адміністративні утворення.
  3. Внести зміни до бюджетного кодексу в частині фінансування програм надання вторинної медичної допомоги.
  4. Внести зміни до Закону України «Про основу охорони здоров’я» в частині створення госпітальних (медичних) інспекцій.

Для обговорення визначених пропозицій на зустріч з головами об’єднаних територіальних громад Тернопільщини приїхали  віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко та міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі. За результатами обговорення прийнято рішення терміново:

  1. Підготувати та затвердити дорожню карту децентралізації в сфері охорони здоров’я, яка має врахувати перелічені вище завдання.
  2. Створити робочу групу з представників Міністерства охорони здоров’я, Міністерства регіонального розвитку, експертів, представників органів місцевого самоврядування та обласних державних адміністрацій, завданням якої має бути якнайшвидша  розробка відповідних нормативних актів.

Ілюстрація: стопкадр з ВІДЕО

28.03.2016 - 12:57 | Views: 16745
Крига скресла. Децентралізація в охороні здоров’я – тепер реальність

Tags:

healthcare healthcare H.Zubko

Область:

Тернопільська область

Source:

Національна рада реформ

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...