Створення «пунктів незламності»: в U-LEAD розробили рекомендації для громад

Програма "U-LEAD з Європою" опублікувала посібник із покроковою інструкцією для громад зі створення, облаштування та функціонування «пунктів незламності».


Як зазначається, мета функціонування "пунктів незламності" - завчасне реагування на надзвичайні ситуації, зокрема надання допомоги населенню у разі критичних проблем з енергетикою та опаленням, створення умов для тимчасового перебування населення у разі порушення нормальних умов життєдіяльності (відсутності питного водопостачання, водовідведення, електро-, газо- і теплопостачання, мобільного зв’язку).

Підставами для створення таких пунктів є частина 2 статті 19 Кодексу цивільного захисту України, стаття 36-1 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні». "Пункти незламності", які створюються органами місцевого самоврядування, як правило, стаціонарні, які розгортаються у приміщеннях комунальної форми власності.

Для організації діяльності "пунктів незламності" U-LEAD рекомендує органам місцевого самоврядування, комунальним закладам, установам і підприємствам виконати такі дії. Зокрема, комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій місцевої ради має розробити пропозиції до планів основних заходів з цивільного захисту на рік та планів реагування на надзвичайні ситуації в частині комплексу завдань щодо розгортання та функціонування "пунктів незламності".

Виконавчий комітет місцевої ради затверджує зміни до цих планів, а місцева комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій на підставі пропозицій виконавчого органу (відділу, сектору тощо) з питань цивільного захисту обраховує потребу в кількості "пунктів незламності".

При цьому порядок використання приміщень комунальної форми власності, у яких можуть розгортатися "пункти незламності", визначає орган, в управлінні якого перебуває майно.

Виконком затверджує перелік об’єктів комунальної форми власності, у приміщенні яких можуть бути відкриті "пункти незламності", план заходів щодо організації їх роботи, визначає графік роботи.

Питання фінансування та матеріально-технічного забезпечення "пунктів незламності" вирішує виконавчий орган, до повноважень якого віднесено забезпечення цивільного захисту (головний розпорядник коштів).

Відповідні виконавчі органи місцевої ради разом з комунальними закладами, установами та підприємствами мають облаштувати "пункти незламності" у громаді. При цьому роботодавець може організувати залучення працівників до їх функціонування, якщо є потреба.

Крім того, для підтримки діяльності "пунктів незламності", проведення певних активностей від громадських організацій (різноманітні навчання, майстер-класи та інше) органи місцевого самоврядування можуть залучати волонтерів.

Відповідна посадова особа або структурний підрозділ з комунікації має підготувати інформаційні матеріали та поінформувати жителів про наявні "пункти незламності".

У рекомендаціях також є посилання на законодавчі норми, якими регулюється створення та функціонування "пунктів незламності", і приклад рішення виконавчого комітету про створення таких пунктів.

ЗАВАНТАЖИТИ посібник (PDF, 718,1 кБ)

13.12.2022 - 19:05 | Views: 3669
Створення «пунктів незламності»: в U-LEAD розробили рекомендації для громад

Tags:

social services war safety

Source:

Укрінформ

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...