Три громади на Вінниччині збираються дооб'єднуватись

Пакет документів на дооб'єднання подали три громади Вінницької області. Завдяки прийнятому закону про дооб'єднання тепер в цих громадах не потрібно проводити вибори.

Про це повідомили на круглому столі "Практичні аспекти реалізації повноважень об'єднання громад". Серед них громада села Високе Томашпільського району, яка хоче приєднатись до Вапнярської ОТГ (об'єднаної територіальної громади), громада села Дашківці Літинського району, яка об'єднується з Якушинською ОТГ Вінницького району та громада села Марівка Тиврівського району, яка йде до Вороновицької ОТГ Вінницького району. – Дооб'єднатись у Високому вирішили ще у лютому. Але тоді не цей законопроект ще не був підписаний Президентом, – розповідає селищний голова Вапнярської ОТГ Олександр Горенюк. – Відтак, повний пакет документів передали до Вінницької облдержадміністрації для отримання висновку 27 травня. Хотіли встигнути все зробити, щоб одночасно провести вибори старост і у Колоденці, і у Високому. Але ще багато бюрократичної тяганини, тому до 2 липня не встигнемо. Вибори нам обов'язково провести, тому що вже майже рік у Колоденці немає сільського голови, який загинув 26 червня 2017 року. І з дня об'єднання у серпні 2016 року немає кому виконувати обов'язки старости. За словами Олександра Петровича, також планують об'єднатись села Паланки, Вапнярки, Вербова. – Але там неоднозначна ситуація: десь депутати прагнуть до об'єднання, а голови не хочуть. А десь втручаються агрохолдинги, – говорить він. – Згідно із новим Перспективним планом, що нам презентували, до нас мають приєднатись до кінця 2017 року також й села Комаргород, Кислицьке, Жолоби. Це оптимальний варіант, бо потім почнеться примусове об'єднання.  Є сподівання на швидке об'єднання навколо міст обласного значення.

 – У Верховній Раді зареєстрували також законопроект про приєднання населених пунктів до міст обласного значення. Для цього на сесії міської ради треба проголосувати за рішення запросити навколишні села. Там теж приймають відповідне рішення і таким чином автоматично створюють ОТГ. Якщо ОТГ вже існує, села і селища просто приєднуються до нього, – говорить виконавчий директор відокремленого підрозділу установи "Центр розвитку місцевого самоврядування" Олег Левченко.

 

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 March 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....