Великодневі приготування у громадах Одещини

За три дні найбільше християнське свято кожного православного українця – Великдень. Завжди до цього дня в громадах проводили толоки, великі прибирання та чепурили оселі. Господині пекли паски, діти та дорослі розписували крашанки і готувалися до світлого Воскресіння.

- Цьогоріч, попри війну та важкі часи, українці готуються до свята по-особливому. З турботою та вірою в перемогу кулінарні батальйони громад печуть паски та готують смачні страви, щоб передати захисникам на передову та людям, які знаходять прихисток у їхніх громадах. Дітлахи у школах та бібліотеках на майстер-класах створюють обереги для воїнів ЗСУ та розписують писанки, - розповіла Юлія Молодожен, керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Одеській області.

Наприклад, у творчій майстерні Арцизької публічної бібліотеки впродовж цього тижня з ранку і до обіду проводилися майстер-класи по створенню писанки. Як зазначають організатори: "приємно бачити велике бажання дітлахів ретельно виготовляти щось своїми руками, спілкуватися, дізнаватися про нове. Радує і те, що багатьох дітей супроводжують батьки, допомагають їм впоратися з творчими завданнями".

 

 

Толоки, прибирання, озеленення – кожна громада прагне навести лад на своїй території. А дехто попри всі негаразди встановлює святкові фотозони і тим самим стверджує: «Україна переможе!»

Так, у самому центрі Подільської міської територіальної громади встановили святкові фотозони.

- Кожна із них є особливою та неповторною. Перехожі вже милуються і великими писанками. Це нагадування подільчанам та гостям міста, зокрема вимушеним переселенцям, про свято Воскресіння Христового, свято перемоги життя над смертю та єднання християн світу, - зазначили у Подільській міській раді.

 

 

У Біляївській громаді святкову зону в центрі міста прикрасять композицією з п’яти ексклюзивних писанок, а також встановлять традиційне Великоднє дерево. Конструкції 1,5 метрових яєць виготовили на місцевому підприємстві КП «Спутник», а розпис і оздоблення зробили місцеві художники-митці. Усі писанки ексклюзивні, переважатимуть в них національні, жовто-блакитні кольори.

- Ідея була така, щоб разом із місцевими майстрами створити не просто унікальні писанки-шедеври, а закодувати Великодневі побажання кожному українцю та всій нашій Україні, - розповіла Тетяна Малєвська, керівниця управління культури Біляївської міської ради.

Великоднє дерево традиційно прикрашають писанками, які приносять місцеві та гості міста. Як і завжди, кожен зможе долучитися до оздоблення святкового дерева.

 

 

Відвідуючи святкову зону, містяни та гості міста зможуть дізнатися про традиції писанкарства. Для цього достатньо відсканувати QR-код.

- QR-код приведе читачів до статті «Код нації», яка опублікована на сайті Біляївка.сіті. Це культурно-історичний екскурс, який засвідчує, що українське коріння має тисячолітню історію і багату культуру. Адже сьогодні ми захищаємо не лише Україну, а нашу історію і культуру, - сказала Тетяна Малєвська.

У Визирській громаді проводиться Великодневий калейдоскоп «Добром примножимо добро». Як повідомили у відділі освіти, молоді та спорту Визирської сільської ради, дорослі і діти зможуть долучитися до таких заходів: онлайн-фестивалю «Великодній сувенір», благодійної акції «Великодній кошик», відкритого конкурсу-виставки «Великодня писанка» та акції з доброустрою та озеленення територій «Великодня толока».

- В умовах війни Великдень - це не лише весна, з цим святом пов'язані надії українців на перемогу та відродження України. Наближаємо перемогу РАЗОМ, - переконані організатори заходів.

Tags:

war stories culture

Область:

Одеська область

Громади:

Біляївська територіальна громада Визирська територіальна громада Подільська територіальна громада

Source:

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...