Експерти U-LEAD допомагають громадам готуватися до нового навчального року

Про форми освітнього процесу та актуальні питання підготовки шкіл до навчального року дізналися учасники інформаційної сесії «Організація освітнього процесу в умовах воєнного стану», яку організувала команда Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Дніпропетровській області.

«Освітня сфера – важливий сектор розвитку громад. Під час військового часу освіта стала ще й магнітом багаточисленних волонтерських ініціатив допомоги ЗСУ, згуртування населення, волонтерської роботи. Готуючись до нового навчального року, місцеві ради приймають рішення щодо форми навчання: є громади, де діти будуть навчатися онлайн, є громади, школи яких відкриють двері для офлайн-навчання, а є громади, які застосують змішану форму навчання. Під час інформаційної сесії учасники разом з експертами U-LEAD проаналізували кожен формат і отримали відповіді на свої запитання», - розповіла Олена Тертишна, керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Дніпропетровській області.

Під час інформаційної сесії понад 90 учасників з Дніпропетровської, Запорізької та Одеської областей обговорили питання щодо початку нового навчального року та можливі варіанти її розвитку у зв’язку з військовою агресією росії.

За словами учасників, під час підготовки до нового навчального року та аналізу можливостей громади стає зрозумілим, що більшість укриттів не можуть гарантувати безпеку учнів та вчителів. А подекуди їх, взагалі, немає навіть на допустимій відстані 500 м.

Крім безпекових питань додаються питання організацій підвозу учнів до опорних закладів: відсутність транспорту та зруйновані дороги. Але головне, що впливає на те, якою буде очна або дистанційна форма навчання – це думка батьків.

На тому, що позиція батьків в даному питання є на першому місці наголошував і Сергій Дятленко, експерт «U-LEAD з Європою» з питань освіти.

Основні вимоги до організації навчального процесу прописані в листі МОН № 1/7333-22 від 30.06.2022. В цьому документі, зокрема, йдеться про обстеження укриттів, визначення форми навчального процесу (дистанційна, змішана чи очна), а також наголошується на забезпеченні безпеки всіх учасників навчального процесу.

«Форма навчання затверджується педагогічною радою закладу загальної середньої освіти. Впродовж навчального року формат освітнього процесу може змінюватися в залежності від безпекової ситуації», - підкреслив Сергій Дятленко.

Також він надав роз’яснення щодо «змішаної форми» освітнього процесу. За його словами, конфігурацію змішаної форми навчання визначає школа в залежності від своїх умов. Наприклад, деякі окремі предмети можуть бути винесені на дистанційне вивчення або частина уроків з усіх предметів проходитиме онлайн, або деякі уроки можуть бути скорочені тощо.

Також фахівці громад отримали настанови та рекомендації експертів U-LEAD щодо заходів, яких необхідно вжити, щоб забезпечити найвищий можливий рівень безпеки за найкращої можливої якості організації освітнього процесу. Серед іншого, Сергій Дятленко рекомендував освітянам переходити на електронний документообіг та користуватися електронними класними журналами.

«Зараз найкращий час для впровадження електронного документообігу. При цьому не слід змушувати вчителів заповнювати документи в паперовій та електронній формі одночасно. Можливо тільки в перші тижні, поки вони звикнуть», - зазначив Сергій Дятленко.

Також учасникам нагадали про особливості формування спроможної освітньої мережі та про особливості трудових відносин в закладах освіти в умовах воєнного стану.

26.08.2022 - 12:48 | Views: 2058
Експерти U-LEAD допомагають громадам готуватися до нового навчального року

Tags:

education war

Source:

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...