Степан Барна: Ми стимулюємо громади вчитися самостійно залучати ресурс і ефективно ним розпоряджатися

Голова Тернопільської ОДА Степан Барна під час робочої поїздки відвідав Великогаївську об’єднану територіальну громаду. Він оглянув будівництво адміністративного будинку сільської ради, пересвідчився у якості ремонту дороги Грабовець-Скоморохи – яка з’єднує п’ять населених пунктів, а також побував у Баворівській ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Степан Барна переконаний, що розвиток територій в процесі децентралізації – це спільна зона відповідальності, і левова її частка, все таки, має бути на місцях. «Запропонувавши реформу, держава взяла на себе частину відповідальності, яку вона сумлінно несе: відповідно до поданих проектів громади отримують фінансування з Держбюджету. Тобто, Київ розуміє необхідність підтримки і забезпечує її, допомагає «стати на ноги». Але надважливо, щоб і в новоутворених громадах не сприйняли це, як єдине і постійне джерело надходження коштів. Тому на Тернопільщині ми стимулюємо громади вчитися самостійно залучати ресурс у свої бюджети і ефективно ним розпоряджатися», - зауважує Степан Барна.

За його словами, щонайменше 400 млн грн зараз знаходяться на депозитах органів місцевого самоврядування області, і одним із завдань є використати частину грошей на розвиток інфраструктури, зокрема на ремонт і будівництво доріг. Загалом же цього року на допомогу у розвитку інфраструктури територіальних громад держава спрямує близько 115 млн грн.

До складу Великогаївської громади увійшли 14 сіл. За словами сільського голови Олега Кохмана, громада активно розвивається і потребує розширення приміщень, і саме з цією метою здійснюють реконструкцію адміністративної будівлі сільської ради. Незабаром тут з’явиться ЦНАП, бухгалтерія, земельний, юридичний, освітній та медичний відділи. «Найбільше в чому ми зацікавлені – це, щоб люди могли отримати якісні послуги. А для цього мають бути і відповідні умови. Село на Тернопільщині може бути розвинутим і комфортним для проживання, і Великогаївська громада це доведе», - зазначає Олег Кохман.

Розвиток об’єднаних територіальних громад неможливий без належної інфраструктури. Саме тому одним із пріоритетних напрямків роботи в Тернопільській області є ремонт доріг.

«Цього року органи місцевого самоврядування, виконавча влада, Служба автомобільних доріг реалізовують проект співфінансування. Тобто, ті ремонти, які здійснюються Службою автомобільних доріг, дофінансовуються з місцевих бюджетів», - зазначив голова Тернопільської райдержадміністрації Олександр Похилий. За його словами принцип співфінансування стимулює органи місцевого самоврядування та громади збільшувати надходження коштів до бюджетів і взаємодіяти з підприємцями.

У 2017 році на умовах співфінансування зі Службою автомобільних доріг в  Тернопільському районі здійснюється ремонт автомобільних доріг загального користування Тернопіль-Козівка-Хоростків і Грабовець-Скоморохи.

Область:

Тернопільська область

Source:

Сайт Тернопільської ОДА

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...