Громадське обговорення завершилося рішенням селян об’єднатися в громаду

У селі Дніпровка Вільнянського району відбулося громадське обговорення щодо об'єднання населених пунктів Дніпровської та Петро-Михайлівської сільських рад в об’єднану територіальну громаду з центром у селі Петро-Михайлівка.

Інформаційні консультації та роз'яснення щодо можливостей та переваг реформи децентралізації влади селянам надали фахівці у сфері впровадження реформи – начальник Управління містобудування та архітектури  облдержадміністрації Олександр Билим та експерт з децентралізації Запорізького ВП "Центр розвитку місцевого самоврядування" Аскад Ашурбеков. До обговорення також долучилися голова Вільнянської районної державної адміністрації Олександр Руденко та Петро-Михайлівський сільський голова Олександр Малик.

Олександр Билим наголосив, що створення об’єднаних територіальних громад є важливою складовою реформування всієї  держави.

- Децентралізація є фундаментом для інших реформ, зокрема освітньої та медичної. Ми побачили, що система вже працює, бо за останні два роки, з того часу як  почато територіальну реформу, вже об'єдналися і провели вибори 24 громади в Запорізькій області. На своєму прикладі вони показали, що реформа дає можливість розподілити бюджет так, як вважає за потрібне громада, і спрямувати кошти на найбільш пріоритетні напрямки. Наступним кроком після утворення об’єднаних територіальних громад  стане утворення нових районів. На сьогодні розпорядженням Кабінету Міністрів України затверджено перелік госпітальних округів у Запорізькій області, а саме: Запорізький, Василівський, Мелітопольский, Бердянський та Пологівський. Саме ці госпітальні округи в подальшому і можуть стати базою для майбутніх районів, - повідомив посадовець.

У свою чергу, Аскад Ашурбеков зупинився на основах самої реформи і більш детально розповів про переваги, які мають об’єднані територіальні громади. Жителям нових громад більше не потрібно буде орієнтуватися на районний центр, вони матимуть змогу самостійно вирішувати актуальні питання своєї громади. Крім цього,  реформа дає можливість самостійно співпрацювати з іноземними інвесторами і залучати додаткові кошти для свого розвитку.

Голова Вільнянської РДА Олександр Руденко підкреслив, що районна влада повністю підтримує реформу та надаватиме всебічну допомогу майбутній Петро-Михайлівській громаді на шляху її об’єднання.

У ході зустрічі селяни мали змогу отримати ґрунтовні відповіді від експертів на  їх запитання. Їм також  було запропоновано відвідати одну з громад, яка вже об’єдналася, та поспілкуватися з людьми, які пережили ті ж самі проблеми, хвилювання та сумніви під час створення громади.

Підсумком обговорення стало протокольне рішення про схвалення об’єднання Дніпровської сільської ради з Петро-Михайлівською сільською радою. Голосуванням присутні підтримали курс на об’єднання та порядок майбутніх обговорень, що  найближчим часом заплановано провести в інших населених пунктах Дніпровської сільської ради.

Область:

Запорізька область

Громади:

Петро-Михайлівська сільська об’єднана територіальна громада Петро-Михайлівська територіальна громада

Source:

Сайт Запорізької ОДА

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 March 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 March 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...