Доступність до туристичних пам’яток Львова: результати проєкту, присвяченого формуванню безбар’єрного суспільства
Доступність до туристичних пам’яток Львова: результати проєкту, присвяченого формуванню безбар’єрного суспільства

У західному регіоні України завершив роботу проєкт зі сприяння інклюзивності середовища у сфері туризму «Безбар’єрне суспільство як елемент взаємоповаги між людьми та запорука розвитку громади». Ініціатива реалізовувалася Львівською Асоціацією Розвитку Туризму за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».


Інновацією дводенної презентаційної події стало те, що вона пройшла в Музеї Митрополита Андрея Шептицького у форматі виїзного засідання Комітету доступності об’єктів громадського та житлового середовища у Львівській міській територіальній громаді. Під час заходу відбулася оглядова екскурсія церквою та музеєм, а також інклюзивна безкоштовна екскурсія для незрячих і слабозорих осіб, де було представлено роботу придбаного в рамках проєкту мультимедійного обладнання для покращення прийому осіб з інвалідністю в рамках грантового проєкту.

Любов Кукуруза, голова правління Львівської обласної організації Українського товариства сліпих, подякувала за проведену екскурсію:

«Це дійсно інклюзивна екскурсія, професійно розроблена й адаптована для незрячих. Крім того, що екскурсоводом музею все детально описано, важливим є те, що всі мали можливість доторкнутися до експонатів. Це дало змогу нам бачити та відчути культурну спадщину українського народу. Нам сподобалося, що музей тепер має мнемонічну схему, вказівники руху, медіатаблички та аудіогіди, адже такі сучасні інформаційні рішення є дуже помічними для незрячих осіб».

Учасники зустрічі представили результати аудиту доступності туристичних об’єктів Львова, пропозиції щодо підвищення інклюзивності та безбар’єрності міста, а також поділилися стратегією та планом розвитку музею.

Експерти проєкту представили ключові продукти виконаного проєкту.

  • стратегію/маркетинговий план для забезпечення безбар’єрного середовища музею;
  • проєктно-кошторисну документацію;
  • встановлене аудіо- та відеообладнання для забезпечення інклюзивної доступності музейних послуг та онлайн-трансляцій безбар’єрних культурних проєктів;
  • інклюзивні екскурсії музеєм;
  • історико-туристичний фільм «В гостях у Митрополита» про музей для осіб з інвалідністю (у супроводі мови жестів та аудіоописом фільму);
  • тактильні експонати для незрячих відвідувачів музею;
  • тактильно-мнемонічний план музею, тактильні знаки/вказівники напряму для слабозорих відвідувачів музею, комбіновані медіатаблички з використанням шрифту Брайля з голосовим описом експонатів для незрячих відвідувачів музею, аудіогіди;
  • путівник західними теренами України (зі шрифтом Брайля, великошрифтовим друком, з додаванням аудіоверсії та рельєфно-тактильного малюнка);
  • інтерактивну карту та інклюзивний сайт культурно-історичних об’єктів цільових областей (міст Рівне, Луцька, Ужгорода, Львова, Золочева) з актуальною інформацією про їхню безбар’єрність/доступність; створену сторінку інклюзивного музею.

Ганна Борова, радниця з питань інклюзії Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», зазначила:

«Ми сьогодні побачили гарні результати нашого маленького, але дуже потужного і показового проєкту, досвід якого будемо поширювати на національному масштабі. Я бачу ту енергетику і добро для людей, яке твориться експертами та волонтерами проєкту в цьому безбар’єрному і туристичному просторі. Впевнена, що цей масштабний об’єкт Музею Митрополита Андрея Шептицького буде розвиватися і стане популярним серед осіб з інвалідністю».

Views: 1443
Related news: culture
Read more: