Непроста сільська наука: досвід Байковецької громади

«Якщо батьки хочуть віддавати дітей навчатися до Тернополя – будь ласка. Але не просіть потім, щоб громада платила за їхнє харчування. У садочках заплатимо, бо нема достатньо місць для дошкільнят, а місць і в наших школах вистачає, тому йдіть і вчіться». Голова Байковецької громади Анатолій Кулик на розширеній нараді пояснює, чому не готовий виділяти кошти із сільського бюджету на учнів, які продовжують навчання у Тернополі.

Проблема очевидна: при одній школі I-III ступенів старшокласники швидше продовжать навчання в обласному центрі, аніж у громаді. До Тернополя подати рукою, там сильніші навчальні заклади і більший вибір. Батькам не можуть заборонити віддати туди дитину на навчанням, але їм не варто розраховувати, що громада, у якої незаповнені школи, буде компенсувати вартість харчування.

Анатолій Кулик добре розуміє, що чинну освітню мережу потрібно оптимізувати і найпростіше це зробити на базі єдиної 11-річної школи. Вона знаходиться не в центрі громади Байківцях, а за сім кілометрів від нього – у Лозовій. «Я розумію той спротив, який є зараз щодо створення опорної школи. І батьки проти, і вчителі підбурюють. Але візьміть прості цифри: у Стегниківцях, де вчиться 50 дітей, вартість навчання на рік – 27 тисяч гривень. А в Лозовій, де більше 100 діток – 17 тисяч гривень», – наводить аргументи Анатолій Кулик.

Лозівська загальноосвітня школа I-III ступенів знаходиться у центрі села. Двоповерхова будівля зі старими вікнами і витоптаним асфальтом на шкільному подвір’ї. Але це ненадовго, переконує нас Віктор Пулька, заступник голови громади з гуманітарних питань. На вирішення цих питань з бюджету виділили два мільйони гривень. Директорка Анна Чаповська каже, що викладацький колектив до перепрофілювання школи на опорну готовий. Розуміє, що в інших селах до цієї ініціативи ставляться з пересторогою, однак на першому місці повинна бути дитина і ті знання і досвід, які вона здобуде.

Лозівська школа вже зараз може дати не мало. Тут є сучасний комп’ютерний клас, тому уроки інформатики – це не просте начитування годин, а закладання хорошої бази для тих, хто піде освоювати ІТ-сферу. З осені у школі викладатиме англійську мову волонтер-іноземець. А у вільний час позаурочний клас вестиме безкоштовні курси для дорослих. Кабінет фізики теж обладнаний всім необхідним: проектор, столи з лабораторним обладнанням, у шафі за склом всі необхідні прилади. Біля вікна – телескоп, який використовують для вивчення астрономії.

Вчитель фізики Михайло Шемеля, який водночас є ще й тренером шкільної футбольної команди, якраз повернувся з учнями з Німеччини. У Зінсгайм їх запросив колишній односельчанин, який був одним із засновників сільського футбольного турніру. Поїздку оплатила громада, виділивши на це більше 300 тисяч гривень. «Діти на світ подивилися. А заодно дитячий турнір у німців виграли. Але головне те, що вони там побачили: чистота на дорогах, повага один до одного. Це ж розкажуть своїм однокласникам, родичам, то може й в нас прийметься», – розповідає Михайло Шемеля, показуючи фотографії з поїздки.

Каже, під час поїздки підгледів і для себе дещо: «Ми їхали автобусом, а вздовж дороги вітряки стоять, генерують електрику. В кожному ліпшому місці сонячні панелі. То з осені на уроках фізики з дітьми теж будемо майструвати «зелену енергетику».

Область:

Тернопільська область

Громади:

Байковецька сільська об’єднана територіальна громада Байковецька територіальна громада

Source:

Український кризовий медіа-центр

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...