Асоціація об’єднаних громад просить не допустити скорочення обсягів державної фінансової підтримки децентралізації

Асоціація об’єднаних територіальних громад звернулася до Верховної Ради України з проханням не допустити суттєвого скорочення обсягів державної фінансової підтримки процесів децентралізації, реформування місцевого самоврядування і державної регіональної політики.

Раніше у своїх пропозиціях до проекту державного бюджету, що були надіслані двом комітетам Верховної Ради, Асоціація підтримала запропонований Урядом обсяг Державного фонду регіонального розвитку як такий, що відповідає визначеному Бюджетним кодексом (1 % прогнозного обсягу доходів загального фонду держбюджету – 8,1 млрд грн). Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування заслухав пропозиції Асоціації, а також подібні пропозиції інших заінтересованих сторін, взяв їх до відома та передав профільному Комітету з питань бюджету. Однак парламентський комітет з питань бюджету не врахував згадані пропозиції, натомість Комітет пропонує передбачити у держбюджеті 2018 року субвенцію на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій  у розмірі 5 млрд грн за рахунок скорочення на понад 60 % обсягів коштів, передбачених на ДФРР.

На думку Асоціації, згадана субвенція не сприяє реформуванню державної політики в сфері місцевого та регіонального розвитку, а відтак або взагалі не має бути передбачена у держбюджеті, або ж має бути передбачена за рахунок інших, додаткових джерел – без скорочення видатків на програми, що сприяють реформуванню громад та регіонів.

У разі, якщо згадану субвенцію в держбюджеті все ж буде передбачено, Асоціація просить запровадити у наступному році прозорі та об’єктивні правила розподілу коштів цієї субвенції відповідно до державної політики реформ.

До того ж, невиконання вже другий рік поспіль передбаченого Бюджетним кодексом обсягу ДФРР, на думку Асоціації, потягне за собою цілу низку негативних наслідків – від неможливості профінансувати пріоритетні проекти розвитку регіонів і аж до скорочення чи припинення міжнародної фінансової підтримки.

Асоціація також повторно просить переглянути у бік збільшення передбачений у проекті держбюджету розмір субвенції на формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад (1,9 млрд грн) і висловлює жаль з того приводу, що пропозиції і поправки щодо збільшення обсягу цього вкрай важливого інструменту державної підтримки ОТГ не знайшли підтримки у профільному Комітеті. У згаданому вище листі комітетам ВРУ, з огляду на значний ріст кількості ОТГ, Асоціація пропонувала передбачити цю субвенцію у наступному році в обсязі не менш як 4 млрд грн.

26.10.2017 - 15:27 | Views: 8560

Attached files:

Tags:

AOTH

Source:

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...