У Полтаві ділилися кращими практиками співробітництва громад (+презентації)

2 червня 2017 року в Полтаві відбувся регіональний форум співробітництва громад.

У форумі взяли участь голова Полтавської обласної державної адміністрації Валерій Головко, голова обласної ради Олександр Біленький, голова підкомітету з питань регіональної політики, місцевих бюджетів та комунальної власності Верховної Ради України Андрій Река, народний депутат Верховної Ради України Юрій Бублик, начальник відділу взаємодії з місцевими органами влади Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лілія Попова, керівник проекту «Реформа управління на сході України» Тарас Журавель, голови районних рад, міст, сіл та об'єднаних громад Полтавської області, науковці, експерти, журналісти та представники громадських організацій.

Основною метою форуму є поширення існуючих передових практик співробітництва громад та сприяння подальшому розвитку міжмуніципального співробітництва (ММС) як важливої складової частини реформи місцевого самоврядування та децентралізації в Україні.

«Нам є про що говорити в цьому напрямку, адже з 83 проектів міжмуніципального співробітництва 35 проектів реалізується на Полтавщині. Приємно те, що Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування вже третій рік поспіль обирає Полтавщину для проведення цього заходу. Дякую партнерам – представникам проектів міжнародної технічної допомоги, а саме проекту «Реформа управління на сході України», що впроваджується GIZ за дорученням уряду Німеччини, та швейцарсько-українському проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. Ваша підтримка була однією з тих важливих цеглинок, що вивели Полтавщину на лідируючі позиції в Україні з реалізації угод про співробітництво територіальних громад», – зазначив Валерій Головко.

«Мені дуже приємно, що Полтавська область є локомотивом всіх рухів, всіх процесів, в тому числі з муніципального співробітництва. Обласна рада не стоїть осторонь і ми показуємо позитивну динаміку щодо допомоги місцевим громадам, реалізації тих чи інших проектів», - сказав Олександр Біленький.

Керівник проекту «Реформа управління на сході України» Тарас Журавель зазначив, що з ухвалення у червні 2014 року Закону України «Про співробітництво територіальних громад» проект надає всебічну підтримку його впровадженню на центральному та регіональному рівнях, а також щодо реалізації конкретних проектів ММС на місцевому рівні. На Полтавщині проект підтримав впровадження восьми проектів, у тому числі інноваційний проект із забезпечення швидкісним інтернетом сільських громад Решетилівського району. Розпочато роботу з реорганізації системи місцевої пожежної охорони в двох об’єднаних громадах Полтавської області.

Від імені Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства учасників привітала Лілія Попова. Вона окреслила основні елементи державної політики стимулювання регіонального і місцевого розвитку та закликала представників Полтавщини поділитися досвідом реалізації проектів ММС з іншими регіонами України. Представник Мінрегіону наголосила на важливості використання дієвих механізмів реформування місцевого самоврядування, зумовлених виконанням Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та Закону України «Про співробітництво територіальних громад». Вона нагадала, що протягом 2015-2017 років в Україні утворено 413 об’єднаних територіальних громад, до складу яких увійшла 1971 місцева рада, зокрема у Полтавській області утворено 20 об’єднаних територіальних громад, до складу яких увійшло 75 місцевих рад. Кращими з них є Омельницька ОТГ (голова ОТГ - Шереметьєва О.І.), Пирятинська ОТГ (голова ОТГ - Рябоконь О.П.), Білоцерківська ОТГ (голова ОТГ - Лещенко І.В.), Решетилівська ОТГ (голова ОТГ  - Кузьменко В.В.). Ці громади мають позитивний досвід організації діяльності в сфері освіти, охорони здоров’я, житлово-комунального господарства тощо. Оскільки основна увага учасників Полтавського регіонального форуму була приділена міжмуніципальному співробітництву, яким опікується Мінрегіон (здійснює методично-роз’яснювальну роботу, веде Реєстр договорів про співробітництво територіальних громад), Лілія Попова закликала присутніх вивчати та використовувати найрезультативніший досвід співробітництва у Полтавській області, лідерами якого є громади Новосанжарського, Полтавського та Решетилівського районів.  

