Краще запобігати, ніж лікувати. Як Байківці організували систему первинної медицини

«На першому поверсі у нас медики, а мене на другий відправили. Більше сходинок, більше здоров’я», – каже голова Байковецької громади Анатолій Кулик, стоячи на ганку сільради. У двоповерховій будівлі крім апарату громади працює ще відділення «Укрпошти». Але найбільше людей збирається біля кабінету фельдшера. Поміряти тиск, взяти укол, отримати консультації чи направлення у Тернопільську обласну чи районну лікарню, з якими Байківці підписали договори про надання послуг – ці питання можна вирішити в кожному із фельдшерсько-акушерських пунктів.

Щоб здати лабораторні аналізи не обов’язково їхати до обласного центру. Це можна зробити у Шляхтинцях, в амбулаторії загальної практики та сімейної медицини. У сірій двоповерховій будівлі знаходиться кабінет прийому лікарів, стоматологічний, фтизіатричний та акушерський кабінети, маніпуляційна та, власне, лабораторія. Вже зараз там роблять загальний аналіз рідин. А найближчим часом куплять біохімічний аналізатор крові.

«На день не менше 10 відвідувачів, – відповідає керівник амбулаторії Володимир Мащак на питання чи користується попитом доволі нехарактерна для сільської амбулаторії послуга. – І до нас приходять аналізи здавати, і ми за потреби можемо до хворого виїхати».

На першому поверсі окрім лабораторії знаходиться стоматологічний кабінет. Зараз лікування та видалення зубів безкоштовне, але в майбутньому – це потенційне джерело доходу громади. Як і проведення лабораторних аналізів. Які із послуг будуть платні і скільки будуть коштувати – вирішать після перетворення амбулаторії у комунальне підприємство.

Але щоб заробляти, потрібно довести приміщення до ладу: замінити старі вікна, завершити ремонт на другому поверсі, утеплити приміщення. Після цього в амбулаторії планують відкрити аптеку, денний стаціонар для хворих, яким не обов’язково буде знаходитися у лікарнях Тернополя, а проходити реабілітацію ближче до дому.

Якщо проблема серйозніша, і її не вирішиш силами місцевих медиків, мешканці громади їдуть в тернопільську обласну або районну лікарні. Обидвом закладам Байківці перераховують частину медичної субвенції. У цьому році – по півтора мільйона гривень кожній лікарні. За це мешканці громади можуть без черг записатися до потрібного фахівця, пройти обстеження і отримати потрібну консультацію.

19.07.2017 - 12:28 | Views: 10490
Краще запобігати, ніж лікувати. Як Байківці організували систему первинної медицини

Attached images:

Tags:

Область:

Тернопільська область

Громади:

Байковецька сільська об’єднана територіальна громада Байковецька територіальна громада

Source:

Share the news:

Read more:

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...