Протягом наступних півроку ми звільнимо публічний простір від будь-якого спадку російської колоніальної політики всіх періодів, - народний депутат
Протягом наступних півроку ми звільнимо публічний простір від будь-якого спадку російської колоніальної політики всіх періодів, - народний депутат

Народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін прокоментував прийнятий учора законопроект №7253 «Про внесення змін до Закону України "Про географічні назви" щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України».


«Наша мета - запустити процес деколонізації на всіх рівнях і у всіх сферах та раз і назавжди позбутись не тільки радянського, а й імперського, доімперського та будь-якого іншого минулого, пов’язаного з державою-агресором. Протягом наступних півроку ми звільнимо публічний простір від будь-якого спадку російської колоніальної політики всіх періодів - від московського царства до сучасної росії. Нарешті Україна буде повсюдно звільнена від цього московського ярма, яке століттями ускладнювало та зупиняло розвиток нашої державності», - зазначив Віталій Безгін.

Він виокремив основні положення законопроекту :

  • Закріплюються правові засади засудження російської імперської політики в Україні, зокрема визначаються такі поняття, як «русифікація», «українофобія», «поневолені народи».
  • Запускається процес деколонізації назв населених пунктів на території Кримського півострову.
  • Встановлюється заборона на пропаганду російської імперської політики, використання її символіки у публічному просторі (державні символи імперської росії, радяського союзу, сучасної росії, її військових, політичних та культурних діячів, які займались пропагандою імперської чи тоталітарної політики, українофобією тощо).
  • Визначається порядок деколонізації топонімії (назв вулиць, географічних об’єктів) та демонтажу пам’ятників, які мають відношення до російської імперської політики.

«Окремо хочу описати важливим момент, навколо якого вчора точилась велика дискусія в залі та поза нею. Чи поширюється законопроект на умовного колективного Івана Кожедуба, що є героєм Другої Світової Війни, але водночас був членом КПСС та народним депутатом СРСР? В цій частині продовжує діяти закон про декомунізацію, відповідно до ніякого демонтажу пам'ятників чи пам'ятних знаків Кожедуба не буде, оскільки тут передбачений виняток для діячів, що здійснили суттєвий внесок у визволення українських земель від нацистських загарбників. Отже, редакція комітету є комплексною та збалансованою», - пояснив Віталій Безгін.

Як повідомлялося, 21 березня Верховна Рада України прийняла в другому читанні і в цілому законопроект №7253 «Про внесення змін до Закону України "Про географічні назви" щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України».

Views: 1994
Related news: law
Read more: