Програма USAID DOBRE вручила протоколи про співпрацю громадам Миколаївщини, Харківщини та Херсонщини
Програма USAID DOBRE вручила протоколи про співпрацю громадам Миколаївщини, Харківщини та Херсонщини

30-31 березня 2023 року у Львові відбулася презентація плану роботи Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) в другій фазі в громадах Харківської, Миколаївської та Херсонських областей. Також представники присутніх 22 громад отримали протоколи про співпрацю із Програмою до вересня 2025 року.


«З 1992 року, відколи USAID почало працювати в Україні, його підтримка різноманітних програм сягнула 3 мільярда доларів. У тому числі Агентство США з міжнародного розвитку фінансує Програму DOBRE, - розповів Марат Кюрчевський, керівник програм із розвитку місцевого самоврядування і децентралізації влади Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). - Але з початком повномасштабної війни ми говоримо вже про зовсім інші цифри. Тільки за останній рік USAID надало Україні допомогу на 22,9 мільярдів доларів. У першу чергу, це пряма допомога державному бюджету, що дозволило вчасно виплачувати зарплати і пенсії у воюючій країні. Кошти USAID – це гроші американських платників податків. Тому ми дуже вдячні всьому американському народу за таку велику фінансову допомогу Україні. Водночас Агентство США з міжнародного розвитку - це організація, яка насамперед працює на довгострокову розвиткову перспективу. Відтак з початком війни ми вирішили використати уже працюючі наші програми для того, щоб через їхні зв’язки, людські ресурси, логістику якомога швидше і ефективніше надавати гуманітарну допомогу під час цих складних часів».

 

 

«Мета Програми DOBRE – допомогти громадам справитися з тими викликами, які приносить їм процес децентралізації в Україні, - сказав Брайан Кемпл, керівник Програми DOBRE. - Ця реформа дуже потрібна, адже вона дає можливість будувати економіку всієї країни через громадянське суспільство і громади, в яких мешкають люди. За час нашої роботи я бачив, якого успіху досягали наші громади-партнери. І хоча зараз не зовсім вдалий час для розвитку, але ми дивимося вперед і працюємо на перспективу. Водночас ми бачимо, які проблеми сьогодні існують на постраждалих та деокупованих територіях, і намагаємося надати їм екстрену допомогу для швидшого відновлення».

 

 

Миколаївщину на заході представляли Вознесенська, Галицинівська, Снігурівська та Баштанська громади.

«З Програмою DOBRE ми працюємо із 2018 року і зараз відпрацьовуємо ті завдання, які ще ставили перед собою до початку повномасштабного вторгнення, - розповів голова Вознесенської громади Євгеній Величко. - Наприклад, компостування, яке дуже важливе для нашої громади, оскільки більшість відходів у нас – це органіка, що часто призводить до пожеж. І ми сподіваємося за підтримки Програми цю проблему нарешті вирішити. Наступне завдання – облаштування місць для реабілітації наших військових, які повертатимуться із зони бойових дій. А зараз ми разом із Програмою DOBRE облаштовуємо наші непрацюючі дитячі садочки під житло для внутрішньо переміщених осіб, яких у нашій громаді понад 3,5 тисячі».

 

 

Від Харківщини протоколи про співпрацю отримали Чугуївська, Мерефʼянська, Роганська, Малинівська, Балаклійська та Старосалтівська громади.

«Звісно, від Програми DOBRE ми очікуємо тільки добра, адже наша територія була окупованою і зараз майже вся зруйнована і пограбована, - говорить голова Балаклійської міської військової адміністрації Віталій Карабанов. - Але ми зараз не ходимо з простягнутою рукою, а співпрацюємо з різними благодійними фондами та міжнародними організаціями для того, аби якомога швидше відновити нашу громаду. Від Програми очікуємо допомоги у відновленні критичної інфраструктури та життєдіяльності всіх структурних підрозділів. Так само потребуємо навчальних тренінгів, адже вони у DOBRE дуже цікаві і корисні».

 

 

Із Херсонської області прибули представники Новорайської, Великокопанівської, Музиківської, Чаплинської, Присиваської, Великоолександрівської, Станіславської, Тавричанської, Асканія-Нової, Кочубеївської, Високопільської, Нововоронцовської громад.

«Наша громада, на жаль, ще досі перебуває в окупації і з нетерпінням очікує звільнення, - каже голова Присиваської сільської військової адміністрації Олена Пелешок. - Новина про те, що ми стали учасником другої фази Програми DOBRE, стало для людей потужним сигналом про те, що про них не забувають і готують допомогу після деокупації. Присиваська громада досить відома на Херсонщині своєю успішною співпрацею з Програмою DOBRE, поєднавши розвиток зеленого туризму з напрямком культури. Після звільнення найперше очікуємо, що люди, які виїхали, зможуть нарешті повернутися додому. Потрібно буде відновлювати бізнес, щоб наповнювати бюджет громади.»

Під час заходу громади мали можливість ознайомитися з різними напрямками Програми, які заплановані у другій фазі, а також розповісти про себе і свої нагальні потреби. Представники громад також ділилися між собою досвідом відновлення після деокупації або проведених на їхній території бойових дій.

Views: 1584
Related news: international support
Read more: