На громадських слухання канівчани підтримали ідею об`єднання міста з 5-ма сільрадами

Канівська громада дала згоду на об’єднання з п’ятьма сільськими радами. Про це інформують у міській раді Канева.

Відповідне рішення було прийнято у суботу, 29 квітня, в залі засідань будинку рад під час проведення громадських слухань. У заході взяло участь більше 50 осіб.

Як повідомив виконуючий обов’язки керуючого справами виконавчого комітету Канівської міської ради Володимир Святелик, в 2015 році до Канівської міськради надійшло рішення Пекарівської сільської ради про готовність до об’єднання територіальних громад. В 2016 році Яблунівська сільрада теж виявила бажання об’єднатися з Каневом. 24 березня 2017 року рішення про об’єднання прийняла Хмільнянська сільська рада, а 25 березня 2017 року – Литвинецька сільська рада. На початку квітня ц.р. об’єднатися з Каневом в одну територіальну громаду також виявила бажання Конончанська сільська рада.

- Процес створення об’єднаних територіальних громад в Канівському районі вже пішов. Так, днями буде створено Степанецьку об’єднану територіальну громаду, яка об’єднає, зокрема, Беркозівську, Горобіївську, Копіюватську, Мартинівську, Павлівську, Полствинську, Попівську сільські ради. Всього - 17 населених пунктів, - зауважив В.Святелик. – Зроблені певні кроки й щодо створення Канівської об’єднаної територіальної громади – підписано спільні меморандуми про співпрацю з Яблунівською і Литвинецькою сільськими радами, що дає можливість проводити спільні заходи для покращення життя громад ще до офіційного об’єднання.

Разом з тим, коли питання про об’єднання ставилося на голосування під час сесійного засідання Канівської міської ради, депутати не підтримали відповідний проект рішення. Проведення громадських слухань більшість депутатів також проігнорували. Так, із 34 депутатів у залі нарахувалося лише 7.

- Пропонуючи населеним пунктам району об’єднуватися з Каневом, ми об’їхали багато сіл, - взяв слово Канівський міський голова Ігор Ренькас. – Там навіть старенькі бабусі й ті розуміли, з ким треба об’єднуватися, до чого рости й розвиватися.

Натомість представник депутатського корпусу Володимир Коржов заявив, що у депутатів дуже багато питань щодо об’єднання. Зокрема, що це дасть безпосередньо Каневу?

- Наразі з боку уряду і парламенту спостерігається тенденція якомога більше функцій передавати на місця. А це значить – нам доведеться шукати додаткові кошти. Вже зараз бачимо, що у разі об’єднання нам потрібна буде субвенція в сумі 33 млн. грн. Тож треба ще вивчати питання і переконувати депутатів у необхідності об’єднання, - наголосив В.Коржов.

- Подобається нам це чи ні, але з 2018 року об’єднані територіальні громади будуть. Наразі у нас є лише шанс провести це добровільно. Потім може бути запізно. Район просто поділять циркулем, - виступила начальник фінансового відділу Галина Карпушенко. - Звичайно, спочатку всім буде важко, але, зволікаючи, ми нічого не змінимо. Цього все одно не уникнути. Тож, може, краще об’єднатися й диктувати свої умови?

Також цікавилися присутні, чи ремонтуватимуться дороги, чи залишаться школи в цих селах.

- На першому етапі об’єднання територіальних громад ці всі заклади мають працювати. В подальшому – вирішуватиме сама громада, - відповів В.Святелик.

Зрештою, питання про об’єднання територіальних громад Яблунівської, Литвинецької, Пекарівської, Хмільнянської, Конончанської сільських рад і Канева поставили на голосування – його підтримали 40 осіб.

4 травня ц.р. рішення, прийняте громадою міста, буде висуватися на розгляд депутатів Канівської міської ради. У разі прийняття – буде створена робоча група, до якої ввійдуть як представники Канева, так і вищезгаданих сільських рад для подальших дій щодо створення Канівської об’єднаної територіальної громади. А в жовтні-листопаді ц.р. найвірогідніше проводитимуться вибори.

Область:

Черкаська область

Громади:

Канівська міська об’єднана територіальна громада Канівська територіальна громада

Source:

«Провінція»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...