В системі надання адміністративних послуг мають бути реалізовані два ключових принципи: якість та доступність, - радник Віце-прем’єр-міністра

радник Віце-прем’єр-міністра - Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Олександр СаєнкоУряд спільно з громадськістю та міжнародними експертами підготував законопроект щодо децентралізації, а фактично - повернення повноважень з надання адміністративних послуг органам місцевого самоврядування. Про це повідомив радник Віце-прем’єр-міністра - Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Олександр Саєнко.

«Майже половина населення оцінює якість надання адміністративних послуг як незадовільну. Одна з причин цього - надмірна централізація повноважень, внаслідок якої громади сьогодні практично ні на що в цій сфері не впливають. Більшість послуг на місцевому рівні надають територіальні підрозділи центральних органів влади, які звикли працювати «по-старому» і подекуди відверто саботують роботу створених на місцях «прозорих офісів», - зазначив Олександр Саєнко.

Розроблений Урядом законопроект передбачає поетапну передачу органам місцевого самоврядування повноважень з надання більше 40 базових адміністративних послуг. Зокрема, на місцях відбуватиметься реєстрація бізнесу та речових прав, місця проживання, земельних відносин, автотранспорту та видача посвідчень водія.

«Реформа з децентралізації повноважень вже на першому етапі дозволить значно підвищити якість та доступність послуг, оптимізувати державні видатки, бо не буде потреби утримувати розгалужену мережу територіальних органів кожного окремого центрального органу виконавчої влади. При цьому зменшаться корупційні ризики, зросте рівень відповідальності місцевих керівників перед громадою», - зазначив радник Віце-прем’єр-міністра.

Законопроект щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації системи надання адміністративних послуг, за інформацією Олександра Саєнка, вже направлено на погодження до центральних органів виконавчої влади.

Source:

Мінрегіон

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...