60-річним досвідом Федеративної Республіки Німеччина у розвитку співробітництва територіальних громад поділився Штефан Дрегер, міжнародний експерт проекту «Реформа управління на сході України». Зокрема, він зазначив, що гроші не є головним фактором успіху в реалізації проектів міжмуніципального співробітництва. На його переконання, головне – взаємна довіра партнерів, належний рівень комунікації, ретельне планування та прозорість діяльності. Також має бути організована належна підтримка проектів на регіональному рівні, наявність відповідних регуляторних, нормативних актів, створено умови для поширення та отримання інформації. Важливою є і сама мотивація громади. Люди мають усвідомити всі переваги міжмуніципального співробітництва, включаючи скорочення витрат і підсилення економіки районів.

Радник Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування В’ячеслав Толкованов представив детальний аналіз впровадження Закону України «Про співробітництво територіальних громад» та окреслив основні елементи інформаційного, фінансового, ресурсного та інституційного забезпечення розвитку ММС в Україні (презентація нижче).

У свою чергу, досвід Полтавської області в реалізації реформи місцевого самоврядування та впровадження проектів місцевого розвитку представила директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій облдержадміністрації Інна Іщенко.

Про шляхи розвитку місцевої пожежної охорони Полтавської області розповів Сергій Фірсов, начальник Центру забезпечення діяльності Головного Управління ДСНС України в Полтавській області, голова Асоціації цивільного захисту. За його словами, реформування системи цивільного захисту на місцевому рівні є непростим завданням, адже у зв’язку з передачею окремих повноважень щодо реагування на надзвичайні ситуації від органів державної влади до органів місцевого самоврядування виникає багато нових викликів, які потребують ефективних рішень.

Наталія Осипенко, директор Полтавського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування, розповіла про запровадження сучасного дистанційного навчального курсу «Співробітництво територіальних громад», у якому взяли участь 107 осіб. Найбільш активними учасниками дистанційного курсу стали представники Оржицького, Новосанжарського та Миргородського районів Полтавської області. Під час Форуму учасникам курсу було вручено сертифікати.

Надалі робота Форуму продовжилась в двох паралельних секціях – «Досвід реалізації проектів співробітництва громад з питань розвитку транспорту, інфраструктури, житлово-комунального господарства» та «Досвід реалізації проектів співробітництва громад з питань соціального, гуманітарного розвитку, а також покращення надання адміністративних послуг».

За підсумками роботи підготовлена Фінальна декларація, яка буде опрацьована Комітетом Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

Захід було організовано підкомітетом з питань регіональної політики, місцевих бюджетів та комунальної власності Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування спільно з Полтавською обласною державною адміністрацією, Полтавською обласною радою, Всеукраїнською Асоціацією сільських та селищних рад та Центром сприяння розвитку співробітництва територіальних громад за підтримки проекту «Реформа управління на сході України», що впроваджується компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

Презентації учасників:

Реалізація проектів ММС в Україні

Досвід Полтавської області

Розвиток місцевої пожежної охорони Полтавської області

Досвід співробітництва громад Німеччини

Досвід організації навчання з питань співробітництва громад

Проект співробітництва громад Ковалівської сільської ради

Карта проектів співробітництва громад, зареєстрованих у реєстрі Мінрегіону станом на травень 2017

Фінальна декларація Полтавського регіонального форуму міжмуніципального співробітництв

Створення системи інтегрованого поводження з ТПВ (ІПТПВ) в Новосанжарському районі Полтавської області

06.06.2017 - 12:01 | Views: 12320
У Полтаві ділилися кращими практиками співробітництва громад (+презентації)

Tags:

cooperation

Область:

Полтавська область

Source:

Проект «Реформа управління на сході України»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...