В рамках реформування в Україні продовжують створювати Центри безпеки громадян та розпочинають свою роботу місцеві пожежні команди

В рамках децентралізації важливе місце у реформуванні займають питання, пов’язані з цивільним захистом населення і територій, а також з ліквідацією пожеж та стихійних лих в населених пунктах. Тож, в Україні активно створюються місцеві пожежні команди та Центри безпеки громадян — яскраві приклади того, якою великою рушійної силою може бути ініціатива місцевої громади за підтримки Уряду та Держслужби України з надзвичайних ситуацій.

Зокрема, 14-го жовтня, в селі Покровське Нікопольського району Дніпропетровської області відбулося урочисте відкриття нового підрозділу місцевої пожежної охорони, який стане гарантією безпеки населення та буде здійснювати заходи із запобігання пожежам і нещасним випадкам на них. Наразі новостворена команда добровольців-рятувальників налічує 13 чоловік, які забезпечені сучасним пожежним автомобілем - автоцистерною на базі авто ГАЗ – 3310, пожежно-технічним обладнанням та бойовим одягом. Всього ж на Дніпропетровщині в рамках реформування вже створено 16 МПК.

Водночас цього ж тижня на Львівщині також було урочисто відкрито місцеву пожежну команду у селищі Яструбичі Радехівського району, і вже найближчим часом обслуговувати територію сусідніх населених пунктів Курчин та Поздимир буде новий підрозділ вогнеборців-добровольців. Місцева пожежна команда створена на території одного з приватних підприємств, керівництво якого із власної ініціативи запропонувало приміщення для несення служби рятувальниками та гараж для розміщення пожежного автомобіля. Наразі у Яструбичанській пожежній команді працює 4 рятувальники, для яких вже придбаний формений одяг та взуття. Тільки на території Радехівського району це вже 3 місцева пожежна команда.

На сьогодні майже у всіх регіонах формується волонтерський рух у сфері цивільного захисту та триває підготовка добровільних-пожежних, які поповнюють лави новостворених МПК для того, щоб забезпечити достатній рівень безпеки населення у найвіддаленіших куточках України. Нагадаємо також, що сама Стратегія реформування Держслужби України з надзвичайних ситуацій розрахована на три роки, і окрім створення нових та реформування існуючих пожежно-рятувальних підрозділів місцевої та добровільної пожежної охорони в об'єднаних територіальних громадах, передбачає також і технічне переоснащення ДСНС сучасною технікою, аби в цілому покращити умови несення служби українських рятувальників та загалом підвищити ефективність функціонування сил цивільного захисту в країні.

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...