Олена Тертишна: «Освіта стала сферою розвитку громад»

27 з 57 проектів, поданих об’єднаними громадами області на "Ярмарок добросусідства", який пройшов у Дніпропетровському Центрі розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», складали проекти напряму «Освіта» Стратегії децентралізації Дніпропетровщини.

Відбір кращих з них був дуже непростим, адже усі освітянські проекти є надзвичайно важливими для своїх громад і для їх маленьких жителів. І все ж самі громади визначили кращих серед себе. Таємним голосуванням голови ОТГ перше місце віддали Солонянському навчально-виховному об’єднанню,  друге – Царичанській опорній школі. 

- Ми можемо упевнено стверджувати, що найвища точка розвитку громад на сьогодні – це освіта, яка нині успішно конкурує з освітою міських шкіл, зауважила директор Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна.

Солонянське НВО виступає автором української концепції освітньо-культурно-спортивного простору громади і науковим центром громади. Нещодавно її учні стали переможцями всеукраїнської олімпіади з біології та хімії – вони самі виростили штучний кристал. Діти можуть серйозно займатися наукою, оскільки школа оснащена сучасною технікою, серед якої цифровий мікроскоп, якого викладачі школи не бачили навіть у вишах.

Директор Солонянського НВО Володимир Бондар також додав, що з початку нинішнього навчального року у закладі організовано масштабне позашкільне виховання – створено 25 безоплатних гуртків, де діти можуть розвивати свої здібності.

Велика увага у НВО приділяється STEM-освіті. Це досить новий напрям в освітянській діяльності українських шкіл, але в усьому світі ця система є дуже популярною. STEM-освіта передбачає, що дитина, яка навчається за цією програмою, не тільки матиме базу знань та вмінь, а й вмітиме застосовувати їх на практиці. З цією метою заклад закупає спеціалізоване навчальне обладнання для кабінетів природного профілю, - сказав Володимир Бондар.

Наразі у планах Солонянської громади – будівництво сучасного стадіону, на якому тренуватимуться не лише школярі, а й усі місцеві жителі.

Не надто відстала від переможця "Ярмарку добросусідства" і Царичанська опорна школа. Як розповіла її директор Таісія Рашевська, завдяки перемозі у проекті «Молодь Приорілля за майбутнє: робототехніка в освіті і відпочинку», школа отримала потужний телескоп з цифровим наведенням на об’єкти, два квадракоптери, моделі машин, карту зоряного неба. На початку жовтня в школі почав працювати STEM-центр, у якому і встановлено усю нову техніку. Учні Царичанської школи планують створити на її базі обсерваторію, якою б могли користуватися усі мешканці громади.

- Отже сьогодні можна говорити, що сьогодні сільські школи є успішними закладами освіти, випускники яких з кожним роком все краще здають ЗНО та стають студентами вишів України і Європи. І велика заслуга в цьому – об’єднаних громад, які дбають про своє майбутнє, - наголосила Олена Тертишна.

08.11.2017 - 10:05 | Views: 17850

Attached images:

Tags:

education

Область:

Дніпропетровська область

Громади:

Солонянська селищна об’єднана територіальна громада Царичанська селищна об’єднана територіальна громада Солонянська територіальна громада Царичанська територіальна громада

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...