У громаді Запорізької області місцеві підприємці будуватимуть житло для переселенців

У Широківській громаді планують збудувати 40 модульних будинків, де зможуть поселитися понад 200 вимушених переселенців. На проєкт вартістю майже 22 мільйони гривень залучатимуть гроші іноземних фондів.

У громаді станом на 16 червня офіційно зареєстровано понад 1500 вимушено переміщених осіб. Їм надають житло, як мешканці, так і громада. Для цього сільська рада провела аудит наявного нерухомого майна, яке можна відремонтувати або реконструювати і потім передати в тимчасове користування родинам переселенців.

- У комунальних квартирах, які були в громаді і планувалися для інших цілей, вже живуть переселенці. Також облаштовуємо для проживання кілька двоповерхових будинків. У деяких селах перетворюємо на гуртожитки приміщення колишніх сільських рад, які зараз не використовуються. Ці роботи виконуємо за власні гроші громади. Крім того, для забезпечення осель необхідними меблями та побутовою технікою залучили фінансування від донорських організацій, - зазначив Андрій Шахов, начальник відділу АПК та земельних відносин Широківської сільської ради.

Але цього не достатньо. І тому, коли з’явилася пропозиція збудувати на території громади модульне містечко для переселенців, сільська рада підтримала цю ініціативу.

Як розповів директор з виробництва підприємства Андрій Попов, ідея створення модульного містечка виникла з новин – побачив, як будують модульні будинки у Львові та інших містах України.

- Засновник нашого підприємства спитав у мене: чи можемо ми зробити такі будинки? Я відповів, що так. Адже це можливість допомогти родинам, які рятуються від війни, і приїхали до нашої громади,  забезпечити роботою майже 60 робітників. Ми зробили план будинку, розрахували площу необхідної ділянки, визначили умови яким вона має відповідати. І вже якось вимальовується, - розповів він.

Приміщення модульного будинку буде розділене на дві кімнати, забезпечене санвузлом, душовою кабінкою. Також буде кухня. Взагалі, за словами виконавчого директора підприємства, оселя вийде компактна і комфортна.

- Наразі ведемо переговори з інвесторами, готуємо документи. Орієнтовний термін реалізації проєкту – 3-4 місяці, - уточнив Андрій Попов.

У сільській раді зазначають, що вже визначилися із проєктною ділянкою та готують документи для її подальшого використання. Завдяки тому, що громада системно займалася розробкою генеральних планів населених пунктів, а у 2021 році за підтримки експертів U-LEAD розпочала роботу над створенням комплексного плану, то визначити місце для розміщення містечка змогли швидко. Для цього вирішили виділити земельну ділянки площею 20 соток у селі Зеленопілля. Тут наявна зручна транспортна розв’язка, є мінімальна інфраструктура, а також є централізоване водопостачання. Крім того, є можливість забезпечити необхідною кількістю електрики.

Замовником будівництва буде сільська рада. Люди, які поселяться у будинках, сплачуватимуть за комунальні послуги. Маючи власне, хоч і тимчасове житло, вони отримають можливість краще адаптуватися в громаді, знайти роботу або розпочати власну справу, прийняти рішення щодо подальших кроків.

За словами експерта U-LEAD з управління природними ресурсами та просторового планування Олександра Гнітецького, наразі громада має зелене світло для реалізації даного будівництва, адже з 9 червня 2022 року набрали чинності Закони України 2247 та 2254, що комплексно вирішують питання пов’язані з будівництвом будівель для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб. Процедури суттєво спрощені, в більшості випадків навіть не доведеться змінювати цільове призначення ділянок, та можливі розбіжності між функціональним та цільовим призначенням. Довкола такого будівництва наразі точаться серйозні дискусії, потрібно воно, чи ні. Що тимчасове завжди стає постійним. Але в той же час сотням українців ніде жити, а Широківська громада завжди була в авангарді змін та сміливо приймала виклики реформи децентралізації, оновлювала містобудівну документацію, розпочала розробку комплексного плану, а сьогодні – підставляє надійний тил землякам зі Сходу нашої країни.

- Будівництво модульного містечка – може бути хорошою ініціативою та мати гарні наслідки для громади за умови комплексного аналізу території до початку будівництва. Також важливо надалі приділити належну увагу мешканцям містечка та допомогти адаптуватися та влитися до громади. Цілком ймовірно, що частина внутрішньо переміщених осіб стануть вже постійними мешканцями Широківської громади, - зазначив Олександр Гнітецький.

23.06.2022 - 10:54 | Views: 3991
У громаді Запорізької області місцеві підприємці будуватимуть житло для переселенців

Tags:

social services war stories war business

Область:

Запорізька область

Громади:

Широківська територіальна громада

Source:

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 March 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 March 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...